Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Taidehistorian professori Annika Waenerberg luennoi sodasta ja kauhusta Jyväskylän taidemuseossa to 27.10. klo 16.30–18

Taidehistorian professori Annika Waenerberg luennoi sodasta ja kauhusta Jyväskylän taidemuseossa to 27.10. klo 16.30–18

Taiteilijat ovat toisinaan kuin nuorallakävelijöitä tasapainoillessaan fantasioiden, moraalin, sarkasmin ja todellisten kauhukuvien välillä. Esimerkiksi Francisco Goyan (1746–1828) maineikas grafiikan sarja Sodan kauhuja kuvaa niitä julmuuksia, jotka Napoleonin hyökkäys Espanjaan aiheutti vuosina 1808–1814.

Luennon tarkoitus on avata Goyan teosten välittämän kauhun ulottuvuuksia ja sijoittaa hänen teoksensa muiden kauhua välittävien teosten jatkumoon, humoristisen kauhun, retorisen kauhun ja kauhistuttavan kauhun luomien jännitteiden kenttään.

Annika Waenerberg on Jyväskylän yliopiston taidehistorian professori, jonka tutkimusaiheissa ja julkaisuissa on korostunut pyrkimys havaita taiteen ja siihen liittyvien prosessien suhde laajempiin kulttuurisiin yhteyksiin. Tutkimuskohteina ovat olleet mm. suomalainen maisemataide, Oscar Parviaisen, Eero Järnefeltin ja Emil Cedercreutzin taide sekä taidehistorian metodologiset kysymykset. Annika on tutkinut myös Francisco Goyan grafiikkaa.

LUENTO
to 27.10. klo 16.30–18
Sota ja kauhu kuvataiteessa
Annika Waenerberg, taidehistorian professori
Jyväskylän taidemuseo
Kauppakatu 23
vapaa pääsy

Jyväskylän taidemuseon ja kansalaisopiston järjestämä kolmen luennon sarja taustoittaa Graphica Creativa 2016 -näyttelyn teemoja

Nykytaide kohtaa taidehistorian Jyväskylän taidemuseossa 1.1.2017 saakka esillä olevassa Graphica Creativassa. Kansainvälisen grafiikkatriennaalin teemana on nykygrafiikan ja taidehistorian lisäksi viiva, joka nousee grafiikassa, piirustuksissa, kuvakudoksissa sekä kolmiulotteisissa teoksissa tärkeäksi tekijäksi. Näyttelyyn on kutsuttu taiteilijoita Ranskasta, Yhdysvalloista, Belgiasta, Ruotsista, Puolasta ja Suomesta. Nykytaitelijoiden teosten rinnalla esitellään vanhojen mestareiden, kuten Goyan, Rembrandtin, Dürerin ja Piranesin grafiikkaa.

Sarjan kolmas ja viimeinen luento:
to 3.11. klo 16.30–18.00 Taidehistoriallinen kerroksellisuus
Ville Lukkarinen, taidehistorian professori
Taide on sidoksissa omaan aikansa, mutta nykygrafiikastakin löytää tulkintoja, kommentteja ja viittauksia taiteen historiaan, muihin taitelijoihin tai yksittäisiin teoksiin. Millainen on taiteen kuvallinen työkalupakki?

(Ensimmäisellä luennolla to 13.10. taidegraafikko ja tohtoriopiskelija Rita Vargas luennoi englanniksi otsikolla Introduction to the History of the Print: from Prehistoric to Modern Period.)

7.10.2016–1.1.2017
a PRESENT to the PAST
14. kansainvälinen grafiikkatriennaali
Graphica Creativa 2016

Jyväskylän taidemuseo
Kauppakatu 23
avoinna ti–su 11–18
puh. 014 266 6491
www.jyvaskyla.fi/taidemuseo

Lisätietoja taidemuseon tapahtumista:
Sirpa Turpeinen, museolehtori, puh. 050 542 0591, sirpa.turpeinen(at)jkl.fi
http://www.jyvaskyla.fi/taidemuseo/museotoiminta/tapahtumat

25.10.2016Leena Lokka

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje