Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Ansa-musikaali ensi-iltaan Jyväskylän kaupunginteatterissa

Ansa-musikaali ensi-iltaan Jyväskylän kaupunginteatterissa

Jyväskylän kaupunginteatterin syksyn musikaalina nähdään 10.9. ensi-iltansa saava kotimainen Ansa, jossa eletään vahvasti tätä päivää. Sirkku Peltolan kirjoittamassa pisteliään koomisessa kuvauksessa suomalaisen yrityselämän raadollisuus kiteytyy vilpittömän keskushenkilönsä, tehdastyöläinen Ansa Vallitun tarinaan. Svengaavasta musiikkimaailmasta vastaavat säveltäjä Iiro Rantala ja sanoittaja Heikki Salo. Musikaalin ohjaajana vierailee monilla maamme näyttämöillä ansioitunut Fiikka Forsman. Nimiroolissa vierailee jyväskyläläisille tuttu Tarja Matilainen.

Ansa-musikaali liikkuu ja liikuttaa tässä ajassa ja sen ilmiöissä

Ansa-musikaali korventaa kirpeällä sarkasmillaan tietoisuuttamme ympäröivästä epäoikeudenmukaisuudesta. – Tarinassa globaalin tehokkuusfilosofian tunteettomuus törmää kipeästi ihmiseen – yksityinen kaipuu kasvaa musikaalissa ylikansallisiin mittoihin, ohjaaja Fiikka Forsman toteaa. Päähenkilö Ansa Vallittu on yksinäinen puurtaja, jota kukaan ei oikeasti näe. Elämän yhtälö on kuitenkin yksinkertainen, ihminen tarvitsee ja haluaa antaa rakkautta – niin myös Ansa.
Esityksen estetiikassa on tavoiteltu Pedro Almodóvarin elokuville tyypillistä monitasoista mutta arjesta ponnistavaa ilotulitusta. Teoksen henkilögalleria on kirjava mutta silti tunnistettava. Lavastaja Karmo Mende on luonut näyttämölle hulppean tehdasmiljöön, jossa koreografi Sonja Pakalén liikuttaa työryhmää riemukkaan kekseliäästi Tuukka Toijanniemen loihtimissa valoissa. Myös puvustus hehkuu samaa värikylläisyyttä. – Haluan tarjota katsojille kauneutta, iloa, huumoria ja mielikuvituksen hedelmiä, pukusuunnittelijana vieraileva Tellervo Syrjäkari hahmottelee.
Kapellimestari Lasse Hirvi iloitsee Iiro Rantalan säveltämän musiikin tarjoamista mahdollisuuksista; se on sven-gaavaa, iloisesti säkenöivää mutta tarpeen tullen myös herkkää ja dramaattista. – Työryhmän venymiskyky Iiron rytmisten, melodisten ja harmonisten "koukkujen" äärellä on ilmiömäistä, Lasse Hirvi iloitsee.

Nimekkäiden tekijöiden musikaali

Ansa sai ensi-esityksensä Tampereen Työväenteatterissa nimellä Patukkaooppera. Sen taustalta löytyy nimekäs tekijätrio. Käsikirjoittaja Sirkku Peltola on yksi Suomen esitetyimmistä näytelmäkirjailijoista. Sanoittaja Heikki Salon on tullut tunnetuksi Miljoonasade-yhtyeen keulakuvana ja monipuolisena kirjoittajana. Iiro Rantala puolestaan lukeutuu Suomen valovoimaisimpiin tähtiin. Hän on säveltänyt Ansan lisäksi myös muita musikaaleja.

Käsikirjoitus Sirkku Peltola, laulutekstit Heikki Salo, musiikki Iiro Rantala, ohjaaja Fiikka Forsman (vier.), kapel-limestari Lasse Hirvi, koreografi Sonja Pakalén (vier.), lavastaja Karmo Mende, pukusuunnittelija Tellervo Syr-jäkari (vier.), valosuunnittelija Tuukka Toijanniemi, äänisuunnittelija Mika Filpus ja lauluvalmentaja Juho Eerola (vier.)

Ansa Vallitun roolissa nähdään Tarja Matilainen (vier.) ja muissa rooleissa Sauli Suonpää, Taina Reponen, Joni Leponiemi, Saara Jokiaho, Maija Andersson, Piia Mannisenmäki, Anne-Mari Alaspää, Hanna Liinoja, Jukka-Pekka Mikkonen, Jouni Innilä, Henri Halkola, Miikka Tuominen, Jouni Salo, Anna-Leena Järvi sekä Pasi Hanhisalo, Anna Kinnunen, Pietari Panula, Pietari Pentikäinen, Kalle Seppänen ja Sara Seppänen.

lisätietoja
ohjaaja Fiikka Forsman, p. 050 573 9693
teatterinjohtaja Hilkka Hyttinen, p. 050 311 8705
markkinointipäällikkö Jouni Huhtaniemi, p. 014 266 4183, 040 556 9810,
tiedottaja Sirkka Helke, p 014 266 4174, 050 340 7293


http://www.jyvaskyla.fi/kaupunginteatteri/naytelmat/ohjelmisto/ansa

kuvia
http://kuvat.jyvaskyla.fi/julkinen/ansa.do

5.9.2016Sirkka Helke

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje