Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Jyväskylän kansalaisopiston syyskuu on täynnä kiinnostavia yleisötilaisuuksia ja tapahtumia

Jyväskylän kansalaisopiston syyskuu on täynnä kiinnostavia yleisötilaisuuksia ja tapahtumia

Jyväskylän kansalaisopiston lukuvuosi on käynnistymässä ja syksy tuo mukanaan runsaasti tapahtumia ja yleisöluentoja. Syyskuu tarjoaa mielenkiintoisia näkökulmia mm. lähiympäristöömme, terveyteen ja hyvinvointiin, sähköpyöräilyyn, italialaiseen elokuvaan ja espanjalaiseen korinpunontaan. Siis tervetuloa tiedonpolulle! Tapahtumiin on vapaa pääsy, ellei toisin mainita.

Seuraa kansalaisopiston tapahtumia: https://www.facebook.com/JKLkansalaisopisto/ ja http://www.jyvaskyla.fi/kansalaisopisto


Terveys ja hyvinvointi


Senioreiden terveysliikuntapäivä
1.9. to 10.00–14.00
Jyväskylän pääkirjasto-kansalaisopistotalo, Minnansali (Vapaudenkatu 39–41)

Liikuntapäivä on senioreiden omahoitopäivä. Tarkoituksena on antaa kotiohjeita arkiliikkumiseen senioreiden toimintakyvyn ja kunnon ylläpitämiseksi tai parantamiseksi. Kello 13–14 pidetään luento teemalla ’Lääkkeet ja liikunta – olisiko liikunnan avulla mahdollisuus vähentää lääkkeiden syöntiä? Mitä vaikutuksia liikunnalla on esimerkiksi unen laatuun?´

Lisätiedot: Kirsi Pelo-Arkko, p. 014 266 4265
Järjestäjät: Jyväskylän liikuntapalvelut, Jyväskylän sosiaali- ja terveyspalvelut, Jyväskylän kansalaisopisto

Ikäihmisen palvelupäivä
14.9. ke 10.00–13.00
Korpilahden seurakuntatalo (Kirkonmäentie 1–3)

Viihdymme yhdessä ajankohtaisten aiheiden äärellä. Lopuksi nautimme omakustanteisen lounaan. Ei ennakkoilmoittautumista eikä kurssimaksua. Kokoonnumme syyslukukauden aikana seurakuntatalolla vielä kaksi kertaa syyskauden aikana, 16.11. ja 14.12.

Lisätietoja: Sini Louhivuori, p. 014 266 4087, sini.louhivuori[at]jkl.fi
Järjestäjät: Jyväskylän kansalaisopisto, Jyväskylän kulttuuripalvelut, Jyväskylän seurakunta

Perheet muutoksessa
19.9. ma 18.00–19.30
Jyväskylän pääkirjasto-kansalaisopistotalo, pieni luentosali (Vapaudenkatu 39–41)
Kimmo Jokinen, professori, Perhetutkimuskeskus

Luennolla tarkastellaan perheiden muutosta ja monimuotoistumista ja sitä, millaisia ovat tulevaisuuden perheet. Monimuotoiset perheet -verkosto on kymmenen erilaisen perhejärjestön verkosto, joka kehittämishankkeen avulla pyrkii viemään tietoa perheiden monimuotoisuudesta päättäjien ja ammattilaisten keskuuteen. Viikoilla 38 ja 39 Jyväskylän pääkirjastossa on Monimuotoiset perheet -taidenäyttely, jossa on esillä Tuomo Railon erilaisista perheistä maalaamia akvarelleja.

Lisätiedot: Sirpa Mynttinen, sirpa.mynttinen[at]nuoretlesket.fi
Järjestäjät: Jyväskylän kansalaisopisto, Monimuotoiset perheet -verkosto


Tekstiili-ilmaisu


Plants, People and Place – the Spanish Basketmaking Tradition /
Kasveja, ihmisiä ja paikkoja – espanjalaisen korinpunonnan traditio

2.9. pe 18.00–19.30
Jyväskylän pääkirjasto-kansalaisopistotalo, luentosali 1 (Vapaudenkatu 39–41)
Tim Johnson, taiteilija ja punoja

Basketmaking in Spain is perhaps one of the most diverse traditions in Europe, demands from agriculture, fishing and domestic life have been met by basket makers over hundreds of years. Regional variations in climate dictate local vegetation and the materials available for weaving, this talk explores this theme and looks at how basketry survives today. Lecture is in English.

Espanjalainen korinpunonta on ehkä yksi monipuolisimmista perinteistä Euroopassa. Korinpunojat ovat satoja vuosia tyydyttäneet maanviljelyksen, kalastuksen ja kotitalouksien tarpeet. Ilmaston alueellinen vaihtelu määrittää paikallisen kasvillisuuden ja punontaan tarjolla olevat materiaalit. Tämä esitys tarkastelee tätä teemaa ja pohtii, kuinka punonta selviytyy nykypäivänä. Luento pidetään englanniksi.

Lisätiedot: Raija Manninen, museolehtori, Suomen käsityön museo, p. 014 266 4376, raija.manninen[at]jkl.fi
Järjestäjät: Jyväskylän kansalaisopisto, Suomen käsityön museo, Jyväskylän aikuisopisto


Kieli ja kulttuuri

Luentosarja italialaisesta elokuvasta - il cinema italiano (1943–1975)
Italialaisen elokuvataiteen merkittäviä vaiheita olivat neorealismi, vaaleapunainen neorealismi, Luchino Viscontin, Michelangelo Antonionin ja Federico Fellinin 50-luvun ensimmäiset mestariteokset sekä 50-luvun komediaelokuvat. Luentosarjassa tutustumme näiden aikakausien ja tyylisuuntausten tärkeimpiin elokuvateoksiin, ohjaajiin ja näyttelijöihin. Luennot ovat suomenkielisiä, PowerPoint-esitykset ja muu materiaali ovat italian kielellä, mutta niiden sisältö selostetaan suomeksi, joten kurssi sopii kaikille elokuvista, italian kielestä ja kulttuurista kiinnostuneille.


Loiston vuodet - Gli anni di gloria (1943–1952)
13.9. ti 18.30–20.00
Jyväskylän pääkirjasto-kansalaisopistotalo, luentosali 1 (Vapaudenkatu 39–41)
Huom! Luento- ja elokuvamaksu 5 € kerätään ovella.

Luennolla käsitellään italialaisen neorealismin syntyä, kukoistuskautta ja perintöä: italialaisen neorealismin mestareita Roberto Rosselinia, Luchino Viscontia, Vittorio de Sicaa ja Giuseppe de Santisia.

Lisätietoja: Marja Peltonen, p. 014 266 4087, marja.peltonen[at]jkl.fi


Kohti kestävää tulevaisuutta

Jyväskylän kansalaisopisto sai kestävän kehityksen sertifikaatin keväällä 2016. Kestävän tulevaisuuden rakentaminen merkitsee yhä määrätietoisempaa vastuunottoa ihmisistä ja ympäristöstä. Järjestämme lukuvuoden aikana useita tähän teemaan liittyviä luentoja muun muassa ympäristöaiheista ja seudullisesta kulttuuriperinnöstämme.

Sähköpyöräillen eteenpäin!
20.9. ti 18.00–19.30
Jyväskylän pääkirjasto-kansalaisopistotalo, luentosali 1 (Vapaudenkatu 39–41)
Anna Sarkkinen, koordinaattori, JAPA ry
Tomi Rossi, koulutusohjaaja, Liikenneturva

Sähköpolkupyörät ovat rantautumassa vauhdilla myös Suomeen. Mikä on sähköpyörä? Kannattaako sellainen hankkia ja mitä hankinnassa kannattaa huomioida? Entä mitä muita sähköisiä liikkumisvälineitä on nykyään markkinoilla sähköpyörien lisäksi? Luennolla on luvassa käytännönläheistä tietoja ja kokemuksia sähköpyöräilystä ja erilaisista sähköpyöristä.

Lisätiedot: Anna Sarkkinen, p. 040 593 8541, anna.sarkkinen[at]jkl.fi
Järjestäjät: Jyväskylän kansalaisopisto, JAPA ry:n Viisaan liikkumisen edistämishanke


Kylä tutuksi

Luentosarjassa pohditaan Jyväskylän kaupungin ja seudun menneisyyttä ja tulevaisuutta eri näkökulmista. Luennot avaa Jyväskylä Seuran puheenjohtaja Mirja Knuuttila.

Yliopiston vanha kampus
20.9. ti 18.00–19.30
Yliopiston pääkirjaston edusta (Seminaarinkatu 15, B-rak.)
Pirjo Vuorinen, intendentti, Jyväskylän yliopiston tiedemuseo

Kävely yliopiston vanhalla kampuksella. Lähdemme Pirjo Vuorisen opastuksella kampuskierrokselle yliopiston kirjaston edestä klo 18.00. Sateen sattuessa Pirjo Vuorinen opastaa meidät kierrokselle kuvaesityksellä Keski-Suomen museon auditoriossa (Alvar Aallon katu 7).

Lisätietoja: Mirja Knuuttila, puheenjohtaja, Jyväskylä Seura ry, p. 040 723 7363
Järjestäjät: Jyväskylän kansalaisopisto, Jyväskylä Seura ry, Keski-Suomen museo


Valtakunnallinen vihervuosi 2016

Vihervuosi on valtakunnallinen teemavuosi, jonka tavoitteena on innostaa ihmiset, yhteisöt, järjestöt ja yritykset toimimaan oman lähiympäristönsä hyväksi. Kansalaisopistossa järjestetään vihervuoden kunniaksi kaksi luentoa, joilla nostetaan esille vihervuoden teemoja. Pääteemana vihervuonna on 'kestävä suomalainen maisema', jota jokainen voi vaalia myös omalla pihallaan. Kestävyyteen kuuluu olennaisesti myös viheralueiden ja puistojen hyvinvointia edistävät vaikutukset. Lisätietoa vihervuodesta: www.vihervuosi.fi

Luova ja luonnonmukainen piha
27.9. ti 18.00–19.30
Jyväskylän pääkirjasto-kansalaisopistotalo, luentosali 1 (Vapaudenkatu 39–41)
Tommi Heinonen, maisema-arkkitehti

Luennolla kerrotaan, miten omaa pihaa voisi miettiä uudella tavalla. Luennosta saa ideoita puutarhan luoviin ratkaisuihin. Luovuuden ja kauneuden lisäksi samat ratkaisut on mahdollista toteuttaa siten, että pihasta saadaan paremmin erilaisia tarpeita palveleva ja samalla luontoa rikastuttava.

Lisätiedot: Mervi Vallinkoski, maisema-arkkitehti, p. 014 266 5060
Järjestäjät: Jyväskylän kansalaisopisto, Jyväskylän kaupunkirakennepalvelut


Korjaus syksyn 2016 kurssiesitteessä olevaan Laulusta voimaa! -yhteislaulutilaisuuden ajankohtaan

Kansalaisopiston syksyn 2016 kurssiesitteeseen (s. 16) on päätynyt virheellinen tieto Jyväskylän kaupungin kulttuuripalvelujen järjestämästä Laulusta voimaa! -yhteislaulutilaisuudesta. Ensimmäinen tilaisuus järjestetään pe 9.9. klo 13.00 Jyväskylän pääkirjasto-kansalaisopistotalon Minnansalissa (Vapaudenkatu 39–41). Muut yhteislaulutilaisuudet ovat 7.10., 11.11., 2.12. ja 12.12.

Lisätietoja: Terho Valkonen, kulttuurituottaja, p. 014 266 4045, terho.valkonen[at]jkl.fi,
http://www.jyvaskyla.fi/kulttuuri/palvelut/laulustavoimaa

31.8.2016Miia Kantola

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje