Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Graphica Creativa 2016 a Present to the Past -näyttelyn lehdistöpäivät 5.–6.10.

Graphica Creativa 2016 a Present to the Past -näyttelyn lehdistöpäivät 5.–6.10.

Nykygrafiikka kohtaa taidehistorian Jyväskylän taidemuseossa 7.10. avautuvassa näyttelyssä. Tiedotustilaisuus järjestetään to 6.10. klo 12. Lehdistön edustajilla on mahdollisuus haastatella taiteilijoita ja kuraattoriryhmän jäseniä Kuutti Lavosta, Jukka Partasta ja Seija Heinästä myös muina aikoina 5.–6.10.

Tervetuloa tiedotustilaisuuteen Jyväskylän taidemuseoon, Kauppakatu 23. torstaina 6.10. klo 12–13.30.

Paikalla ovat taiteilijat Torbjörn Damm (Ruotsi), Dany Danino (Belgia), Tom Huck (USA), Catherine Keun (Ranska) ja Dominik Wlodarek (Puola) sekä suomalaiset Tomas Regan, Teemu Saukkonen, Hanna Vihriälä, Camilla Vuorenmaa. Tavattavissa on myös kuraattoriryhmä, taiteilija Kuutti Lavonen, intendentti Jukka Partanen ja suunnittelija Seija Heinänen.

Haastattelut ovat mahdollisia myös keskiviikkona 5.10. ja torstaina 6.10. klo 11 alkaen.

Ke 5.10. haastateltavat: Torbjörn Damm, Dany Danino, Tom Huck, Catherine Keun ja Dominik Wlodarek sekä kuraattoriryhmän jäsenet Kuutti Lavonen, Jukka Partanen ja Seija Heinänen.
To 6.10. edellisten lisäksi haastateltavina ovat Tomas Regan, Teemu Saukkonen, Hanna Vihriälä ja Camilla Vuorenmaa.

Lehdistön edustajia pyydetään sopimaan haastatteluajat etukäteen, yhteyshenkilö Leena Lokka, puh. 050 542 0527, leena.lokka(at)jkl.fi


Teemu Saukkosen monotypioiden lähtökohtana ovat Caravaggion (1571–1610) maalaukset Vanhan testamentin tunnetusta tarinasta Judithista ja Holoferneesta. Kuva Jouko Järvinen.

Näyttelyn avajaiset järjestetään kaikille avoimena tilaisuutena torstaina 6.10. klo 18–20.

Näyttelyn avaa taidehistorian professori Annika Waenerberg ja näyttelykuraattorien terveiset esittää taiteilija Kuutti Lavonen. Taiteilijoista avajaisiin osallistuvat Torbjörn Damm (Ruotsi), Dany Danino (Belgia), Marjatta Hanhijoki (Suomi), Tom Huck (USA), Catherine Keun (Ranska), Tomas Regan (Suomi), Teemu Saukkonen (Suomi), Hanna Vihriälä (Suomi), Camilla Vuorenmaa (Suomi) ja Dominik Wlodarek (Puola). Ohjelmassa on myös Free Hands -bändin musiikkia ja 44 Tattoon tatuointiesitys.

sähköinen avajaiskutsu

Lehdistötiedote

7.10.2016–1.1.2017
Jyväskylän taidemuseo
Kauppakatu 23
avoinna ti–su 11–18
puh. 014 266 6491
taidemuseo(at)jkl.fi
www.jyvaskyla.fi/taidemuseo/nayttelyt/graphicacreativa2016

Kansainvälinen taidegrafiikan triennaali Graphica Creativa 2016 a Present t o the Past avautuu Jyväskylän taidemuseossa 7.10. Näyttely esittelee kattavan valikoiman kansainvälisiä nykytaiteilijoita, joiden teokset käyvät vuoropuhelua nykyhetken ja menneisyyden välillä.

a Presen t to the Past tutkii historian ja nykyisyyden välistä vastakkainasettelua. Sen sijaan että historiaa vaalittaisiin ja siitä haluttaisiin oppia, on ajallemme tyypillistä sivuuttaa menneisyys ja historiallisuus turhana nostalgisointina. Graphica Creativa keskittyy nykyhetken ihannoinnin purkamiseen sekä nykyisyyden ja menneisyyden yhdistämiseen taidehistorian ja taidegrafiikan lähtökohtia hyödyntäen.

Näyttelyssä haastetaan taidegrafiikan tekninen käsitys ja hahmotellaan uudelleen taidemuodon rajoja. Taiteilijavalikoimassa asettuvat rinnakkain uusimpia menetelmiä käyttävät nykytaiteilijat ja taiteen historiasta tutut mestarit kuten Dürer, Goya ja Rembrandt, joiden teokset on tuotu esille Kansallisgallerian kokoelmista.

Nykytaiteilijoista Camilla Vuorenmaa sijoittuu grafiikan ja maalaustaiteen rajapinnalle puulle tekemillään reliefimäisillä maalauksilla. Vuorenmaa tuo ensi kertaa esille näyttelyyn myös uutta tuotantoaan, joka on toteutettu grafiikan menetelmillä. Ranskalainen Ernest Pignon-Ernest on arvostettu taiteilija ja tunnettu klassisen esittävistä aiheistaan, jotka ottavat vaikutteita Caravaggion maalauksista. Pignon-Ernest on myös katutaiteilija, jonka teokset heijastelevat ajankohtaisimpia yhteiskunnallisia aiheita. BelgialaisenDany Daninon teokset syntyvät poikkeuksellisen suurten kivipainolaattojen avulla. Taitavana piirtäjänä tunnettu Danino yhdistelee töissään esittäviä aiheita unenomaiseen sisäiseen maisemaan.

Graphica Creativan lehdistöpäivät järjestetään 5. ja 6. lokakuuta alkaen klo 11. Lehdistön edustajia pyydetään ystävällisesti ottamaan yhteyttä museoon sopiakseen haastatteluajat taiteilijoiden kanssa. Myös lehdistökuvia voi pyytää museosta.

Näyttelyn katalogi julkaistaan kaksi viikkoa näyttelyn avautumisen jälkeen, 21.10. klo 12 Jyväskylän taidemuseossa.

Taiteilijat: Torbjörn Damm, Dany Danino, Tom Huck, Catherine Keun, Jean Le Gac, Patrick Merrill, Ernest Pignon-Ernest, Tomas Regan, Teemu Saukkonen, Kiki Smith, Hanna Vihriälä, Camilla Vuorenmaa ja Dominik Wlodarek.


Camilla Vuorenmaa, Jääkiekkoilija, 2013-2014, Kuva Ari Karttunen. Puukaiverrus-maalauksissa yhdistyvät veistäminen ja maalaaminen. Vuorenmaa kokeilee tässä näyttelyssä ensimmäistä kertaa perinteistä puupiirrostekniikkaa.

Lisätietoja:
Jyväskylän taidemuseo
Kauppakatu 23
40100 Jyväskylä
Leena Lokka, 050 542 0527, leena.lokka(at)jkl.fi

22.9.2016Leena Lokka

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje