Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Kansallispuvun juhlapäivän kunniaksi myyntitori ja asiantuntijaluentoja Suomen käsityön museossa 24.9.2016

Kansallispuvun juhlapäivän kunniaksi myyntitori ja asiantuntijaluentoja Suomen käsityön museossa 24.9.2016

Kuvassa kansallispuvun syntymäpäivän juhlijoita vuodelta 2015. Kuva: Anneli Hemmilä-Nurmi. Suomen käsityön museossa juhlitaan kansallispukua jo 11. kertaa. Päivän aikana voi täydentää omaa kansallispukuaan kansallispukutarvikkeiden myyntitorilla tai keskittyä kuuntelemaan luentoja. Tänä vuonna luennoissa keskitytään karjalan ortodoksien pukuperinteeseen ja pukututkimukseen. Lisäksi kansallispukujen kirjontaa esitellään työnäytöksen voimin.

Juhlapäivän ohjelma:
klo 11.00–17.00 Kansallispukutarvikkeiden myyntitori
klo 11.30–12.30 Luento FM Seija Johnson: Pukututkimus ja perukirjat. Miten, milloin, miksi?
klo 12.30–14.30 Työnäytös Kansallispukuvalmistaja Tuulikki Matikainen esittelee kirjontaa kansallispuvuissa
klo 14.30–16.00 Luento Kansallispukuvalmistaja Soja Murto: Sussunasta sielunlämmittäjään - Karjalan ortodoksien pukuperinnettä

Seija Johnson on tehnyt pitkän ja ansiokkaan uran perinnekulttuurin parissa. Johnson on toiminut Kokkolan Työväenopistossa opettajana ja K.H. Renlundin museossa amanuenssina. Johnsonin erikoisalaa on pukuhistoria ja paikallinen sukuhistoria. Hän on tutkinut 1700-luvun naisen pukuhistoriaa keskipohjalaisnaisten perukirjojen pohjalta. Johnson oli keskeisessä roolissa Kokkolan seudun naisen kansallispuvun kehittäjänä 1990-luvulla.

Tuulikki Matikainen on ammattikäsityöläinen jo neljännessä polvessa. Isoäitiensä ja äitinsä polvella Matikainen oppi ompelemaan ompelukoneella jo kolmevuotiaana ja kirjomaan nelivuotiaana. Isänsä opastamana hän vuoleskeli puulusikoita, teki rasioita ja leluja. Matikainen suuntasi Savonlinnan Taidelukion jälkeen Kotiteollisuuskoulun ompelulinjalle, missä hän kiinnostui kansatieteestä ja perinnekäsitöistä. Opintojen jälkeen hän toimi tekstiiliopettajana ja perusti myöhemmin Rantasalmelle ompelimoliikkeen Kuopion Muotoiluakatemian vaatetussuunnittelupainotteisen linjan jälkeen hän siirtyi työskentelemään Yoko-Team Oy:n tuotannon suunnittelijana ja sisäänostajana. Rantasalmen Karjalaseurassa Tuulikki valmisti ja huolsi kansallispukuja sekä toimi kouluttajana. Kansallispuvut ovat kulkeneet osana Matikaisen elämää, enemmän tai vähemmän ammattia sivuten.

Soja Murto on tekstiili- ja vaatetusalan artesaani, joka kasvoi käsityöläisyyteen kansallispukujen keskellä. Murrolle myönnettiin Kalevalaisten Naisten Liiton Elsa Heporauta -palkinnon tunnustuksena suomalais-kansallisen kulttuurin kehittäjänä vuonna 2010. Soja Murto valmistaa kansallispukukankaat ja -nauhat, ompelee ja kirjoo autenttisten mallien mukaan, käsin ilman ompelukonetta.

Tervetuloa juhlimaan kanssamme!
Juhlan kunniaksi voit halutessasi pukeutua kansallispukuusi.
Tapahtumaan on vapaa pääsy!

Tapahtumapäivän aikana voi tutustua myös Suomen käsityön museon ja Suomen kansallispukukeskuksen näyttelyihin. Näyttelyitä on kolmessa kerroksessa, joten nähtävää ja koettavaa riittää. Museon pohjakerroksessa sijaitsevat perusnäyttelyt Käsityössä elämän tuntu ja Komeasti juhlaan -kansallispukunäyttely. Vaihtuvissa näyttelyissä on myös pukuja. Unelmien kuteita esittelee Teatterimuseon pukukokoelman näyttämöpukuja 1800-luvun lopulta 2000-luvulle. Kansallispukukeskuksen Kujalla nähdään kansallispukuvalmistaja Tuulikki Matikaisen elämäntyötä esittelevä näyttely, Käsityö on elämän mittainen matka.

Suomen käsityön museo ja Suomen kansallispukukeskus
Kauppakatu 25, 40100 Jyväskylä
www.craftmuseum.fi

Lisätietoja: amanuenssi Marja Liisa Väisänen, puh. 050 311 8247, etunimi.sukunimi@jkl.fi

19.9.2016Sari K. Koskinen

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje