Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Suomen käsityön museon syksyn näyttelyissä esitellään laajasti käsityön kirjoa

Suomen käsityön museon syksyn näyttelyissä esitellään laajasti käsityön kirjoa

Suomen käsityön syksyn näyttelyissä voi ihastella käsityön taitoa monien tekniikoiden, ammattilaisuuden ja harrastamisen kautta. Näyttelyjen runsas oheisohjelma sisältää luentoja, työnäytöksiä ja työpajoja. Esillä on epookkipukuja, harrastajien taidokkaita posliininmaalaustöitä ja Maria Kuparin kierrätysposliinista valmistettuja mosaiikkitöitä. Museon yhteydessä toimivan kansallispukukeskuksen näyttelyssä voi eläytyä kansallispukuvalmistaja Tuulikki Matikaisen elämän mittaiseen matkaan käsityön parissa. Museosta kannattaa hakea inspiraatiota ja puhtia syksyyn.

Unelmien kuteita – teatteripukunäyttely 4.12. saakka

Syksyn päänäyttely Unelmien kuteita on esillä 4.12. saakka ja siinä esitellään Teatterimuseon kokoelmissa olevia historiallisten näytelmien ja esitysten asuja eli epookkipukuja 1800-luvun lopulta 2000-luvulle. Epookkipuvut ovat aikansa ja tekijöidensä tulkintoja tietystä historiallisesta aikakaudesta. Pukuun kutoutuu paitsi kuvattavan aikakauden, myös esitysajan materiaaleja, valmistustapoja ja kauneusihanteita. Epookkipuku on siis paljon enemmän kuin vaate, se kertoo historiasta, nykypäivästä, muodista, ihanteista, pukusuunnittelijoista, ompelijoista, mielikuvituksesta ja rakkaudesta teatteriin. Näyttelyssä esillä olevat yli viisikymmentä näyttämöpukua edustavat kolmea historiallista tyyliaikakautta: keskiaikaa, renessanssia ja rokokoota. Esitysten ohjaajat, esiintyjät, pukujen suunnittelijat ja valmistajat ovat tehneet esityksistä ja sen aikakaudesta aina omat tulkintansa. Tästä johtuen esimerkiksi 1950-luvulla tehty renessanssipuku näyttää erilaiselta kuin 1990-luvulla valmistettu, vaikka ne ovatkin saaneet innoituksensa samalta vuosisadalta. Ihastuttavia näyttämöpukuja on myös mahdollista päästä itse sovittamaan. Näyttelyssä on valikoima kokeiltavia asuja Teatterimuseosta ja Jyväskylän kaupunginteatterista. Kuvaa itsesi tyylikkään peilin edessä ja jaa kuva Suomen käsityön museon Instagramissa! Näyttelyyn liittyvät luennot ovat keskiviikkoisin 12.10. ja 23.11. klo 17.30-19.

Pala palalta – Maria Kuparin mosaiikkitaidetta 13.11.2016 saakka Ikkunagalleriassa

Pala palalta -näyttely esittelee Maria Kuparin (s.1984) taidokkaasti kierrätysposliinista koottuja mosaiikkiteoksia. Maria Kupari valmistaa mosaiikkiteoksia puhtaasta tekemisen palosta. Harmonisten ja kekseliäästi koottujen töiden materiaalina Maria käyttää kierrätettyjä astioita. Tekstiiliartesaaniksi valmistunut Maria kertoo käsillä tekemisen palostaan seuraavaa: "Käsilläni olen tehnyt aina ja paljon. Tuntuu että se on tapa olla olemassa ja sen avulla käsittelen elämäni asioita. Käsillä tekeminen tuo iloa, lohtua, merkitystä ja jäsentää mielessä asioita sekä niiden välisiä suhteita. Toisaalta mosaiikkitöiden teko on hauskanpitoa, väreillä ja muodoilla herkuttelua, puhdasta flow-tilaa. On palkitsevaa koota jotain uutta ja kaunista esineistä, jotka ovat tulleet tiensä päähän alkuperäisessä käyttötarkoituksessaan.” Ikkunagallerian näyttelyyn on vapaa pääsy. Maria Kuparin ajatuksia mosaiikin tekemisestä voi tulla kuulemaan luennolle lauantaina 1.10.2016 klo 12–13. Päivä jatkuu työpajalla, johon on ennakkoilmoittautuminen.

Käsityö on elämän mittainen matka – kansallispukuvalmistaja Tuulikki Matikainen 29.1.2017 saakka Kujalla

Kansallispukuvalmistaja Tuulikki Matikaisen elämäntyöstä käsityön parissa kertova näyttely avautui 9.9.2016 ja on esillä kansallispukukeskuksen Kuja-näyttelytilassa 29.1.2017 saakka. Näyttelyssä nähdään Tuulikin valmistamia kansallispukuja sekä käsitöitä lapsuudesta saakka. ”Minulla ei ole ihan selvää mielikuvaa, milloin tein ihan ensimmäiset käsityöni. Ehkä kaikki alkoi siitä, kun äitini Elsa Huuki istutti minut tilkkulaatikkoon puolivuotiaana saadakseen minut hiljaiseksi ompelunsa aikana.” Tuulikki Matikainen on ammattikäsityöläinen jo neljännessä polvessa ja on valmistunut myös käsityön aineenopettajaksi. Kansallispuvut ovat kulkeneet Tuulikin mukana, enemmän tai vähemmän ammattia sivuten.
Tuulikin työnäytös kirjonnasta nähdään kansallispuvun juhlapäivässä lauantaina 24.9. klo 12.30–14.30.

Sievästi siveltimellä – perinteistä posliininmaalausta 30.9.–4.12.2016

Posliininmaalausta harrastuksena esittelevä Sievästi siveltimellä -näyttely on esillä Aulagalleriassa 30.9.-4.12. Kokonaisuuteen kuuluu taidokkaita töitä neljältä posliinimaalauksen harrastajalta, Soile Aartialalta, Mirja Komusaarelta, Tuula Laurilalta ja Maija Ojastilta. Heitä yhdistää edesmennyt oppi-isä, perinteisen posliinimaalauksen osaaja Ole Lindgren, joka oli kehittänyt oman värien- ja sivellintekniikan. Posliininmaalauksen historia harrastuksena liittyy Euroopassa 1700-luvulla perustettujen posliinitehtaiden mallien leviämiseen. Malleja kopioitiin taidemuseoiden vanhojen taideteosten kukka-, hedelmä- ja maisema-aiheista. Muoto- ja miniatyyrikuvat olivat myös suosittuja. Monet 1700-1800-lukujen maalausmallit ovat käytössä nykyäänkin. Posliininmaalauksen harrastajan ihanteena on kopioida vanhojen mestareiden kuva-aiheita tarkasti alkuperäisen mallin mukaan. Aulagallerian näyttelyyn on vapaa pääsy. Soile Aartialan tapaa työnäytöksessä Pinkkiperjantaina 14.10. klo 11–17.

Käy katsomassa koko syksyn tapahtumakalenteri
www.craftmuseum.fi/tapahtumat_2016.htm

22.9.2016Laura Korhonen

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje