Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Läsnäoloa lähiympäristöstä taidehanke toi kukkia ja läsnäoloa Hannalan hoivakotiin Jyväskylässä

Läsnäoloa lähiympäristöstä -taidehanke toi kukkia ja läsnäoloa Hannalan hoivakotiin Jyväskylässä

Taiteilija ja asukas kukka-asetelman äärelläLäsnäoloa lähiympäristöstä -projekti on Suomen Kulttuurirahaston Keski-Suomen rahaston rahoittama taidehanke ikääntyneiden iloksi. Kuvataiteilija Hanna Veander vieraili kerran viikossa Hannalan hoivakodissa kaksikuukautisen projektin ajan. Projektissa käytettiin taide- ja luontolähtöisiä menetelmiä.

−Taide merkitsee minulle läsnäoloa, katsellen, kuunnellen tai olemalla osa teosta. Olen toiselta koulutukseltani floristipuutarhuri. Kasvit ovat minulle luontainen materiaali ja työskentelyni kivijalka, kertoo kuvataiteilija Hanna Veander projektin syntytaustoista. Kuvataiteilija Hanna Veanderia kiinnostavat kohtaaminen ja läsnäolo, kukat ja kasvit sekä niihin liittyvät muistot ja tarinat.
−Olen seurannut muistisairaan ihmisen ja omaishoitajana toimivan puolison ihmissuhdetta. Erityisiä ovat ne tilanteet, joissa muistisairas elää menneisyyttä totena ja läheisen on vaikea hyväksyä tätä. Taiteilijana minua kiinnostaa saada kohdata ihminen juuri siellä missä hän on, ajasta ja paikasta riippumatta, sanoo Hanna Veander.

Hannalassa toivotaan lisää taideprojekteja asukkaiden iloksi

Taidehankkeeseen kuului erilaisia Hannalan hoivakodin asukkaita osallistavia hetkiä, joissa työkaluina käytettiin kukkia, erilaisia kasveja sekä tärkeimpänä taiteilijan läsnäoloa.
Elokuussa Hanna Veander vei Hannalaan mukanaan pesulakärryn, johon hän oli kasvattanut sokeriherneitä.
−Vanhusten kokemukset sokeriherneiden hypistelystä ja maistelusta olivat huikeita. Heille tuli mieleen lapsuuden kesät. Eräs pitkään vuoteen omana ollut henkilö innostui kovasti aistikokemuksesta. Hän halusi ehdottomasti nousta pyörätuoliin ja lähteä kanssamme kahville yhteiseen tilaan, kuvaa Hanna Veander kiireetöntä kohtaamista, joka toi liikkumattomalle asukkaalle toimeliaisuutta.
Syksyllä kuvataiteilija toi jälleen kukkakärryn Hannalan olohuoneeseen. Asukkaat saivat valita lempivärinsä ja -kukkansa mukaisesti koristeita kenkiinsä. Kenkien valmistuttua pidettiin muotinäytöskierros, jolloin asukkaat näkivät toistensa kengät ja saivat ihastelua osakseen muilta.
-Oli ilahduttavaa seurata kuinka asukkaiden ryhti koheni ja askel kepeni. Me vietimme naisten hömpöttelyhetken ja meillä oli tosi mukavaa, muistelee kuvataiteilija Hanna Veander.
Hannalan palvelutalossa asukkaat nauttivat kovasti projektin tuomista taidehetkistä.
-Asukkaat olivat todella iloisia hetkistä ja omaiset antoivat myönteistä palautetta. Tällaista toimintaa pitäisi vanhuspalvelujen yksiköihin saada ehdottomasti lisää, kiittää Hannalan palveluesimies Tarja Ruuhilehto.


Lisätietoa: ohjaaja Helena Hjelt, vanhuspalvelut, puhelin 014 266 3832, palveluesimies Tarja Ruuhilehto, Hannala, puh (014) 266 8880, asiamies Antti Niskanen, Keski-Suomen rahasto, p. 050 385 7607

14.10.2016Sanna Siniluhta

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje