Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Yksi Jyväskylän kesälampaista hävisi laitumelta – ilmoita havainnoista!

Yksi Jyväskylän kesälampaista hävisi laitumelta – ilmoita havainnoista!

Jyväskylän Kuokkalassa laiduntaneiden lampaiden kesä on nyt vietetty ja lampurit noutaneet laumansa kotiin. Survo-Korpelan viereiseltä Suuruspään laitumelta lampaita perjantaina 12.8. haettaessa huomattiin yhden puuttuvan laumasta, vaikka pääluku oli vielä edellisenä päivänä ollut täysi. Kadonnutta lammasta on etsitty useampana päivänä laitumelta sekä sen ympäristöstä usean ihmisen ja lampurin paimenkoiran voimin, mutta havaintoja ei ole saatu.

Lampaan katoaminen on mysteeri, sillä laumaeläimenä lammas ei yleensä lähde yksikseen vaeltamaan. Laitumen aidasta ei ole löytynyt reikää tai kohtaa, josta eläin olisi päässyt karkaamaan. Etsinnöissä ollut paimenkoira ei löytänyt laitumelta poispäin johtavaa hajujälkeä. On mahdollista, että lammas on laitumelta haettu varta vasten ja ilman lupaa.

– Huoli lampaan hyvinvoinnista on suuri ja toivomme sen vielä löytyvän hyvissä voimissa. Toistaiseksi emme tiedä onko lammas karannut laitumelta vai onko sen joku vienyt. Asiasta on joka tapauksessa tehty rikosilmoitus poliisille, sanoo ylläpitohortonomi Tarja Ylitalo Jyväskylän kaupungilta.

Jos sinulla on havaintoja yksin kulkevasta lampaasta Kuokkalassa, ilmoita niistä Palvelupiste Hannikaiseen, p. 014 266 5025, palvelupistehannikainen@jkl.fi. Jos olet nähnyt jotain tavallisuudesta poikkeavaa toimintaa Survo-Korpelan lammaslaitumella tai sen läheisyydessä viikonvaihteessa 11.–14.8., ilmoita siitä mieluiten suoraan poliisille.

Lampaiden perinteinen kesäpesti Kuokkalan neljällä laitumella kesti kaikkiaan kolme kuukautta. Aluskasvillisuutta syömällä lampaat pitävät muuten pusikoituvia laidunalueita avoimina. Kaupunki on kesän ajan huolehtinut lampaiden päivittäisestä valvonnasta laskemalla ja tarkkailemalla lampaita päivittäin. Samalla on tarkastettu myös aitojen ja laitumien kunto ja huolehdittu syötävän sekä juotavan riittävyydestä. Laitumet on varustettu opastauluin, joissa kerrotaan laidunnuksesta ja annetaan asukkaille ohjeita siitä, miten laitumen läheisyydessä tulee toimia. Tänä kesänä kahdella laitumella lampaille tuotiin lisäsyötäväksi kuivattua heinää.

Hyödyn lisäksi lampaat ovat tuottaneet myös iloa ympäristön asukkaille. Sympaattisten määkijöiden elämän seuraaminen jaksaa kiinnostaa vuodesta toiseen ja saa niin lapsiperheet kuin aikuisetkin suuntaamaan retkiä Kuokkalan vihreisiin maisemiin.


Lisätiedot: ylläpitohortonomi Tarja Ylitalo, p. 014 266 5151, tarja.ylitalo[at]jkl.fi

18.8.2016Kristiina Pentikäinen

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje