Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Valtakunnalliset Romaniasiain neuvottelukuntien neuvottelupäivät pidetään Jyväskylässä 12.–13.10. – Jyväskylässä tehtävä romanityö esillä päivillä

Valtakunnalliset Romaniasiain neuvottelukuntien neuvottelupäivät pidetään Jyväskylässä 12.–13.10. – Jyväskylässä tehtävä romanityö esillä päivillä

Valtakunnalliset Romaniasiain neuvottelukuntien neuvottelupäivät pidetään tänä vuonna Jyväskylässä 12.–13.10 teemanaan hyvinvointi, terveys ja liikunta. Jyväskylässä tehtävästä romanityöstä päivillä esitellään jo päättynyt Romanit liikkeelle -hanke, Jyväskylän Romaninuoret ry ja Valoa Huomiseen -hanke sekä romanitaustaisen lähihoitajan työtä vanhuspalveluissa. Jyväskylässä on tehty pitkäjänteisesti työtä romaniasioiden parissa ja se on ollut yksi syy, miksi Jyväskylä valikoitui neuvottelupäivin paikkakunnaksi.

Jyväskylän Romaninuoret ry ja Valoa Huomiseen -hanke

Jyväskylän Romaninuoret ry tarjoaa jyväskyläläisille nuorille monenlaista yhteistä toimintaa, jonka tarkoituksena on antaa nuorille eväitä elämään. Yhdistyksen Valoa Huomiseen -hanke on 16–29 -vuotiaille Jyväskylän seudun romaninuorille suunnattu kuluvana vuonna käynnistynyt hanke. Sen päätavoitteena on erityistä tukea tarvitsevien romaninuorten elämänhallinnan parantaminen.
– Toiminta on muun muassa nuorten yksilö- ja ryhmäohjausta, nuorten vertais- ja tukiverkoston rakentamista sekä erilaista ryhmätoimintaa, esimerkiksi liikuntaa, valottavat hankkeen ohjaajat, Tenho Roth ja Samuel Florin.

Valoa Huomiseen -hanke on raha-automaattiyhdistyksen rahoittama. Jyväskylän kaupunki on mukana hankkeessa, hanke tekee yhteistyötä romanihanke Rainerin kanssa.

Romanit liikkeelle -hanke (2012–2014)

Kolmivuotisen Romanit liikkeelle -hankkeen tavoitteena oli edesauttaa romanien terveyden edistämistä ja integroitumista yhteiskuntaan liikunnan avulla. Hankkeeseen osallistui kaikkiaan noin 100 romania, joista aktiivisesti mukana toiminnassa oli reilut 60 romania. Hankkeen aikana muun muassa kartoitettiin mukana olevien kuntotasoa ja laadittiin yhdessä sopivat liikuntatavoitteet.
– Pääosin hankkeessa mukana olleet henkilöt osallistuivat Jyväskylän kaupungin järjestämille ryhmäliikuntatunneille koko hankkeen ajan. Hanke madalsi kynnystä osallistua järjestettyyn liikuntatoimintaan sekä lisäsi säännöllistä liikunnan harrastamista, joka on jatkunut hankkeen päätyttyä, selvittää palveluesimies Kirsi Pelo-Arkko liikuntapalveluista.

Jyväskylän kaupunki sai rahoitusta hankkeeseen OKM:ltä.

Romanitaustaisena lähihoitajana kotihoidon romaniasiakkaiden parissa

Romanitaustainen lähihoitaja Riitta Roth työskentelee vuoden mittaisessa pestissä Jyväskylän kaupungin vanhuspalveluiden kotihoidon romaniasiakkaiden parissa.
– Rothin työssä on ennaltaehkäisevä ja palvelutarpeen arvioinnin näkökulma. Työ on palveluohjausta, ohjausta ja neuvontaa, avustamista arjen askareissa, asioinnissa ja lomakkeiden täytössä sekä asiakkaan kohtaamista ja kuuntelua, kertoo palveluesimies Satu Salovaara vanhuspalveluista.
– Kannustan asiakkaita oman terveyden hoitamiseen, autan apuvälineiden hankinnassa tai tuen vaikeissa elämäntilanteissa. Pidän myös esitelmiä romanikulttuurista muun muassa hoitohenkilöstölle, lähihoitaja Riitta Roth jatkaa.

Kaupunki on saanut työllistämistukea Rothin palkkaukseen.

Jyväskylässä on meneillään myös Rainer-hanke

Parhaillaan Jyväskylässä on käynnissä kolmivuotinen Rainer-hanke (2015–2018). Sen tavoitteena on parantaa keskisuomalaisten romanien koulutustasoa ja edistää etenemistä kohti työelämää. Rainer-hanketta hallinnoi Jyväskylän kaupunki ja hankkeen osatoteuttajina toimivat Jyväskylän ammattikorkeakoulu sekä Keski-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus. Hanketta rahoittaa Euroopan Unionin sosiaalirahasto ja Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus.

Valtakunnallisten romaniasiain neuvottelukuntien neuvottelupäivien järjestämisestä vastaavat Lounais-Suomen aluehallintovirasto ja Lounais-Suomen alueellinen romaniasiain neuvottelukunta sekä valtakunnallinen romaniasiain neuvottelukunta. Tilaisuus on osa Sanoista tekoihin -hanketta, jota tukee STM ja Euroopan Unionin ohjelma Rights, Equality & Citizenship.


www.jyvasroma.fi
www.jyvaskyla.fi/hankkeet/rainer
Valtakunnallisten romaniasiain neuvottelukuntien neuvottelupäivien 12.–13.10.2016 ohjelma (AVI)

Lisätietoja:

erikoissuunnittelija Tuula Lindberg, p. 0295 018 086, Lounais-Suomen aluehallintovirasto
ohjaaja Tenho Roth, p. 050 575 3302, Jyväskylän Romaninuoret ry
ohjaaja Samuel Florin, p. 050 400 6416, Jyväskylän Romaninuoret ry
palveluesimies Kirsi Pelo-Arkko, 014 266 4265, Jyväskylän kaupungin liikuntapalvelut
lähihoitaja Riitta Roth, p. 040 913 8715, Jyväskylän kaupungin vanhuspalvelut
palveluesimies Satu Salovaara, p. 014 266 3746, Jyväskylän kaupungin vanhuspalvelut
ohjaaja Kirsi Florin p. 014 266 1989, Jyväskylän kaupungin aikuissosiaalityö ja kuntouttavat palvelut
palvelupäällikkö Ritva Anttonen, p. 014 266 3347, Jyväskylän kaupungin aikuissosiaalityö ja kuntouttavat palvelut – paikalla 12.10.

10.10.2016Tuija Ijäs

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje