Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Koko perheen Kekrilauantai Keski-Suomen museossa 29.10.2016

Koko perheen Kekrilauantai Keski-Suomen museossa 29.10.2016

Kansanparantaja hoitaa sairastunutta lehmää pyyhkimällä sen kylkiä mustalla kissalla.  Kuva: Lauri Kuusanmäki, Keski-Suomen museo

Keski-Suomen museossa heittäydytään lokakuun viimeisenä lauantaina entisajan uskomusten maailmaan vanhan satovuoden päätösjuhlan merkeissä. Koko perheen työpajassa kuullaan tarinoita Kekristä askartelun lomassa. Keski-Suomi -näyttelyn opastetulla kierroksella tutustutaan kansanuskon olentoihin ja uskomustarinoihin. Teemaa jatkaa dokumenttielokuva Ukonvaaja, jossa tutkitaan muuan muassa, miten vanhan suomalaisen luonnonuskon ja mytologian merkit näkyvät nykypäivän Suomessa. Näytöksessä vierailee elokuvan ohjaaja Tuukka Tähti. Museoon on vapaa pääsy koko tapahtuman ajan.

Ohjelma

klo 11-14
Tekemistä koko perheelle, työpajatila Kontti (2.krs.)
Kekriaiheisen askartelun lomassa kuullaan tarinoita kekristä. Mikä oli kekripukki? Entä miten satovuoden päätösjuhlaa vietettiin? Lapset vanhempineen ja isovanhempineen ovat lämpimästi tervetulleita!

klo 12
Näkymätön maailma -opastus, Keski-Suomi – maakuntako sekin on? -näyttely, 2. krs.
Arki oli entisaikoina yliluonnollisen ja taikuuden ympäröimää, vaikka kristinusko yrittikin kitkeä pakanallisia tapoja ja taikuutta. Opastuksella kuullaan tarinoita tästä näkymättömästä maailmasta, joka monin tavoin vaikutti ihmisten arkeen, terveyteen, töiden onnistumiseen, karjan menestymiseen sekä metsästysonneen.

klo 13
Ukonvaaja –dokumenttielokuva, auditorio, 1. krs.
88 min I S I ohj. Tuukka Tähti I kieli: suomi
Vieraana ohjaaja Tuukka Tähti.

Maailman ensimmäinen kokopitkä dokumenttielokuva Ukonvaaja käsittelee vanhaa suomalaista luonnonuskoa ja mytologiaa. Se herättää suomalaisen luonnon mystiikasta ammentavat, myyttiset tarinat eloon. Elokuvassa CMX-yhtyeestä tuttu muusikko, kirjailija ja myyttien sanansaattaja A.W.Yrjänä tekee henkisen matkan omille, iänikuisille kulttuurijuurilleen. Elokuvassa tutkitaan myös, miten luonnonuskon ja mytologian merkit näkyvät nykypäivän Suomessa. Elokuvan traileri tästä »

Elokuvaesityksen alussa ohjaaja Tuukka Tähti kertoo lyhyesti elokuvan ideasta. Näytöksen lopussa pohditaan teemaa syvällisemmin ja yleisöllä on mahdollisuus kysymyksiin.

Kekrilauantain ohjaajan vierailu -näytöksen lisäksi Ukonvaaja-dokumentti on mahdollista nähdä myös ke 26.10 ja pe 28.10 klo 15. Kaikkiin näytöksiin on vapaa pääsy.

Lisätietoja:

Tuula Vuolio-Vallenius
museolehtori
p. 014 266 4363
sp. tuula.vuolio-vallenius(at)jkl.fi

tai

Keski-Suomen museo
p. 014 266 4346
sp. ksmuseo.info@jkl.fi

18.10.2016Johanna Puhakka

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje