Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Syyspimeä paljastaa Jyväskylän uudet pysyvät valaistuskohteet

Syyspimeä paljastaa Jyväskylän uudet pysyvät valaistuskohteet

Jyväskylässä 22.–24.9. järjestettävän Valon kaupunki -tapahtuman myötä on hyvä luoda katsaus kaupungin uusiin pysyviin valaistuskohteisiin.

Jyväskylän kaupunki on järjestelmällisesti uusinut katuvalaistusta energiatehokkaammaksi vuodesta 2009 lähtien. Tällä hetkellä hieman yli puolet kaupungin 31 000 valaisimesta on vaihdettu uuteen, häikäisemättömään ja energiatehokkaampaan tekniikkaan. Energiansäästöhanke jatkuu Keski-Suomen ELY-keskuksen energiatuen avulla vuoden 2016 loppuun. Suuri osa vuoden 2016 syksyllä valmistuvista valaistuskohteista on energiansäästöhankkeita.

Erittäin merkittävä energiansäästökohde on Jyväskylän Matkakeskus sisä- ja ulkovalaistuksineen. Suuritehoiset heittimet on korvattu ledivalaisimin ja energiaa säästyy yli 90 prosenttia vanhaan verrattaessa. Huomioitavaa on se, että muutosta on lähes mahdotonta huomata.

Useita puistoja on vuoden sisään valaistu lämpimällä valkoisella ledivalolla, muun muassa Omenapuisto, Kotalammen toimintapuisto, Lukkarinpuisto, Sääksmäenpolunpuisto, Huhtasuon puisto ja Linnanpuisto.

Energiansäästöhankkeen puitteissa on uusittu Ainolanrannan portaiden pylväsvalaistus, Messutorin pylonien valaisimet sekä muutamia kiertoliittymiä. Nyt kaikki alikulkutunnelit on saatu uusittua ledein valaistuiksi.

Jyväskylä rakentaa jatkossa uusille ja saneerattaville asuinalueilleen ledivalaistuksen. Nyt jo toteutettuja ovat Äijälänranta, Kortesuo, Valkolantien alue, Kotimäki, Ruoke ja Kouluranta. Ruutukaavakeskustan katujen valosaneeraukset ovat olleet käynnissä jo vuosia ja nyt suurin osa katuosuuksista on valaistu ledein. Jyväskylän valon väri muuttuu vähitellen valkoiseksi, ja tarkalla valon määrän hallinnalla vähennetään taivaalle suuntautuvaa valosaastetta.

Myöhemmin syksyllä valmistuu yksi Valon kaupungin uusista kohokohdista eli Kilpisen sillan tunneliosion valaistus. Kilpisenkadun puoleinen pääty sillastahan on valaistu näyttävästi jo vuosia sitten.

Testiratana Ylistönmäen ledireitti

Keväällä 2016 avattiin Ylistönmäen ledireitti, jolla testataan erilaisia ledivalaisimia sekä ohjauksen mahdollisuuksia. Alueella testataan liiketunnistusta kevyen liikenteen väylällä ja suojatiellä sekä valojen himmentämistä silloin, kun käyttäjiä on vähän. Reitillä olevaan Eevastiinan puistoon on rakennettu värivaloleikki, koulunpihoilta tutun tervapadan moderni versio, joka valaistaan ohjattavin värivaloin.

Jyväskylän kaupungin ja yhteistyökumppaneiden järjestämän 11. Valon kaupunki -tapahtuman sisältö muodostuu lähes 40 valoinstallaation ja oheistapahtuman kokonaisuudesta. Lauantaihin 24.9. asti jatkuvan Valon kaupunki 2016 -tapahtuman ohjelma löytyy osoitteesta http://valonkaupunki.jyvaskyla.fi/tapahtumat/2016.


Lisätietoja:
- koordinaattori Annukka Larsen, Jyväskylän kaupunki, Valon kaupunki –hanke, p. 040 740 4717, annukka.larsen[at]jkl.fi
- Ylistönmäen ledireitti: http://www.valonkaupunki.jyvaskyla.fi/projektit/ylistonmaenledireitti
ja video: https://youtu.be/6d6DuuF-5Vo
- kuvia uusista pysyvistä kohteista Facebook-sivulla Jyväskylä - City of Light: http://bit.ly/2dbf2yH sekä tässä linkissä

23.9.2016Jari Salomaa

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje