Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Jyväskylän kansalaisopiston lokakuun yleisöluennoilla pohditaan mm. kaupunkiluonnon merkitystä hyvinvoinnille, sotaa ja kauhua kuvataiteessa sekä hyvän aikuisuuden rakennuspalikoita

Jyväskylän kansalaisopiston lokakuun yleisöluennoilla pohditaan mm. kaupunkiluonnon merkitystä hyvinvoinnille, sotaa ja kauhua kuvataiteessa sekä hyvän aikuisuuden rakennuspalikoita

Jyväskylän kansalaisopiston lukuvuosi on käynnistynyt ja vauhti sen kuin kiihtyy. Lokakuussa yleisöluennoilla käsitellään muun muassa kaupunkiluonnon merkitystä hyvinvoinnille, säiläkirjoitusmiekkojen historiaa, hyvän aikuisuuden rakennusosia, pukusuunnittelija tuotantoa ja työtä sekä italialaisen elokuvan vaaleanpunaista kautta, jonka kuuluisimpia tähtiä on Sophia Loren.

Kansalaisopiston tapahtumiin ja yleisöluennoille on vapaa pääsy, ellei toisin mainita.

Seuraa kansalaisopiston tapahtumia: https://www.facebook.com/JKLkansalaisopisto/ ja http://www.jyvaskyla.fi/kansalaisopisto

Valtakunnallinen vihervuosi 2016

Vihervuosi on valtakunnallinen teemavuosi, jonka tavoitteena on innostaa ihmiset, yhteisöt, järjestöt ja yritykset toimimaan oman lähiympäristönsä hyväksi. Tarkoituksena on edistää rakennetun ympäristön viihtyisyyttä ja sitä kautta ihmisten hyvinvointia. Kansalaisopistossa järjestetään vihervuoden kunniaksi kaksi luentoa, joilla nostetaan esille vihervuoden teemoja. Pääteemana vihervuonna on 'kestävä suomalainen maisema', jota jokainen voi vaalia myös omalla pihallaan. Kestävyyteen kuuluu olennaisesti myös viheralueiden ja puistojen hyvinvointia edistävät vaikutukset. Lisätietoa vihervuodesta: www.vihervuosi.fi

Kaupunkiluonnon merkitys hyvinvoinnille
4.10. ti 18.00–19.30
Jyväskylän pääkirjasto-kansalaisopistotalo, luentosali 1 (Vapaudenkatu 39–41)
HUOM! Klo 17.30 ennen luento-osuutta vapaaehtoinen tapaaminen kaupunginkirkon edustalla
Kirsi Salonen, ekopsykologi

Luennolla kuulet, mikä on viheralueiden merkitys ihmisten hyvinvoinnille, miten kaupunkiluonto vaikuttaa ihmiseen ja kuinka kaupungin viheralueita tulisi kehittää, että ne tukisivat hyvinvointia entistä paremmin. Ennen varsinaista luentoa viivähdetään hetki Kirkkopuistossa kokemassa aihetta käytännössä. Tapaaminen on klo 17.30 kaupunginkirkon ovien edustalla. Osallistuminen maasto-osuuteen ei ole välttämätöntä.

Lisätiedot: Mervi Vallinkoski, maisema-arkkitehti, Jyväskylän kaupunki, p. 014 266 5060
Järjestäjät: Jyväskylän kansalaisopisto, Jyväskylän kaupunkirakennepalvelut

Kylä tutuksi

Luentosarjassa pohditaan Jyväskylän kaupungin ja seudun menneisyyttä ja tulevaisuutta eri näkökulmista. Luennot avaa Jyväskylä Seuran puheenjohtaja Mirja Knuuttila.

Suomesta löydetyt säiläkirjoitusmiekat
8.10. la 13.00–15.00
Keski-Suomen museo (Alvar Aallon katu 7, Jyväskylä)
Mikko Moilanen, FT

Mikko Moilanen on väitellyt tohtoriksi Suomen alueelta löydetyistä säiläkirjoitusmiekoista.
Pitkään uskottiin, että nämä miekat ovat peräisin Manner-Euroopasta. Moilanen on tullut siihen tulokseen, että näitä miekkoja on valmistettu myös Suomessa. Säilämiekat olivat ylivertaisia nuoremmalla rautakaudella. Tilaisuudessa on nähtävillä viikinkimiekkoja.
Kahvitarjoilu.

Lapsuus, nuoruus, hyvä aikuisuus
25.10. ti 18.00–19.30
Keski-Suomen museo (Alvar Aallon katu 7, Jyväskylä)
Kirsti Karila, varhaiskasvatuksen professori
Matti Salmi, valokuvaaja

Minkälainen on lapsuus ja nuoruus, joista seuraa hyvä aikuisuus? Voiko sitä määritellä? Mikä on yhteiskunnan tehtävä hyvän aikuisuuden saavuttamiseksi? Kirsti Karila johdattelee aiheeseen, minkä jälkeen tutustumme alahallissa olevaan valokuvanäyttelyyn. Esillä on lapsiaiheisia kuvia Matti Salmen mielikuvista vuosilta 1957–1990 otsikolla ’Lasten on tulevaisuus’.

Lisätietoja:
Mirja Knuuttila, puheenjohtaja, Jyväskylä Seura ry, p. 040 723 7363
Järjestäjät: Jyväskylän kansalaisopisto, Jyväskylä Seura ry, Keski-Suomen museo

Terveys ja hyvinvointi

Ikäihmisen palvelupäivä Luhangassa

11.10. ti 12.00–15.00
Luhangan vanhainkoti (Hakulintie 3)

Viihdymme yhdessä ajankohtaisten aiheiden äärellä. Tiistaina 11.10. aiheena on Muista muisti. Aiheesta kertoo kehittämispäällikkö Ulla Halonen Keski-Suomen Muistiyhdistyksestä. Tiistaina 15.11. fysioterapeutti Tiina Tammelin ohjeistaa, mitä ovat kotikuntoilun vinkit ja arjen apuvälineet. Tiistaina 13.12. kuunnellaan ja lauletaan jouluista musiikkia.
Ei ennakkoilmoittautumista eikä kurssimaksua. Lounaan hinta on 9,20 €. Kevään kokoontumiset ilmoitetaan kevätlukukauden ohjelmassa.

Lisätietojat: Sini Louhivuori, p. 014 266 4087, sini.louhivuori(at)jkl.fi
Järjestäjät: Jyväskylän kansalaisopisto, Luhangan kappeliseurakunta, Luhangan kunta

Kieli ja kulttuuri

Luentosarja italialaisesta elokuvasta - il cinema italiano (1943–1975)

Italialaisen elokuvataiteen merkittäviä vaiheita olivat neorealismi, vaaleapunainen neorealismi, Luchino Viscontin, Michelangelo Antonionin ja Federico Fellinin 50-luvun ensimmäiset mestariteokset sekä 50-luvun komediaelokuvat. Luentosarjassa tutustumme näiden aikakausien ja tyylisuuntausten tärkeimpiin elokuvateoksiin, ohjaajiin ja näyttelijöihin. Luennot ovat suomenkielisiä, PowerPoint-esitykset ja muu materiaali ovat italian kielellä, mutta niiden sisältö selostetaan suomeksi, joten kurssi sopii kaikille elokuvista, italian kielestä ja kulttuurista kiinnostuneille.

Vaaleanpunainen neorealismi - Il neorealismo “rosa” (1952–1958)

11.10. ti 18.30–20.00
Jyväskylän pääkirjasto-kansalaisopistotalo, luentosali 1 (Vapaudenkatu 39–41)
Huom! Luento- ja elokuvamaksu 5 € kerätään ovella.

Viihde-elokuvat käsittelivät ihmisten jokapäiväistä elämää valoisasti ja kansanomaisesti. Valkokankaan valloittivat Gina Lollobrigida, Silvana Mangano, Sophia Loren ja Silvana Pampanini.

Lisätietoja: Marja Peltonen, p. 014 266 4087, marja.peltonen[at]jkl.fi

Tekstiili-ilmaisu

Kauneuden paino – kankaanpainanta näyttämöpuvuissa

12.10. ke 17.30–19.00
Suomen käsityön museo (Kauppakatu 25, Jyväskylä)
Pasi Räbinä, pukusuunnittelija

Räbinä esittelee useiden näyttämöproduktioiden kautta erilaisilla painokangasmenetelmillä toteutettuja näyttämöpukuja ja kankaita. Hän kertoo ja näyttää esimerkein käyttämiään painokangastekniikoita sekä pohtii materiaalin merkitystä pukusuunnittelijan suunnitteluprosessissa.

Lisätiedot: Raija Manninen, museolehtori, Suomen käsityön museo, p. 014 266 4376, raija.manninen(at)jkl.fi
Järjestäjät: Jyväskylän kansalaisopisto, Suomen käsityön museo, Jyväskylän aikuisopisto

Nykytaide kohtaa taidehistorian

Jyväskylän taidemuseossa on esillä 7.10.2016 alkaen 14. kansainvälinen grafiikkatriennaali Graphica Creativa, jonka teemana on nykygrafiikka ja taidehistoria – a Present to the Past. Viiva nousee teoksissa tärkeäksi tekijäksi. Se ei näy ainoastaan grafiikassa, vaan myös piirustuksissa, kuvakudoksissa sekä teoksissa, jotka ovat graafisen kuvan, maalauksen ja kolmiulotteisen ilmaisun välimaastossa. Näyttelyyn on kutsuttu graafikoita Ranskasta, Yhdysvalloista, Belgiasta, Ruotsista, Puolasta ja Suomesta. Nykytaitelijoiden teosten rinnalla esitellään vanhojen mestareiden, kuten Goyan, Dürerin ja Piranesin grafiikkaa. Jyväskylän taidemuseon ja kansalaisopiston järjestämä luentosarja taustoittaa näyttelyn teemoja.

Introduction to the History of the Print: from Prehistoric to Modern Period

13.10. to 16.30–18.00
Jyväskylän taidemuseo (Kauppakatu 23)
Rita Vargas, taidegraafikko, tohtoriopiskelija, PhD student

This lecture is focused on providing to an international audience an enthusiastic overview of the history of the print, starting from its first image makers, until the modern period. From a chronological order, it explores how key figures and remarkable artworks, contributed for the development of printmaking techniques and styles, in association with major historical events. Lecture is in English.

Sota ja kauhu kuvataiteessa

27.10. to 16.30–18.00
Jyväskylän taidemuseo (Kauppakatu 23)
Annika Waenerberg, taidehistorian professori

Taiteilijat ovat toisinaan kuin nuorallakävelijöitä tasapainoillessaan fantasioiden, moraalin, sarkasmin ja todellisten kauhukuvien välillä. Esimerkiksi Francisco Goya (1746–1828) kuvasi 30-vuotisen sodan julmuuksia tunnetussa grafiikan sarjassaan Sodan kauhuja, joka on yhä ajankohtainen teema.

Lisätiedot: Seija Heinänen, suunnittelija, Jyväskylän taidemuseo, p. 014 266 4394
Järjestäjät: Jyväskylän taidemuseo, Jyväskylän kansalaisopisto

Tuoksuton viikko 31.10.–13.11.

Allergia- ja astmaliitto järjestää Tuoksuton viikko -kampanjan tuoksuyliherkkien huomioimiseksi. Väestöstämme 10–40 prosenttia on tuoksuyliherkkiä, jotka saavat oireita monenlaisista tuoksuista. Hyväksi tarkoitettu tuoksu voikin aiheuttaa mm. pahoinvointia ja päänsärkyä. Tuoksuton viikko haastaa kaikki tuoksuttomuuteen. Jätämme voimakkaasti tuoksuvat hajusteet käyttämättä niin kosmetiikassa kuin pesuaineissakin. Tupakoijat eivät polta ulko-ovien läheisyydessä eivätkä ennen palaveria tai muuta tapaamista.

Tuoksuttoman viikon aikana kansalaisopiston ala-aulassa jaetaan tietoa ja esitteitä allergioista, astmasta ja tuoksuyliherkkyydestä. Toiminnanjohtaja Tiina Tarvainen Keski-Suomen Allergia- ja Astmayhdistyksestä on paikan päällä antamassa allergianeuvontaa keskiviikkona 2.11. klo 17–19.

Lisätiedot: Sini Louhivuori, p. 014 266 4087
Järjestäjät: Jyväskylän kansalaisopisto, Keski-Suomen Allergia- ja Astmayhdistys ry

3.10.2016Miia Kantola

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje