Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Jättipuput räjäyttivät pankin – Jyväskylän Valon kaupunki -tapahtuma tuplasi viime vuoden kävijämäärän kertaheitolla!

Jättipuput räjäyttivät pankin – Jyväskylän Valon kaupunki -tapahtuma tuplasi viime vuoden kävijämäärän kertaheitolla!

Valon kaupunki -tapahtuma 22.–24.9. keräsi todellisen ennätysyleisön. Jo yhdettätoista kertaa järjestetty tapahtuma on vakiinnuttanut paikkansa jyväskyläläisten sydämissä.

– Tapahtuman kokonaiskävijämäärä asettuu 70 000–75 000 kävijään, ja se on kaksinkertainen edelliseen vuoteen verrattuna. Joinakin vuosina ollaan oltu 50 000 kävijän tuntumassa, mutta nyt Kirkkopuiston jättipuput näyttivät kyntensä, toteaa Jyväskylän kaupungin Valon kaupunki -koordinaattori Jani Ruotsalainen.

– Tapahtuman toteutuksessa oli mukana yli 40 eri toimijan ja 500 ihmisen joukko, joka käytti tapahtuman kasaamiseen aikaa arviolta yli 7 000 tuntia. Tapahtuman toteuttamisen mahdollisti omalta osaltaan 21 yrityksen mukanaolo. Näille kaikille suuri kiitos siitä, että tapahtuma voitiin toteuttaa, kiteyttää palvelupäällikkö Kari Ström.

Jättipuput jyräsivät – Pokemonit joutuivat ahtaalle Kirkkopuistossa

Viisi valaistua jättiläispupua muodostavat Intrude-nimisen teoksen, jonka on ideoinut australialainen valotaiteilija Amanda Parer. Pitkäkorvaiset otukset ovat kiertäneet maailman metropoleja ja ovat tallentuneet satoihin tuhansiin matkapuhelimiin erilaisissa kulmissa. Niin kävi Jyväskylässäkin, jossa puput asettuivat tavallisesti Pokemonien ja niiden etsijöiden kansoittamaan Kirkkopuistoon.

– Puput vetivät väkeä Kirkkopuistoon ihan mielettömästi. Välillä tulivat mieleen omakohtaiset kokemukset Tokion metrosta, Jani Ruotsalainen kertoo.

– Ihmisiä saapui alueelle ja pois tasaisena ihmismassana etenkin kävelykadun suunnan väylää pitkin. Huolimatta suuresta yleisömäärästä ihmiset olivat iloisella mielellä ja puput saivat hymyn kaikkien kävijöiden ja ohikulkijoiden huulille, Ruotsalainen iloitsee.

Valon kaupunki -tapahtuman sosiaalisen median kanavissa tapahtui myös melkoista liikehdintää. Esimerkiksi tapahtuman Facebook-päivitykset tavoittivat tapahtuma-aikana 87 800 käyttäjää ja saivat aikaan 8 800 tykkäystä. Tapahtuman Twitter-tili tavoitti puolestaan 10 900 käyttäjää. Tapahtuman kotisivuilla oli noin 32 000 käyntiä tapahtuma-aikana.

Kuhinaa Kinakujan sillalla

Valon kaupunki -tapahtuma koostui 40 valoteoksesta tai oheistapahtumasta. Jyväskylän kaupungin ja yhteistyökumppaneiden järjestämään tapahtumakokonaisuuteen sisältyi tänäkin vuonna vanhoja tuttuja yleisömagneetteja, kuten Tourujoen alueen ympäristötaideteoskokonaisuus, Valo virtaa sekä Tourujoen Yö. Nämä näkyivät selkeästi muun muassa Kinakujan sillan kävijälaskurissa. Liikennemäärä sillalla kasvoi vuoden 2015 tapahtumaan verrattuna perjantain osalta 60 prosenttia noin 5 700 kävijästä noin 9200 kävijään ja lauantain osalta 20 prosenttia noin 8 900 kävijästä noin 10 700 kävijään. Tavallisena perjantaipäivänä sillan ylittää noin 4 200 kävijää ja lauantaipäivänä noin 2 400 kävijää.

Suurin liikennevirta sillalla oli perjantai- ja lauantain iltoina kello 19–21. Kävijälaskurit rekisteröivät vain yhden kävijän samanaikaisesti siten, että vierekkäin liikkuvat ihmiset tuottavat vain yhden kävijän laskuriin. Tästä syystä todellinen sillan ylittäneiden määrä tapahtumailtoina on arviolta 50–70 prosenttia suurempi kuin laskurin antama luku.

Valoisaa menoa Lutakosta Korpilahdelle

Työpajat, valomaalaus ja UV-valo kiinnostivat kaikenikäisiä. Osallistumisen kautta syntyi paljon positiivisia kokemuksia ja elämyksiä. Myös näiden pajojen ja tapahtumien suosio yllätti. Lapsille Lutakossa järjestetyn UV-diskon osalta voidaan mainita, että ensin kassasta loppuivat vaihtorahat ja sitten pääsyliput. Diskossa kävi 500 lasta nauttimassa mielikuvituksellisesta tapahtumaympäristöstä.

– Yhteistyössä Lasten Lystin kanssa järjestetty tilaisuus saa jatkoa myös ensi vuonna, Valon kaupunki -koordinaattori Jani Ruotsalainen lupaa.

Tänä vuonna myös Korpilahdella toteutui oma valoteemainen kokonaisuus, joka sisälsi kymmenkunta valoteemasta tapahtumaa ja teosta. Korpilahden tapahtumissa vieraili yhteensä yli 2000 kävijää. Esimerkkinä mainittakoon, että kotiseutumuseossa oli illan aikana kävijöitä enemmän kuin siihen asti koko tänä vuonna.

Joukkoliikenne toi vetoapua tapahtumaan saapuville

Jyväskylän seudun joukkoliikenne tarjosi ilmaiset Linkki-kyydit jokaisena tapahtumailtana kello 18–24. Rekisteröityjä ilmaismatkoja toteutui tuolloin noin 24 000 kappaletta, mutta todellinen luku on arvion mukaan noin 20 prosenttia suurempi, koska kuljettajat eivät suuresta asiakasmäärästä johtuen saaneet kaikkia matkustajia rekisteröityä. Viime vuoden tapahtumassa toteutuneita ilmaismatkoja oli noin 16 000 kappaletta, joten kasvua edellisen vuoden matkustajamäärään tuli 80 prosenttia.

Tapahtuma ruuhkautti keskustan katuverkon liikennettä aika ajoin, ja liikennemääriä tutkittaessa löytyi selkeitä poikkeamia normaaliin ajankohtaan. Vastaavaan ajankohtaan verrattuna tapahtumapäivinä keskustaan johtavien pääväylien liikennemäärät kasvoivat 20–65 prosenttia kello 17:n ja 24:n välillä. Ruuhkaisin kohta oli Laukaantien ja Nelostien risteys. Tapahtuma-aikana ei kuitenkaan sattunut yhtään poliisin tietoon tullutta liikenneonnettomuutta.

– Huolimatta suuresta keskusta-alueen liikennemäärästä liikenne sujui turvallisesti. Liikenteessä mukana olleilla oli malttia ja hyvää mieltä matkassa, kiittelee palvelupäällikkö Kari Ström.


Lisätietoja:
- palvelupäällikkö Kari Ström, Jyväskylän kaupunki, p. 014 266 5139, kari.strom[at]jkl.fi
- Valon kaupunki -koordinaattori Jani Ruotsalainen, Jyväskylän kaupunki, p. 0400 642 364, jani.ruotsalainen[at]jkl.fi

Kuvamateriaalia mediakäyttöön:
- Valon kaupunki 2016 -tapahtumakuvia: http://jakoon.jkl.fi/valo/2016/tiedotekuvat
- 360-panoraamakuvia Kirkkopuistosta (kuvaaja Rami Saarikorpi): http://www.360panorama.fi/360valonkaupunki2016/valonkaupunki2016.html

7.10.2016Jari Salomaa

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje