Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Jyväskylän ja Tarton seudun yhteisen kiinnostuksen kohteena hyvinvointi - ja teknologiaosaaminen sekä resurssiviisaat ratkaisut

Jyväskylän ja Tarton seudun yhteisen kiinnostuksen kohteena hyvinvointi- ja teknologiaosaaminen sekä resurssiviisaat ratkaisut

Jyväskylän edustajat vierailivat Tarton kunnassa 13. - 14.10.2016 tutustuen Tarton seudun yrityksiin, vastavalmistuneeseen Viron kansallismuseoon sekä onnittelivat 25 vuotta täyttävää Tarton kuntaa. Tarton kunta on ollut Jyväskylän ystävyyskunta vuodesta 1991.

Tarton kunnan yrityskenttä

Jyväskylän edustajat vierailivat Tarton kunnassa 13.–14.10.2016, kuva Satu HeikkinenEdustajat Jyväskylän kaupungilta, Jyväskylän yliopistolta, Jyväskylän Seudun Kehittämisyhtiö Jykes Oy:sta sekä yrityksistä tutustuivat muun muassa SPARK Demo keskukseen, joka kokoaa yhteen seudun osaamisen kärkiä, faktatietoja sekä demonstroi yritysten tuotteita ja palveluja konkreettisella tavalla.

- Mielenkiintoisella tavalla toteutettu – tällaista keskusta voisi harkita myös Jyväskylään. Paljon asiaa pienessä tilassa, totesi Tuulikki Väliniemi, Jyväskylän kaupungin valtuuston 2. varapuheenjohtaja.

Tarton seudulla on innovatiivista kansainvälistä teknologia- ja puurakentamisen osaamista. Pääasiallisesti Pohjoismaissa toimivilla rakennusmarkkinoilla toimiva Kodumaja on muun muassa toteuttanut Bergeniin, Norjaan 14 kerroksisen, 52,8 metriä korkean puurakenteisen kerrostalon Treet, joka oli alkuvuodesta 2016 valmistuessaan maailman korkein puurakenteinen kerrostalo.

Yhteisen kiinnostuksen kohteena hyvinvointi- ja teknologiaosaaminen

Tarton seudun hyvinvointialan yrityksille esiteltiin Jyväskylän panostuksia urheiluun, hyvinvoinnin ja terveydenpalveluihin. Mm. Kukkulan ja Hippoksen liikuntapuiston osaamiskeskittymä kiinnostavat siinä määrin, että Jyväskylän ja Tarton seudun hyvinvointi- ja ICT-alan yritysten matchmaking mahdollisuuksia selvitetään eteenpäin.

Resurssiviisauteen liittyvä yhteistyö

Tutkimus- ja kehittämispäällikkö Pirkko Melville arvioi, että Jyväskylän oppi- ja tutkimuslaitoksien sekä yrityksiemme resurssiviisaat ratkaisut olisivat hyvin sovellettavissa myös Virossa. Tarton ja Jögevan maakuntien kunnat hakevat nyt rahoitusta käynnistääkseen laajemman pilottiprojektin Jyväskylän kanssa. Tapaamisessa Viron ympäristöministeriössä keskusteltiin yhteistyön jatkamisesta ja hankkeen rahoitusmahdollisuuksista.

Tarto on yksi lippulaivakaupunki Euroopan Unionin H2020 -ohjelmasta rahoitettavassa SmartEnCity -hankkeessa, jossa tavoitellaan Tartossa mm. merkittäviä säästöjä rakentamisen energiakustannuksissa. Hanke kestää 5,5 vuotta sisältäen 28 miljoonan euron investoinnit.

Tarton kunta 25 vuotta ja Viron kansallismuseo

Näyttävä, 75 miljoonaa euroa maksanut, 356 metriä pitkä Viron kansallismuseo on valmistunut entiselle Neuvostoliiton aikaiselle sotilaslentokenttäalueelle. Tarton kunnan ja osittain Tarton kaupungin alueella sijaitsevan museon on suunnitellut pariisilainen arkkitehtitoimisto DGT Architects.

Jyväskylän edustajat osallistuivat Tarton kunnan 25 -vuotta vastaanotolle vastavalmistuneessa Viron kansallismuseossa. Juhlatilaisuus toi esille vireän ja lämminhenkisen Tarton kunnan tekijöitä ja osaajia. Tarton kunnan alueelle vuonna 2011 valmistunut Jääaikamuseo kuvaa myös kunnan viimeaikaista aktiivista kehittämis- ja hanketoimintaa.

Viron kuntauudistus

Tällä hetkellä Virossa 80 %:ssa kunnista on alle 5000 asukasta. Vuoden 2016 loppuun asti vapaaehtoisesti yhdistyvät kunnat saavat valtion porkkanarahaa , jota on jaossa yhteensä 80 miljoonaa euroa. Ellei vapaaehtoista liittymistä tapahdu, valtio määrää keväällä 2017 kumppanin.

Tarton kunnassa on tällä hetkellä lähes 7000 asukasta. Tarton kuntaan on ilmoittanut vapaaehtoisesti liittyvän Laeva, Puhja, Tahtvere ja Piirisaari. Näiden kuntien yhdistymisen jälkeen uudessa kunnasta muodostuu lähes 14 000 asukkaan kunta. Nykyinen Tarton kunnan kunnanjohtaja Aivar Soop on ehdokkaana uuden kunnan kunnanjohtajaksi. Lakkaavien kuntien kunnanjohtajat saavat vuoden palkan kultaisena kädenpuristuksena.

Ystävyyskuntayhteistyö

Tarton kunta ja Jyväskylän maalaiskunta allekirjoittivat ystävyyskuntasopimuksen 1991. Sopimus allekirjoitettiin uudelleen vuonna 2009, kun Jyväskylässä kolme kuntaa yhdistyi muodostaen uuden kunnan nimeltä Jyväskylä.

Kokemuksia ja osaamista on jaettu monesta näkökulmasta niin kirjastoyhteistyössä, päiväkoti- ja kouluasioissa sekä rakentamisessa ja viime aikoina myös kuntien yhdistymistilanteisiin liittyvissä asioissa sekä resurssiviisaudessa.

27.10.2016Kirsti Lehtola

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje