Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Jyväskylässä lapsille on saatu sovittua uuden lain mahdollistamat hoitoajat

Kokoaikainen, osa-aikainen vai osaviikkoinen varhaiskasvatus

–Jyväskylässä lapsille on saatu sovittua uuden lain mahdollistamat hoitoajat

Jyväskylän varhaiskasvatuksen päiväkodeissa uusi toimintakausi on käynnistynyt 1.8. voimaan astuneen varhaiskasvatuksen lakimuutoksen mukaisesti. Jatkossa lapsi on oikeutettu kokopäiväiseen varhaiskasvatukseen, jos lapsen vanhemmat työskentelevät kokoaikaisesti, opiskelevat, toimivat yrittäjänä tai ovat omassa työssä päätoimisesti. Tämä oikeus säilyy myös vanhemman työn tai opiskelun päätyttyä kahden kuukauden ajan. Muussa tapauksessa lapsella on oikeus varhaiskasvatukseen 4 tuntia päivässä tai 84 tuntia kuukaudessa.

Jyväskylässä sivistyslautakunta linjasi, että lapsen tarve varhaiskasvatukseen arvioidaan yksilöllisesti ja lapset, joilla ei ole uuden lain myötä oikeutta kokopäiväiseen varhaiskasvatukseen, saavat varhaiskasvatusta vähintään 4-6 tuntia päivässä tai 84 – 126 tuntia kuukaudessa. Varhaiskasvatuksen henkilöstö sopii yhdessä huoltajien kanssa lapsen tarvitsemasta tuesta, tukitoimenpiteiden laajuudesta ja toimenpiteiden toteuttamiseen tarvittavista hoitoajoista.

Lain mukaan perheillä on mahdollisuus valita hoitotunnit joko osa-aikaisesti tai -viikkoisesti. Varhaiskasvatuspalvelut määrittelee kuitenkin aina, miten lapsen tarvitsemat hoitotunnit sijoittuvat viikonpäivien sisään. Laki subjektiivisen varhaiskasvatusoikeuden rajaamisesta sekä Jyväskylän kaupungin linjaus koskevat myös yksityisessä varhaiskasvatuksessa olevia lapsia.

Osa-aikaista tai –viikkoista varhaiskasvatusta saman verran kuin esiopetusta

Esimerkiksi Jyväskylän Mäki-Matin ja Nisulan päiväkotien 180 hoitolapsesta vain neljä prosenttia kuuluu osa-aikaisen tai –viikkoisen varhaiskasvatuksen piiriin. Hoitoaikojen järjestelyt ovat sujuneet päiväkodinjohtaja Merja Hautakankaan mukaan pääsääntöisesti hyvin ja kaikille Mäki-Matin ja Nisulan päiväkoteihin hakeneille on saatu järjestettyä hoitopaikka ja sopivat hoitoajat.

Osa-aikaiseen ja –viikkoiseen varhaiskasvatukseen oikeuttavien perheiden kanssa on neuvoteltu toukokuusta alkaen, kuinka hoitotunnit sijoittuvat käytännössä.

–Syksyn käynnistyessä osa-aikaisten tai –viikkoisten lasten määrä on ollutkin pienempi vanhempien työllistymisen tai opiskelun aloittamisen johdosta, joten hoitoaikoja on soviteltu uudelleen, Merja Hautakangas toteaa.

Osa-aikaiseen tai –viikkoiseen oikeutetut perheet ovat pitäneet tärkeänä, että varhaiskasvatusta saa lakiuudistuksen jälkeenkin saman verran kuin esiopetusta.

–Kun osa-aikaisten hoitotunnit sijoittuvat viikon aikana vaihtelevasti aamu- että iltapäiviin, on jokaisella lapsella mahdollisuus osallistua monipuolisesti varhaiskasvatuksen toimintoihin, kertoo Merja Hautakangas.

Uutta toimintamallia harjoitellaan yhdessä käytännön tilanteiden kautta

Taikalampun ja Väinölän päiväkotien johtaja Jonna Suominen korostaa kaikissa asiakasneuvotteluissa, että lakimuutoksen mukaista uutta toimintamallia harjoitellaan. Yhdessä perheen kanssa etsitään lasta, perhettä ja varhaiskasvatusta parhaiten palveleva toimintatapa.

Hoitotunnit on saatu soviteltua kaikille hoitoa tarvitseville. Eniten Jonna Suomisen mielestä epäselvyyttä asiakkaiden keskuudessa on tuottanut, miksi toiset voivat valita itse hoitoaikojen sijoittumisen ja toisille hoitotunnit määrittelee päiväkoti.

–Esimerkiksi kahdella perheellä voi olla molemmilla valittuna 84 hoitotuntia kuukaudessa. Perheellä 1 on työn, opiskelun tai yrittäjyyden pohjalta oikeus kokoaikaiseen varhaiskasvatukseen. Heillä on mahdollisuus valita itse, milloin hoitotunteja tarvitaan. Perhe 2 kuuluu osa-aikaisen tai osaviikkoisen hoidon piiriin. Tällöin päiväkoti määrittelee hoitotuntien sijoittumisen viikonpäivien sisälle, kertoo Jonna Suominen.

Joustoa jo sovittuihin aikoihin löytyy myös osa-aikaisen tai -viikkoisen palvelun käyttäjälle.

–Useimmin joustoa kysytään pikaisesti toteutuvaan lyhytaikaiseen työllistymiseen tai sijaisuuden hoitoon. Tällöin lapsen hoito järjestellään uudelleen niin, että vanhempi voi ottaa työtä vastaan, Jonna Suominen toteaa.

Lisätietoja:
palvelujohtaja Hannamaija Väkiparta, varhaiskasvatus, p. 014 266 3109
palvelujohtaja Tarja Ahlqvist, varhaiskasvatus, p. 014 266 3269
päiväkodinjohtaja Merja Hautakangas, Mäki-Matin ja Nisulan päiväkodit, p. 014 266 3115
päiväkodinjohtaja Jonna Suominen, Taikalampun ja Väinölän päiväkodit, p. 014 266 1723

30.8.2016Minna Hakkarainen

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje