Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Veden ja valon heijastuksia Kaspar Ruoffin valokuvissa Galleria Ratamossa

Veden ja valon heijastuksia Kaspar Ruoffin valokuvissa Galleria Ratamossa

Vesi ja valon heijastukset ovat Kaspar Ruoffin perusteemoja. Teokset ovat syntyneet keväisestä jäiden lähdöstä, kesän elävistä aaltomuodostelmista ja taas alkutalven jähmettämästä veden pinnasta. Luonnon rytminen kiertokulku muodostaa sveitsiläis-suomalaisen taiteilijan kokeellisen valokuvauksen ytimen. Hänen kuvansa kertovat mystisestä rauhasta ja valon uskomattomista ulottuvuuksista.

Näyttelyn avajaiset ke 24.8. klo 17
Puheenvuorot: puheenjohtaja Kimmo Lehtonen
kirjailija Olli Jalonen
valokuvaaja Kaspar Ruoff

Taiteilijatapaaminen: 17.9. klo 15
yhteistyössä Sveitsin Ystävät Suomessa ry:n kanssa

Petajävedellä kuvattu seitsenosainen kuvasarja «Kahdeksasta kahdeksaan» kertoo värein valon muuttumisesta kesäyön kuluessa. Kun ympäristöstä on rajattu mm. rantaviiva pois, taivaan värien heijastuksista syntyy lähes yksivärisiä, abstrakteja kuvia. Sarja kytkeytyy ihmisen toistuvaan peruskokemukseen: «tuli aamu ja tuli ilta». Vaikka sarja on kuvattu tarkasti määriteltyinä hetkinä, se viittaa myös ajattomuuteen, jatkuvaan toistumiseen.

Myös viimeisin teos «Yön saapuessa» kertoo tiettynä ajanjaksona tapahtuvista muutoksista. Aikasarjavalokuvan tapaan teos esittää kahdenkymmenen minuutin aikana tapahtuvaa muutosta joen pinnalla. Tiivistyksestä huolimatta joen pinnan kuviot ovat edelleen havaittavissa. Valo tuo esille veden liikkeet. Sen heijastukset luovat siitä eloisan, jatkuvasti muuttuvan maiseman. Tätä aihepiiriä on myös Petäjävedellä kuvattu työ «Auringonleikki» auringon heijastuskuvioista veden aaltoilevalla pinnalla.

Veden pinnoista kertovissa kuvissaan Kaspar Ruoff luopuu maiseman realistisesta kuvauksesta, kaikki näyttäytyy peilikuvana. Näin syntyy eri tasojen, muotojen ja värien päällekkäisyyttä, jota katsoja ei pysty välittömästi yhdistämään todellisuuteen. Tällainen työ on esimerkiksi «Iltapilvet», jossa pilvien peilikuva piirtyy järvenpohjan kivimuodostelmien päälle. Kuvassa toinen tulee näkyväksi toisessa.


Iltapilvet, Petäjävesi, 2014


Kaspar Ruoff, *1974, on sveitsiläis-suomalainen vapaa valokuvaaja, hän asuu ja työskentelee Bruggissa Sveitsissä. Opiskeltuaan mehiläistaloutta Helsingin yliopistossa hän väitteli tohtoriksi Zürichin Teknillisessä Korkeakoulussa Elintarviketieteiden laitoksella. Kaspar Ruoff varttui kaksikielisenä Zürichissä. Hän viettää edelleen pidempiä jaksoja Suomessa, jossa monet hänen teoksistaan syntyvät.

Kaspar Ruoff
puh.:+358 (0)40 843 09 18
kunst(a)kasparruoff.ch
www.kasparruoff.ch

Kaspar Ruoff: Veden valossa
25.8.– 18.9.2016
Galleria Ratamo
Veturitallinkatu 6, 40100 Jyväskylä
avoinna ti-su klo 11-18, vapaa pääsy
ratamo(a)jkl.fi
www.jyvaskyla.fi/ratamo

19.8.2016Anna-Leena Pesonen

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje