Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Jyväskylän kansalaisopiston marraskuun yleisöluennoilla mm. kurkistetaan lavastajan työhön, tarkastellaan modernisoituvan Suomen kasvukipuja ja mietitään, kuuluuko kulttuuri ihan kaikille

Jyväskylän kansalaisopiston marraskuun yleisöluennoilla mm. kurkistetaan lavastajan työhön, tarkastellaan modernisoituvan Suomen kasvukipuja ja mietitään, kuuluuko kulttuuri ihan kaikille

Marraskuussa kansalaisopistossa alkaa Näin luotiin Suomi -luentosarja, jossa tarkastellaan niitä aineksia, joista Suomi on syntynyt ja jotka vaikuttavat elämäämme nykypäivänäkin. Kylä tutuksi -luentosarjassa tutustutaan Jyväskylässä vaikuttaneen arkkitehdin ja kansatieteilijän, Yrjö Blomstedtin, elämäntyöhön. Ja sitten puhutaan siivouksesta! Onko oikeiden siivousaineiden valinta hyvin tärkeää, vai kelpaako aine kuin aine mihin vain?


Kansalaisopiston yleisöluennoille on vapaa pääsy, ellei toisin mainita.

Seuraa kansalaisopiston tapahtumia: https://www.facebook.com/JKLkansalaisopisto/, http://www.jyvaskyla.fi/kansalaisopisto

Historia ja kulttuuriperintö

Näin luotiin Suomi -luentosarja
Historian ja etnologian laitoksen tutkijayhdistys ottaa varaslähdön Suomen itsenäisyyden juhlavuoteen yleisöluentosarjallaan Näin luotiin Suomi. Suomi ei syntynyt itsenäistymisvuonna 1917, ei senaatin päätöksellä eikä Venäjän armosta. Sen synty ei myöskään ole suoraviivaisen kehityksen tulos, vaan taustalla on lukuisia poliittisia, taloudellisia, ja kulttuurisia pohjavirtoja: päällekkäisiä, limittäisiä, jopa keskenään ristiriitaisia. Vuosisatojen kuluessa ne kaikki ovat kuitenkin jättäneet jälkensä siihen, mikä nykyään Suomena ja suomalaisuutena tunnetaan. Luentosarjassa seurataan näitä pohjavirtoja 1500-luvulta nykypäivään uusimman tutkimuksen valossa.

Kirkko valtion rakentajana
ti 1.11. klo 18.00–19.30
Jyväskylän pääkirjasto-kansalaisopistotalo, luentosali 1 (Vapaudenkatu 39–41)
Mikko Hiljanen, FM ja Joonas Tammela, FM

Varhaismodernina aikana (1500–1800) uskonto, valta ja politiikka olivat tiukasti yhteen kietoutuneet: yhtä ei voi täysin ymmärtää ilman toisen huomioonottamista. Minkälainen rooli luterilaisella kirkolla oli tuona aikana ruotsalaisen valtion ja siihen kuuluneen Suomen rakentajana?

Valtion rooli kasvaa – terveydenhoito ammattimaistuu
ti 15.11. klo 18.00–19.30
Jyväskylän pääkirjasto-kansalaisopistotalo, luentosali 1 (Vapaudenkatu 39–41)
Petteri Impola, FM ja Saara-Maija Kontturi, FM

Kenen puoleen perinteisesti käännyttiin, kun tarvittiin apua synnytyksessä tai sairauden kohdatessa? Miten tilanne muuttui, kun valtio alkoi ottaa terveydenhuoltoa haltuunsa ja kuinka se tapahtui? Miten hoidontarjoajiin suhtauduttiin eri kansanryhmissä? Petteri Impola kertoo vanhasta parantaja- ja kätilöperinteestä 1600-luvulla ennen valtiollista koulutusta. Saara-Maija Kontturi siirtää huomion terveydenhoidon ja lääkärilaitoksen ammattimaistumiseen 1700- ja 1800-luvulla.

Modernisaation kasvukivut

ti 22.11. klo 18.00–19.30
Jyväskylän pääkirjasto-kansalaisopistotalo, luentosali 1 (Vapaudenkatu 39–41)
Riina Turunen, FM ja Konsta Kajander, FM

Yhteisön rakennuksesta yksilöiden romahdukseen - modernisoituvan Suomen kasvukipuja. Miten kansa suhtautui kansakunnan rakentamiseen? Keitä olivat taloudellisen menestystarinan hämärään jääneet epäonnistujat? Konsta Kajander tarkastelee esityksessään maaseutukirjeenvaihtajia ja suomalais-kansallisesta kansakunnan rakentamisesta käytyä keskustelua 1800-luvun puolivälin sanomalehdistössä. Riina Turunen tarkastelee esityksessään taloudellisen kehityksen kauden tarinasta sivuun jääneitä konkurssintekijöitä ja näiden julkisuutta sanomalehdistössä autonomian aikana.

Lisätiedot: Ville Häkkinen, p. 040 805 4806, ville.m.hakkinen[at]student.jyu.fi
Järjestäjät: Jyväskylän kansalaisopisto, Historian ja etnologian laitoksen tutkijat ry

Kylä tutuksi -luentosarja
Luentosarjassa pohditaan Jyväskylän kaupungin ja seudun menneisyyttä ja tulevaisuutta eri näkökulmista. Luennot avaa Jyväskylä Seuran puheenjohtaja Mirja Knuuttila.

Yrjö Blomstedt, arkkitehti ja kansatieteilijä
ti 15.11. klo 18.00–19.30
Keski-Suomen museo / auditorio (Alvar Aallon katu 7, Jyväskylä)
Helena Lonkila, FT

Helena Lonkila kertoo Yrjö Blomstedtista ja hänen tutkimusmatkoistaan Kainuussa. Yrjö Blomstedt vaikutti Jyväskylässä seminaarin opettajana ja hän suunnitteli tänne useita rakennuksia, joista tunnetuin on Villa Rana vanhan kampuksen alueella Seminaarinmäellä.

Lisätiedot: Mirja Knuuttila, Jyväskylä Seura ry, p. 040 723 7363
Järjestäjät: Jyväskylän kansalaisopisto, Jyväskylä Seura ry, Keski-Suomen museo

Terveys ja hyvinvointi

Keski-Suomen Allergia- ja Astmayhdistyksen neuvontapiste
ke 2.11. klo 17.00–19.00
pääkirjasto-kansalaisopistotalon pääaula (Vapaudenkatu 39–41)

Allergia- ja Astmaliitto järjestää Tuoksuton viikko -kampanjan tuoksuyliherkkien huomioimiseksi 31.10.–13.11. Tuoksuttoman viikon aikana pääkirjasto-kansalaisopistotalon pääaulassa jaetaan tietoa ja esitteitä allergioista, astmasta ja tuoksuyliherkkyydestä. Toiminnanjohtaja Tiina Tarvainen Keski-Suomen Allergia- ja Astmayhdistyksestä on paikan päällä antamassa allergianeuvontaa keskiviikkona 2.11.

Lisätiedot: Tiina Tarvainen, P. 040 728 0394, yhdistys[at]keskisuomenallergia.com

Puhtautta ilman kukkaistuoksuja
ti 8.11. klo 18.00–19.30
Jyväskylän pääkirjasto-kansalaisopistotalo, luentosali 1 (Vapaudenkatu 39–41)
Tuula Suontamo, FT

Kodin puhtauden ylläpitämisessä tarvitaan hyviä siivousvälineitä ja -aineita sekä tietoa ja taitoa käyttää niitä oikein. Siivousvälineiden valitsemisessa ei ole suuria ongelmia, mutta siivousaineiden valitseminen on mystisempää. Parhaita siivousainevalintoja voimme tehdä silloin, kun tiedämme jotain pakkauksessa kerrotuista asioista ja purkin sisällöstä. Kurkistus pesu- ja puhdistusaineiden käyttöturvallisuuteen, niiden sisältämiin aineosiin ja tehtäviin puhdistustapahtumassa helpottaa sekä ostopäätöksen tekemistä että valitsemamme tuotteen oikeaa käyttötapaa.

Lisätiedot: Sini Louhivuori, p. 014 266 4087
Järjestäjät: Jyväskylän kansalaisopisto, Keski-Suomen Allergia- ja Astmayhdistys ry

Kulttuuria ihan kaikille?
pe 11.11. klo 10.00–12.00
Jyväskylän pääkirjasto-kansalaisopistotalo, luentosali 1 (Vapaudenkatu 39–41)
Aura Linnapuomi, Kulttuuria kaikille -palvelu, hankejohtaja

Keskustelua kaikkien oikeudesta kulttuuriin. Esimerkkejä kulttuuriluotsauksesta Kipinään ja Kaikukorttiin.

Lisätiedot: Hanne Laitinen, kulttuuriluotsikoordinaattori, p. 050 338 1114
Järjestäjät: Jyväskylän kansalaisopisto, Jyväskylän kulttuuripalvelut

Ikäihmisen palvelupäivä Luhangassa

Luhangan vanhainkoti (Hakulintie 3)
ti 15.11. klo 12.00–15.00

Viihdymme yhdessä ajankohtaisten aiheiden äärellä. Tiistaina 15.11. fysioterapeutti Tiina Tammelin ohjeistaa, mitä ovat kotikuntoilun vinkit ja arjen apuvälineet. Syyslukukaudella kokoonnumme viimeisen kerran ti 13.12. ja silloin kuunnellaan ja lauletaan jouluista musiikkia.
Ei ennakkoilmoittautumista eikä kurssimaksua. Lounaan hinta on 9,20 €. Kevään 2017 kokoontumiset ilmoitetaan kansalaisopiston kevätesitteessä.

Ikäihmisen palvelupäivä Korpilahdella
Korpilahden seurakuntatalo (Kirkonmäentie 1–3)
ke 16.11. klo 10.00–13.00

Viihdymme yhdessä ajankohtaisten aiheiden äärellä. Lopuksi nautimme omakustanteisen lounaan. Ei ennakkoilmoittautumista eikä kurssimaksua. Kokoonnumme syyslukukaudella viimeisen kerran seurakuntatalolla 14.12. Kevään 2017 kokoontumiset ilmoitetaan kansalaisopiston kevätesitteessä.

Lisätiedot: Sini Louhivuori, p. 014 266 4087, sini.louhivuori[at]jkl.fi
Järjestäjät: Jyväskylän kansalaisopisto, Jyväskylän kulttuuripalvelut, Jyväskylän seurakunta, Luhangan kappeliseurakunta, Luhangan kunta

Kuvataide

Nykytaide kohtaa taidehistorian
Jyväskylän taidemuseossa on esillä 1.1.2017 saakka 14. kansainvälinen grafiikkatriennaali Graphica Creativa, jonka teemana on nykygrafiikka ja taidehistoria – a Present to the Past. Näyttelyyn on kutsuttu graafikoita Ranskasta, Yhdysvalloista, Belgiasta, Ruotsista, Puolasta ja Suomesta. Nykytaitelijoiden teosten rinnalla esitellään vanhojen mestareiden, kuten Goyan, Dürerin ja Piranesin grafiikkaa. Jyväskylän taidemuseon ja kansalaisopiston järjestämä luentosarja taustoittaa näyttelyn teemoja.

Taidehistoriallinen kerroksellisuus
to 3.11. klo 16.30–18.00
Jyväskylän taidemuseo (Kauppakatu 23)
Ville Lukkarinen, taidehistorian professori

Taide on sidoksissa omaan aikaansa, mutta nykygrafiikastakin löytää tulkintoja, kommentteja ja viittauksia taiteen historiaan, muihin taiteilijoihin tai yksittäisiin teoksiin. Millainen on taiteen kuvallinen työkalupakki?

Lisätiedot: Seija Heinänen, Jyväskylän taidemuseo, p. 014 266 4394
Järjestäjät: Jyväskylän taidemuseo, Jyväskylän kansalaisopisto

Tekstiili-ilmaisu

Inspiroiva matka illuusioon
ke 23.11. klo 17.30–19.00
Suomen käsityön museo (Kauppakatu 25, Jyväskylä)
Karmo Mende, lavastaja ja pukusuunnittelija

Viron taideakatemiasta valmistunut ja parhaillaan Jyväskylän kaupunginteatterissa lavastajana työskentelevä Karmo Mende kertoo lavastajan työstään niin teatteri-, ooppera- kuin TV-produktioissa. Kaikissa on kyse illuusion luomisesta, jolloin materiaalit ja tekniikat on keksittävä aina uudelleen.

Lisätiedot: Raija Manninen, Suomen käsityön museo, p. 014 266 4376, raija.manninen[at]jkl.fi
Järjestäjät: Jyväskylän kansalaisopisto, Suomen käsityön museo, Jyväskylän aikuisopisto

Kieli ja kulttuuri

Italialainen elokuva - il cinema italiano (1943–1975)
Italialaisen elokuvataiteen merkittäviä vaiheita olivat neorealismi, vaaleapunainen neorealismi, Luchino Viscontin, Michelangelo Antonionin ja Federico Fellinin 50-luvun ensimmäiset mestariteokset sekä 50-luvun komediaelokuvat. Tutustumme näiden aikakausien ja tyylisuuntausten tärkeimpiin elokuvateoksiin, ohjaajiin ja näyttelijöihin. Luento on suomen kielellä, PowerPoint-esitykset ja muu materiaali ovat italian kielellä, mutta niiden sisältö selostetaan suomeksi, joten kurssi sopii kaikille elokuvista, italian kielestä ja kulttuurista kiinnostuneille!

Taide-elokuvan synty - Mitofania dell’autore
ti 29.11. klo 18.30–20.00
Jyväskylän pääkirjasto-kansalaisopistotalo, luentosali 1 (Vapaudenkatu 39–41)
Huom! Luento- ja elokuvamaksu 5 € kerätään ovella.

Neorealismin jälkeiset mestariteokset: Le notte bianche, I vitelloni, La strada, Le notte di Caribia, Cronaca di un amore, joissa kuvataan sodanjälkeistä italialaista yhteiskuntaa.

Lisätiedot: Marja Peltonen, p. 014 266 4082, marja.peltonen[at]jkl.fi

28.10.2016Miia Kantola

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje