Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Kuutti Lavonen esittelee Graphica Creativa -näyttelyn Jyväskylän taidemuseossa pe 21.10. klo 16.30

Kuutti Lavonen esittelee Graphica Creativa -näyttelyn Jyväskylän taidemuseossa pe 21.10. klo 16.30

Kuraattoriryhmän jäsen Kuutti Lavonen esittelee näyttelyn yleisölle. Helsingissä asuva Kuutti Lavonen on Suomen tunnetuimpia kuvataiteilijoita, jolle renessanssin ja erityisesti barokin taide ovat tarjonneet ehtymättömän inspiraation lähteen.


Rembrandt Harmensz. van Rijn: Omakuva huivi kaulassa, 1633, viivasyövytys, 13,5 x 10,5 cm. Sinebrychoffin taidemuseo, Collanin kokoelma. Kuva: Kansallisgalleria / Kirsi Hakola

Jyväskylän taidemuseossa on esillä 1.1.2017 saakka 14. kansainvälinen grafiikkatriennaali Graphica Creativa 2016 a PRESENT to the PAST, jossa nykygrafiikka kohtaa taidehistorian.

pe 21.10. klo 16.30–17.30
Kuraattorin kierros
taiteilija Kuutti Lavonen

vapaa pääsy

Jyväskylän taidemuseon Holvi
Kauppakatu 23
ti–su 11–18
www.jyvaskyla.fi/taidemuseo

”Aika etenee taaksepäin yhtä voimakkaasti kuin se kulkee eteenpäin. Elämme äärettömässä ja ikuisessa. Joka hetki menneisyys juoksee nykyisyydestä taaksepäin luodakseen ikuisen.” – Kuutti Lavonen, 2016

Kuutti Lavonen kertoo, että Graphica Creativa -kuraattoriryhmä pohti taiteilijavalintoja runsaan vuoden ajan. Ryhmä käytti hyväkseen sekä henkilökohtaisia että ammatillisia verkostojaan. Ensin valittiin 13 nykytaiteilijaa kuudesta eri maasta. Seuraavaksi olivat vuorossa taidehistoriasta tutut vanhat mestarit, joiden vedokset on lainattu Kansallisgallerian kokoelmista. Mukaan haluttiin myös Lavosen lauttureiksi nimeämien taiteilijoiden 1970–1990-luvun teoksia osoittamaan, ettei kyse ole uudesta asiasta vaan jo edeltäjät ovat olleet kiinnostuneita taidehistoriasta.

Kuutti Lavosen pitkäaikainen suhde Ranskaan näkyy näyttelyssä. - Katherine Keunin täysklassinen muodonanto edustaa ranskalaisen koulukunnan piirtämistä. Kuinka hyvin hän pystyykään ilmaisemaan ihmisen ja nykylaitteen kohtaamisen, arvio Lavonen ja viittaa klassisten henkilöhahmojen käsissä oleviin nykyajan attribuutteihin – kännyköihin. Ernest Pignon-Ernest on iso nimi kotimaassaan ja maailmalla hänet tunnetaan katutaiteen uranuurtajana. – Pignon-Ernest on pukenut italialaisen barokkimaalari Caravaggion henkilöhahmot nykyvaatteisiin ja liimannut serigrafiansa kaduille ihmisten nähtäviksi, Lavonen kertoo.

Näyttelyssä esittäytyy useita suomalaistaiteilijoita. Kuutti Lavosen mielestä kansainvälinen Graphica Creativa on myös omien taiteilijoiden foorumi. - Camilla Vuorenmaa edustaa onnellisten tähtien alla syntynyttä taidetta. Hän maalaa, kaivertaa käsin, veistää ja nyt myös ensimmäistä kertaa vedostaa. Lavonen muistuttaa, että muutkin valitsevat omia taiteilijoitaan tapahtumiinsa. Tiukka vertailutilanne on aina hyväksi taiteelle. - Ihmiset ovat tunnettuja lähimarkkinoillaan, mutta kansainvälisessä näyttelyssä mukana oleminen on irtiotto kaikille.

- Vastaani on tullut monia taiteilijoita, joita en ole tuntenut, Kuutti Lavonen kertoo. Hän kiittää kuraattoritovereitaan intendentti Jukka Partasta ja suunnittelija Seija Heinästä pitkällisestä näkemyksestä kansainväliseen taidegrafiikkaan. – Monien Graphica Creativojen kautta tietämys on Jyväskylässä kasvanut.

Lisätietoja:
Sirpa Turpeinen, museolehtori, puh. 050 542 0591, sirpa.turpeinen(at)jkl.fi

http://www.jyvaskyla.fi/taidemuseo/museotoiminta/tapahtumat

17.10.2016Leena Lokka

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje