Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Eksotiikkaa ja harvinaisia helmiä tarjolla Jyväskylä Sinfonian syyskaudella

Eksotiikkaa ja harvinaisia helmiä tarjolla Jyväskylä Sinfonian syyskaudella


Jyväskylä Sinfonian syyskausi tarjoaa jännittäviä ja eksoottisia sävelmatkoja läpi musiikinhistorian kirjavan spektrin. ”Ohjelmaan on löytänyt tiensä upeita ja harvoin kuultuja 1900-luvun harvinaisuushelmiä, kuten Paul Hindemithin Lustige Sinfonietta, joka saa Suomen kantaesityksensä sata vuotta ensiesityksensä jälkeen”, kertoo ylikapellimestari Ville Matvejeff. 1900-luvun mestareista myös esimerkiksi Maurice Ravel, Arnold Schönberg, György Ligeti ja Benjamin Britten ovat edustettuina upeilla teoksillaan syksyn ohjelmakokonaisuudessa.

Kausi alkaa 7.9. sähköisesti, kun Apocalyptica-yhtyeen Perttu Kivilaakso saapuu esittämään Olli Virtaperkon upouuden sellokonserton. Sähköisesti vahvistetulle sellolle sävelletty Romer’s Gap on Jyväskylä Sinfonian ja Turun musiikkijuhlien yhteistilaus ja tarjoaa yleisölle ennennäkemättömän yhdistelmän herkkiä säveliä ja röyhkeää rock-kukkoilua.

Syyskuussa käynnistyy myös Ludwig van Beethovenin pianokonserttojen kokonaissarja Ville Matvejeffin ja islantilaispianisti Víkingur Ólafssonin kanssa. Beethoven-sykli alkaa viimeisestä eli viidennestä Keisarikonsertosta ja jatkuu kausien 2017–2018 aikana kahdella konsertilla.

Viulistivieraat hurmaavat Englundilla ja Prokofjevilla

100-vuotisjuhliaan viettävältä Einar Englundilta kuullaan syyskuussa harvoin esitetty viulukonsertto, jonka tulkitsee Kansallisoopperan konserttimestari Jukka Merjanen. Kapellimestari Anna-Maria Helsingin johtamassa konsertissa kuullaan myös ruotsalaisen taidemusiikin merkkiteos, Lars-Erik Larssonin Pastoraalisarja.

Viime vuonna Jean Sibelius -viulukilpailussa menestynyt ukrainalaisviulisti Diana Tishchenko esiintyy marraskuussa Sergei Prokofjevin viulukonserton kera. Villejä elämyksiä -konsertti huipentuu Jean Sibeliuksen viimeiseen sinfoniaan.

Päävierailija Moshe Atzmon hyvästelee Jyväskylän

85-vuotias orkesterin päävierailija Moshe Atzmon jättää marraskuussa jäähyväiset Jyväskylälle ja päättää huikean kapellimestariuransa vuoden lopussa. Maestron perintö -konsertti sisältää suurteoksia Carl Maria von Weberin Oberon-oopperan alkusoitosta Robert Schumannin neljänteen sinfoniaan. Solistina nähdään Paulon sellokilpailun viimeisin voittaja Kian Soltani, joka tulkitsee sellokirjallisuuden kulmakiviin lukeutuvan Edward Elgarin sellokonserton.

Itämaista eksotiikkaa Vietnamista ja Etelä-Koreasta

Lokakuussa lennähdetään illaksi Vietnamiin, kun vieraaksi saapuvat kapellimestari Le Fi Fi sekä aasialaisen perinnesoittimen erhun taitaja Nguyen The Dan. Kiehtova vietnamilainen musiikki saa parikseen Beethovenin raikkaan sinfonian.

Maailman kärkihuilisteihin kuuluva eteläkorealainen Jasmine Choi esittää Ville Matvejeffin johtamassa konsertissa tanskalaisen Carl Nielsenin huilukonserton. Konsertto saa seurakseen Suomen ensiesityksen australialaisen Brett Deanin teoksesta Shadow Music sekä Beethovenin klassikkomaisen Pastoraalisinfonian.

Suuret kirkkomusiikkiteokset soivat Taulumäellä pyhäinpäivänä ja jouluna

Pyhäinpäivän konsertissa Jyväskylä Sinfonia saa vieraakseen Mikkelin kaupunginorkesterin, ja yhteiskonsertissa kuullaan kaksi vuotta sitten kantaesitetty Pekka Kostiaisen Requiem. Teos esitetään päivää aiemmin Mikkelin Mikaelissa, jossa se myös levytetään konserttien solistikaartin ja Musica-kuoron kanssa Alba Recordsille.

Joulun suurteoksena on J. S. Bachin kuusiosainen, massiivinen Jouluoratorio, joka esitetään kahdessa osassa: ensimmäiset kolme kantaattia joulukuussa ja jälkimmäiset kolme loppiaisena. Jouluoratorion yleisöä hemmotellaan harvinaisemmalla tähtisolistilla, kun ääneen pääsee itävaltalainen kontratenori Jakob Huppmann. Oratorion muista solisteista sopraano Kaisa Ranta on tehnyt monipuolisen uran voitettuaan Lappeenrannan laulukilpailut 2006 ja samaisen kilpailun on voittanut myös baritoni Ville Rusanen. Solistikaartin täydentää nouseva ruotsalaistenori Martin Vanberg. Pertti ja Annastiina Tahkolan valmentama Kamarikuoro Valo on myös tärkeässä roolissa oratorion kantaateissa. Molemmat konsertit kuuluvat syksyn kausilippuun.

Iki-ihana Lumiukko-animaatio hurmaa koko perheen joulukuussa

Joka jouluaatto televisiosta tuleva brittiläinen Lumiukko-animaatio tulee vihdoin Jyväskylä Sinfonian ohjelmistoon joulukuussa. Suurella valkokankaalla, livemusiikin säestyksellä esitettävän animaatioelokuvan tarina kertoo keskiyöllä henkiin heräävästä lumiukosta ja sen seikkailuista yhdessä pienen pojan kanssa. Tunnussävelmän Walking in the Air esittää Jyväskylän Poikakuoron solisti Alex Vrielink. Konsertteja on kahden päivän aikana yhteensä kolme.

Neliosainen kamarimusiikkisarja kuullaan Mäntässä ja Keski-Suomen museolla

Syksyllä lanseerataan ainutlaatuinen kamarimusiikkisarja Musiikin valokuva-albumi, joka yhdistää valokuvataidetta sekä kamarimusiikkia uniikilla tavalla. Jyväskylä Sinfonian jousisoittajien Grigory Tsyganovin, Gary Littlerin ja Jerzy Hoffmanin ottamat katutaide- ja luontovalokuvat yhdistetään kollaasityylillä konserteissa kuultavaan musiikkiin, joka vaihtelee barokin ajan mestareista Tšaikovskiin ja nykymusiikin helmiin. Sarjan kaksi ensimmäistä konserttia kuullaan Taidekeskus Honkahovissa Mäntässä syys-lokakuussa ja kaksi jälkimmäistä Keski-Suomen museolla marras-joulukuussa. Valokuvanäyttelyyn voi tutustua myös konserttien ulkopuolella molemmissa näyttelypaikoissa kahden viikon ajan kunkin konserttiparin ensimmäistä esityksestä alkaen.

Syksyn taiteilijatapaamiset

Syksyn taiteilijatapaamisissa kuullaan esiintyjien kuulumisia ja mietteitä illan teoksista.

- 7.9. sellisti Perttu Kivilaakso
- 28.9. kapellimestari Anna-Maria Helsing
- 26.10. ylikapellimestari Ville Matvejeff

Tilaisuudet alkavat klo 18.15 ja kestävät varttitunnin. Tilaisuuksiin on vapaa pääsy.

Avoimet kenraaliharjoitukset kutsuvat ryhmiä kuulijoiksi

Koululais-, eläkeläis- ja muut ryhmät ovat tervetulleita tutustumaan orkesterin kenraaliharjoituksiin ilmaiseksi. Avoimet kenraaliharjoitukset ovat 14.9., 28.9., 5.10. ja 30.11. klo 10 alkaen Jyväskylän teatteritalossa. Harjoituksen kesto on kokonaisuudessaan noin kolme tuntia, mutta sieltä voi poistua tauon aikana. Ryhmien koon tulee olla vähintään 10 henkeä. Sama ryhmä voi ilmoittautua yhteen kenraaliharjoitukseen kauden aikana. Ilmoittautumiset tulee tehdä hyvissä ajoin etukäteen puhelimitse (014 266 4167) tai sähköpostitse (jenni.hakola[at]jkl.fi).

Syksyn liput ovat nyt myynnissä

Jyväskylä Sinfonian syksyn kausiliput sisältävät 10 konserttia ja ovat myynnissä tiistaihin 30.8. saakka. Kausilipun saa teatterin lippumyymälästä ilman palvelumaksua; muissa myyntipisteissä se on 4 €/kausilippu. Kausilippuja voi ostaa teatterin lippumyymälästä, Lippupisteen täyden palvelun myyntipisteistä (esim. Sokos Info) sekä uusia kausilippuja nyt myös verkkokaupasta (vanhat liput tulee uudistaa teatterin lippumyymälässä tai Sokos Infossa ma 22.8. mennessä). Kertaliput ovat myynnissä myös Lippupisteen verkkokaupassa sekä R-kioskeilla (tapahtumanumero 106352).

Tutustu syksyn konsertteihin

Liput:
Lippupiste
Jyväskylän kaupunginteatterin lippumyymälä, puh. 014 266 0110

Lisätiedot:
Viestintä- ja markkinointipäällikkö Jenni Hakola, puh. 014 266 4167

18.8.2016Jenni Hakola

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje