Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Torstaina avattava Jyväskylän kaupunkikosteikko puhdistaa hulevesiä

Torstaina avattava Jyväskylän kaupunkikosteikko puhdistaa hulevesiä

Jyväskylän kaupunki on toteuttanut Kortesuon kaupunginosaan kaupunkikosteikon yhteistyössä Vapo Clean Waters Oy:n kanssa. Hankkeessa on mukana myös Luonnonvarakeskus (Luke), joka tutkii, miten eri kasvilajit puhdistavat hulevesien epäpuhtauksia.

Kosteikon avajaisia vietetään torstaina 25.8.2016 kello 13–15. Yleisölle avoimessa tilaisuudessa on mukana Jyväskylän kaupungin, Vapo Clean Waters Oy:n ja Vapo Oy:n edustajia vastaamassa yleisön kysymyksiin ja kertomassa kosteikon rakentamisvaiheista ja hulevesien hallinnasta Jyväskylän alueella. Tilaisuudessa myös julkistetaan kosteikon nimi.

Kosteikko sijaitsee osoitteessa Wilhelm Schildtin katu 8. Alueella on rajoitetusti pysäköintitilaa. Pysäköintiä suositellaan Wilhelm Schildtin kadun varrella tai Palokunnankadun ja Nisulankadun risteyksessä olevalla parkkipaikalla.

Kosteikko parantaa alueen virkistyskäyttöä

Kaupunkikosteikko on näyttävä maisemallinen elementti, joka tuottaa monia hyötyjä alueella. Näitä ovat hulevesien puhdistumisen lisäksi elinympäristöjen luominen eri eliölajeille ja alueen virkistyskäyttö. Kosteikko on kaupungille ensimmäinen luonnonmukainen hulevesien viivytysratkaisu, jossa hulevesiä käsitellään jo vakiintuneessa kaupunkiympäristössä.

Hulevedet ovat taajama-alueiden pinnoitetuilta alueilta huuhtoutuvia vesiä, jotka ilman asianmukaista käsittelyä aiheuttavat vesistöille haitallista kuormitusta. Kosteikko ja sitä edeltävät allasrakenteet laskeuttavat vedestä kiintoainetta ja siihen sitoutuneita haitta-aineita, kuten ravinteita ja raskasmetalleja. Vuosien kuluessa kosteikolle asettuva kasvillisuus edesauttaa vesien puhdistumista. Läheinen Tuomiojärvi on Jyväskylän kaupungille tärkeä vesistö, sillä järven vettä hyödynnetään kaupungin raakavesitarpeisiin.

Kosteikko suunniteltiin tiiviisti rakennetulle alueelle ympäröivään maisemaan sopivaksi. Kosteikolle istutettiin liki 2000 kosteikkokasvin taimea, kuten esimerkiksi vihvilöitä, saroja, keltakurjenmiekkoja, rantakukkia ja rentukoita. Näiden menestymistä seurataan tulevaisuudessa. Kosteikon ympäristöön ja kaivuumaiden sijoituspaikoille on tehty puu- ja pensasistutuksia. Lisäksi alueille kylvettiin nurmi ja niittymäistä kasvillisuutta.

Kosteikkoalue sijoittuu Jyväskylän kaupungin puistoalueelle ja se toteutettiinkin virkistyskäyttöä silmällä pitäen. Kosteikko on rakenteeltaan monimuotoinen. Altaat avovesipintoineen ja kasvillisuusalueineen, niemekkeet sekä saari tuovat alueelle maisemallista vaihtelua. Toteuttamisessa otettiin huomioon alueella liikkuminen kivituhkapolkuineen ja siltoineen.


Lisätietoja:
- maisema-arkkitehti Mervi Vallinkoski, p. 014 266 5060, mervi.vallinkoski[at]jkl.fi
- kaavasuunnittelija Paula Tuomi, p. 014 266 5059, paula.tuomi[at]jkl.fi

22.8.2016Jari Salomaa

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje