Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Jyväskylässä juhlitaan marraskuussa kulttuuriluotsitoiminnan kymmenvuotista taivalta valtakunnallisten vieraiden kera

Jyväskylässä juhlitaan marraskuussa kulttuuriluotsitoiminnan kymmenvuotista taivalta valtakunnallisten vieraiden kera

Luotsien kymmenes toimintavuosi huipentuu marraskuun 10–11. juhlaseminaariin oheisohjelmineen. Juhlaohjelma esittelee Jyväskylästä alkunsa saanutta, sittemmin jo yli kahdellekymmenelle paikkakunnalle levinnyttä luotsitoimintaa sekä yleisemmin kulttuurista vapaaehtoistoimintaa.

Juhlaseminaari ja -luento, näyttely ja oheisohjelmaa

Torstain juhlaseminaarissa Jyväskylän kaupungintalolla luodaan katsaus kulttuuriluotsitoiminnan syntyyn ja nykytilaan, luotsien kokemuksiin sekä tulevaisuuden näkymiin. Juhlaesitelmästä vastaa Tampereen työnväenmuseo Werstaan museonjohtaja Kalle Kallio, eduskunnan terveiset tuo kansanedustaja ja eduskunnan vapaaehtoistoiminnan tukiryhmän puheenjohtaja Anne Kalmari. Ääneen pääsee myös ammatikseen kulttuuritoimintaa kehittäviä viranhaltijoita sekä aktiivisia luotseja.

Ohjelma jatkuu perjantaina 11.11. luennolla Jyväskylän pääkirjastossa. Mukana keskustelussa on kulttuurin kuluttajia, kulttuuriluotseja ja kulttuuripalveluiden tuottajia pohtimassa mitä 10 vuodessa on saavutettu ja mitä voidaan vielä tehdä. Kirjaston ala-aulassa voi lisäksi tutustua luotsien monipuoliseen toimintaan Löytöjä ja läsnäoloa -näyttelyssä tai ihastella matkalaukkunäyttelyjä ja muistelusalkkuja. Minnansalissa voi osallistua Laulusta voimaa -yhteislaulutilaisuuteen.

Kulttuuriluotsitoiminta liikkeelle Jyväskylästä

Luotsitoiminnan taustalla on ajatus kulttuurin saavutettavuuden edistämisestä sekä siitä, että kulttuuri ja liikunta kuuluvat kaikille. Toiminnan potentiaali nähtiin Jyväskylässä jo vuonna 2008, jolloin työnsä aloitti Suomen ensimmäinen kulttuuriluotsikoordinaattori. Reilussa 10 vuodessa on koulutettu liki 250 luotsia ja luotsauksia kertyy vuosittain yli 6000.

Luotsitoiminnan perusidea on varsin yksinkertainen: kuka tahansa voi pyytää luotsin mukaansa tutustumaan kulttuuritarjontaan kuten museoihin, konsertteihin tai taidenäyttelyyn. Vuosien varrella innokkaat luotsit ovat myös ideoineet tapahtumia, vieneet matkalaukkunäyttelyitä palvelutaloihin tai päiväkeskuksiin, koonneet näyttelyitä, pitäneet lukupiiriä ja esitelleet lukuvinkkejä sekä järjestäneet retkiä lähelle ja kauas.

- Kantava ajatus on mahdollistaa kulttuuripalveluihin osallistuminen kaikille. Toiminta perustuu vapaaehtoisuuteen, ja luotsin, eli vertaisihmettelijän, kanssa taidelaitosten kynnykset madaltuvat ja kulttuurista nauttiminen helpottuu. Luotsit eivät ole oppaita, vaan osallistuvat toimintaan omin tiedoin ja taidoin. Osa luotseista on erikoistunut mieltymyksensä mukaan esimerkiksi museoihin, tanssiin, teatteriin, liikuntaan tai ympäristöasioihin, Jyväskylän kaupungin kulttuuriluotsikoordinaattori Hanne Laitinen tiivistää.

Kulttuurisen vapaaehtoistoiminnan tilaa selvitetään Suomessa

Laitisen mukaan luotsitoiminta on laajentunut nopeasti ja siksi toiminta kaipaa valtakunnallista koordinointia ja tukea. Tällä hetkellä toimintaa on 24 paikkakunnalla ympäri Suomea ja tukea kaivataan erityisesti verkostoyhteistyöhön ja tiedon sekä hyvien käytäntöjen jakamiseen.

Tehtäväkentän selkiyttämiseksi Tampereen kaupungin kulttuurikasvatusyksikkö TAITE käynnisti syyskuussa esiselvityksen kulttuuri-, liikunta- ja ympäristöluotsitoiminnan tilasta Suomessa. Esiselvityksessä kartoitetaan muun muassa toiminnan laajuutta, paikallisia erityispiirteitä ja luotsitoiminnan vaikutuksia osallisuuteen, kulttuurin saavutettavuuteen ja hyvinvointiin. Vaikuttavuuden todentamisen ohella tavoitteena on luotsitoiminnan mallintaminen ja valtakunnallisen verkoston suunnittelu. Selvitystä tehdään yhteistyössä Jyväskylän kaupungin kulttuuripalveluiden sekä muiden paikkakuntien vapaaehtoistoiminnan koordinaattorien kanssa. Hanketta rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö ja selvitys valmistuu tammikuussa 2017.

Kulttuuriluotsien juhlaohjelma: http://bit.ly/2e6TBim
Tilaisuudet ovat maksuttomia ja kaikille avoimia. Torstain ohjelmaan tulee ilmoittautua ennakkoon. Perjantaille ilmoittautumista ei tarvitse tehdä.

Lisätietoa:
kulttuuriluotsikoordinaattori Hanne Laitinen, p. 050 338 1114, hannemari.laitinen[at]jkl.fi
projektityöntekijä Marko Nousiainen p. 040 173 3911, marko.nousiainen[at]tampere.fi
www.jyvaskyla.fi/kulttuuri/palvelut/kulttuuriluotsit
Kulttuuriluotsit facebookissa

26.10.2016Paula Ukkonen

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje