Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Jyväskylän Tikkakosken yhtenäiskoululle Comenius-tunnustus vesiaiheiden projektin toteutuksesta

Jyväskylän Tikkakosken yhtenäiskoululle Comenius-tunnustus vesiaiheisen projektin toteutuksesta

Jyväskylän Tikkakosken yhtenäiskoulu ja luokanopettaja Jari Hynninen ovat vastaanottaneet Euroopan kouluverkon keskustukipalvelu eTwinningin Quality Label –palkinnon. Tunnustus saatiin koululla onnistuneesti toteutetusta Water Wise – enjoy, understand value –projektista.

–Tämä kaksivuotinen projekti herätteli koululaisia järkevään veden ja luonnonvarojen käyttämiseen sekä johdatteli kohti uuden opetussuunnitelman teemoja. Projekti yhdisti oppiaineet ylittävän, eri-ikäisten yhteistoiminnallista oppimista korostavan, kansainvälistymisen sekä tieto- ja viestintätaitojen kehittymisen mukavalla tavalla, luettelee Jari Hynninen.

Tikkakosken yhtenäiskoulun Comenius-projekti toteutettiin vuosina 2013-2015 ja siihen osallistuivat vuosiluokkien 1-6 oppilaat. Mukana kumppaneina oli kouluja Tšekistä, Puolasta, Liettuasta, Espanjasta ja Saksasta.

Hankkeen teemat jatkuvat uuden opetussuunnitelman hengessä

Uuden opetussuunnitelman laaja-alaisen osaamisen tavoitteet kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu sekä osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen, saavutetaan ilmiölähtöisen opetuksen avulla. Ilmiöitä tarkastellaan eri oppiaineissa ja monialaisissa oppimiskokonaisuuksissa.

–Kansainvälisyys- ja ympäristöaiheiset teemat jatkuvat koulussamme erityisesti monialaisissa oppimiskokonaisuuksissa. Alkuopetuksen oppilailla teemana ovat vuodenajat, luonnonilmiöiden tutkiminen sekä luonnossa liikkuminen kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti, kertoo Jari Hynninen.

Yhtenäiskoulun vuosiluokkien 5-6 oppilaat keskittyvät muun muassa kansalaisten yhtäläisiin oikeuksiin ja vaikuttamiseen. Yksi teemaan liittyvä oppimiskokonaisuus on ideoitu olevan kuvitteellisen matkan suunnitteleminen Eurooppaan.

Nordplus-projekti ohjaa ulos oppimaan

Tikkakosken yhtenäiskoulu on mukana Nordplus-projektissa, jossa uutta opetussuunnitelmaa toteutetaan erityisesti ulkona tapahtuvan oppimisen kautta. Uuden opetussuunnitelman mukaisesti oppimisympäristöä laajennetaan luokista ulos muun muassa pihalle ja lähimetsään.

Vuosiluokkien 1-6 oppilaat yhdistävät eri oppiaineita viidellä oppitunnilla luonnossa, luokkahuoneiden ulkopuolella. Hankkeessa käsiteltäviä teemoja ovat metsä, vesi ja vanhempien osallisuuden lisääminen.

–Pienten koululaisten kanssa tämä voi esimerkiksi olla kävelyretki metsään, vaikkapa käpyjen laskentaa tai lintujen havainnointia. Keväällä teemana on vesi ja vuoden kuluttua syksyllä taasen oppilaille ja huoltajille on tarjolla yhteisiä toimintapäiviä, kuinka luokista ulos oppimisen teemaa voi koko perhe hyödyntää vapaa-ajalla, Paula Jokinen vinkkaa.

Hankekumppanikoulut ovat Latvista ja Liettuasta. Projektin aikana hyviksi testatut ideat kerätään yhteen kaikkien koulujen hyödynnettäväksi.

Sekä Water Rise – enjoy, understand value –projekti että nyt käynnissä oleva NordPlus-projekti ovat saaneet rahoitusta opetus- ja kulttuuriministeriön alaisen CIMOn kautta.

Lisätietoja:
luokanopettaja Jari Hynninen, Tikkakosken yhtenäiskoulu, p. 014 266 2255
apulaisrehtori Harri Penttinen, Tikkakosken yhtenäiskoulu, p. 014 266 4557
vararehtori Paula Jokinen, Tikkakosken yhtenäiskoulu, p. 014 266 0788
rehtori Tuija Permikangas-Seppänen, Tikkakosken yhtenäiskoulu, puh. 014 266 4732

9.9.2016Minna Hakkarainen

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje