Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Järviwikissä jaetaan tietoa Jyväskylän järvistä

Järviwikissä jaetaan tietoa Jyväskylän järvistä

Jyväskylässä on reippaasti yli 300 järveä, joista on olemassa hyvin monenlaista tietoa. Kuluvan syksyn aikana on Jyväskylän kaupungin ympäristönsuojelussa päivitetty Järviwiki-verkkopalveluun tietoja viidestätoista Jyväskylässä sijaitsevasta järvestä. Täten ympäristönsuojelulle kertynyt vesistötieto saadaan järvien käyttäjille tiedoksi.

Järviwiki on Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) vuonna 2011 perustamana vuorovaikutteinen, kaikille avoin verkkopalvelu, jonka tarkoituksena on rakentaa ja jakaa tietoa Suomen vesistöistä. Palvelusta löytyvät vähintään perustiedot kaikista yli yhden hehtaarin kokoisista järvistä. Järviwikiin rekisteröityneet käyttäjät voivat muun muassa tallentaa kohdetietoja, perustaa havaintopaikkoja, jakaa tietoja järvikohtaisista tapahtumista sekä keskustella muiden käyttäjien kanssa.

Järvien kuormitushistoriaa ja nykyistä vedenlaadun tilaa koskevia tietoja on lisätty Järviwikiin seuraavista Jyväskylän järvistä: Pata-, Kuus-, Vesanka-, Jyväs-, Tuomio-, Palokka-, Alva-, Kortta-, Lehes-, Vähä-, Luonet-, Palva- ja Pitkäjärvestä, sekä Pieni-Vasaraisesta, Iso-Kuukkasesta ja pohjoisesta Päijänteestä.

Tutkituimmista järvistä, kuten Jyväsjärvestä ja Tuomiojärvestä, on olemassa hyvinkin paljon tutkittua vedenlaatutietoa vuosikymmenien ajalta, mutta valtaosasta alueemme järvistä näin ei ole. Joko tutkimustietoa ei ole olemassa lainkaan tai näytteitä on otettu vuosikymmenien aikana vain harvakseltaan, minkä takia luotettavia johtopäätöksiä järven tilan kehityksestä ei ole voitu tehdä.

Järviwikin tarkoitus on koota yhteen kaikenkattavaa, arvokasta tietoa tärkeistä vesistöistä niin viranomaisilta, asukkailta kuin virkistyskäyttäjiltäkin. Tietoja toivotaan muun muassa järvien historiasta, ympäröivästä asutuksesta, vesistönkäyttötavoista sekä eläimistöstä ja kasvistosta.

Järviwiki tarjoaa hyvän mahdollisuuden keskustella järvien tilasta, kirjata omia havaintoja toisille järvenkäyttäjille tiedoksi ja pohtia yhdessä toisten vesistön käyttäjien kanssa mahdollisia vesiensuojeluun liittyviä ratkaisuja. Järviwikiin pääsee osoitteessa https://www.jarviwiki.fi.


Lisätietoja:
- ympäristönsuojelupäällikkö Pasi Huotari, p. 014 266 5171, pasi.huotari[at]jkl.fi
- työharjoittelija (ympäristösuunnittelija, HAMK) Elina Laine, elina.laine[at]jkl.fi

12.10.2016Jari Salomaa

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje