Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Maalämpöjärjestelmiin on saatettu asentaa väärää lämmönsiirtonestettä myös Jyväskylässä

Maalämpöjärjestelmiin on saatettu asentaa väärää lämmönsiirtonestettä myös Jyväskylässä

Suomen Kalustekierrätys Oy:n myymää metanolipohjaista lämmönsiirtonestettä on asennettu vuosina 2012–2015 yli tuhannen kiinteistön maalämpöjärjestelmiin ympäri Suomea, vaikka metanolin käyttö niissä ei ole suositeltavaa.

Koska on mahdollista, että tätä metanolipohjaista lämmönsiirtonestettä on päätynyt maalämpöjärjestelmiin myös Jyväskylässä, kaupungin rakennusvalvonta lähettää asiasta tiedotteen jokaiselle, joka on hakenut vuosina 2012–2015 luvan maalämpöjärjestelmän asentamista varten.

Kauppanimenä Eurolpro

Ympäristöministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö sekä Tukes ovat tiedottaneet 8.9.2016 yhteisellä julkaisullaan, että Suomen Kalustekierrätys Oy on myynyt useiden maalämpöjärjestelmien asentajille väärillä tiedoilla metanolipohjaista lämmönsiirtonestettä etanolipohjaisen nesteen sijasta.

Vääränä seoksena myytyä nestettä on toimitettu kauppanimellä Eurolpro. Yritys ei ollut myöskään liittänyt tuotteeseen asianmukaista varoitusetikettiä, vaan oli sen sijaan toimittanut vaarattomamman kemikaalin käyttöturvallisuustiedotteen.

Tukes kielsi yritystä kesäkuussa 2015 saattamasta markkinoille kyseistä kemikaalia ja velvoitti yrityksen poistamaan myymänsä kemikaalierät toimitusketjusta. Maalämpöjärjestelmien tilaajilla tai asentajilla ei ole ollut oikeaa tietoa kemikaalin vaaroista eikä sen turvallisesta käytöstä.

Nesteen koostumusta ei saa tutkia itse

Maalämpöjärjestelmät ovat suljettuja ja normaalisti toimiessaan ja oikein huollettuna lämmönsiirtonesteet eivät pääse ympäristöön tai pohjaveteen. Ainostaan rikkoutuessaan laitteisto voi aiheuttaa päästöjä ympäristöön. Mikäli lämmönsiirtonestettä on ollut tarpeen lisätä laitteistoon, on syytä epäillä, että laitteistossa saattaa olla vuoto.

Metanoli voi aiheuttaa terveysriskin, jos se päätyy talousvetenä käytettävään pohjaveteen. Terveysriski on mahdollinen, jos lämpökaivon nestettä vuotaa ympäristöön talousvesikaivon läheisyydessä tai pohjavesialueella.

Lämmönsiirtonesteen koostumuksen selvittämiseksi kiinteistön omistajan tulee olla ensisijaisesti yhteydessä yritykseen, joka on asentanut lämmönsiirtolaitteiston. Laitteiston toimittajalta tulee selvittää lämmönsiirtonesteen alkuperä ja sen koostumus. Lämmönsiirtonesteen koostumusta ei saa ryhtyä tutkimaan itse. Epäselvissä tapauksissa lämmönsiirtonesteestä voidaan ottaa näyte. Näytteen ottajan tulee olla alan ammattilainen.


Lisätietoja:
- johtava ympäristöterveystarkastaja Kirsti Leppänen, p. 014 266 2378, kirsti.leppanen[at]jkl.fi
- ympäristönsuojelupäällikkö Pasi Huotari, p.014 266 5171, pasi.huotari[at]jkl.fi
- lvi-insinööri Erkki Kemiläinen, p. 014 266 5195, erkki.kemilainen[at]jkl.fi
- ympäristöministeriön tiedote: http://www.ym.fi/fi-FI/Ymparisto/Lampokaivoihin_toimitettu_vaaraa_lammons(40332)

11.10.2016Jari Salomaa

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje