Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Keski-Suomen sote-johtajille esiteltiin ensimmäistä kertaa Sitran toimeksiannosta valmistunutta palveluverkkoselvitystä

Keski-Suomen sote-johtajille esiteltiin ensimmäistä kertaa Sitran toimeksiannosta valmistunutta palveluverkkoselvitystä

Keski-Suomen sote-johtajat kokoontuivat sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistusta valmistelevan palvelutuotantotyöryhmän kokoukseen Hankasalmelle tänään torstaina.

Sitran teemajohtaja Antti Kivelä esitteli ryhmälle ensimmäistä kertaa palveluverkkoselvityksen yksityisten ja julkisten toimijoiden tuottamista sosiaali- ja terveyspalveluista Keski-Suomessa.

- Keski-Suomi on palvelujen näkökulmasta tasapainoinen ja kompakti kokonaisuus, joka on hyvin hallittavissa. Täällä on voimakas keskuskaupunki Jyväskylä ja omilla alueillaan vahvat Jämsä ja Äänekoski, sanoo Kivelä.

Keski-Suomessa sosiaali- ja terveyspalveluiden toimipaikkoja on noin 602. Palveluiden todellinen lukumäärä on kuitenkin suurempi, koska osassa toimipaikoista on monta palvelua saman katon alla.

Sitran palveluverkkoselvityksen mukaan jopa noin puolet nykyisistä terveysasemista voitaisiin lakkauttaa koko maassa vuoteen 2025 mennessä ilman, että palvelujen saavutettavuus juurikaan kärsisi. Selvityksessä arvioidaan, että Keski-Suomesta poistuu 13 terveysasemaa ja jäljelle jää 22.

-Korostan, että tämä luku on puhtaasti matemaattisesti laskettu. Voi olla, että totuus on ihan toinen. Toimipisteitä voi tulevaisuudessa olla huomattavasti enemmänkin. Ne voivat olla uudenlaisia palveluja, kuten esimerkiksi liikkuvia terveyspalveluja, sanoo Kivelä.

Nykyinen palveluverkko on rakentunut pikkuhiljaa vuosikymmeninä, jolloin jokainen pieni kunta on järjestänyt omat palvelunsa. Siksi palveluverkosta on muodostunut epäyhtenäinen ja maakuntatasolla siinä on päällekkäisyyksiä ja toisaalta katvealueita. Palveluverkkouudistus antaa tilaisuuden päivittää palveluverkkoa nykypäivän ja tulevaisuuden tarpeisiin sopivaksi.

Nykyisin sekä ihmiset että tieto liikkuvat takavuosia enemmän, joten palveluiden pitää olla siellä, missä ihmiset muutenkin liikkuvat. Yhä useammin palvelut voivat myös olla paikasta riippumattomia verkkopalveluja. Oman kylän terveysasema ei ole yhtä oleellinen kuin se, että toimivia palveluita saa silloin kun niitä tarvitsee.

- Digitalisaatio ja logistiikka mullistavat soten toiminta- ja ajattelutapoja. Niiden avulla monia asioita voidaan järkeistää. Haasteita ovat ikääntyminen sekä muuttoliike. Tässä ollaan isojen asioiden äärellä, sanoo Kivelä.

Palveluverkko 2025 -selvityksessä arvioitiin sote-palveluiden perus- ja erikoispalveluiden maantieteellistä saavutettavuutta sekä palveluverkon alueellisia muutostarpeita vuoteen 2025 mennessä. Muutokset suhteutettiin väestökehitykseen ja ikärakenteeseen.
Selvityksen teetti Suomen itsenäisyyden juhlavuoden rahasto Sitra, ja sen teki Oulun yliopiston maantieteen tutkimusyksikkö. Aineisto on luettavissa osoitteessa http://www.slideshare.net/SitraHyvinvointi/palveluverkkoselvitys-2025-pivitetty-ko

Jatkotyöskentelyyn nimettiin kolme ryhmää

Lisäksi palvelutuotantoryhmä päätti sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneuudistuksen jatkovalmistelusta. Keski-Suomen sote-valmistelua jatketaan kolmessa alatyöryhmässä, jotka ovat järjestäminen, maakunnan palvelulaitos ja valinnanvapauden piiriin kuuluva palveluntuotanto. Palvelutuotantoryhmä valitsi alaryhmien puheenjohtajiksi Mikael Palolan (järjestäminen), Juha Kinnusen (palvelulaitos) ja Kati Kallimon (valinnanvapaus).

Palvelutuotantotyöryhmän kokoonpano ja kokousaineistot ovat luettavissa osoitteessa: http://www.jyvaskyla.fi/soteuudistus/palvelutuotanto

Lisätietoja:

palvelutuotantoryhmän puheenjohtaja, Jyväskylän perusturvan toimialajohtaja Kati Kallimo, p. 014 266 3001
kehittämisjohtaja, sote-vastuuvalmistelija Silja Ässämäki, p. 014 3366803
teemajohtaja Antti Kivelä, Sitra, p. 040 482 7435

20.10.2016Tuija Tiitinen

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje