Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Kotona Jyväskylässä -hanke kehittää Jyväskylän maahanmuuttopalveluja

Kotona Jyväskylässä -hanke kehittää Jyväskylän maahanmuuttopalveluja

Alkuvuodesta aloittanut Kotona Jyväskylässä –hanke kehittää palvelukokonaisuutta, jonka tarkoituksena on tavoittaa uudet Jyväskylään saapuvat maahanmuuttajat oleskelustatuksesta riippumatta. Palvelukokonaisuuden ydintoimintoja ovat työelämä- ja koulutuslähtöinen palveluohjaus ja neuvonta, kotoutumislain mukainen alkukartoitus sekä maahanmuuton alkuvaiheen yhteiskuntatietoutta sisältävät koulutusmoduulit. Hankkeen avulla maahantulon eri toimenpiteet ja palvelut koordinoidaan sujuvasti eteneväksi palvelukokonaisuudeksi, joka on sekä asiakaslähtöinen että kustannustehokas malli.

Hankkeessa työskentelee hankepäällikön ja hankekoordinaattorin lisäksi suomi toisena kielenä -opettaja ja työvalmentaja. Hankkeessa kehitetään laajapohjaisessa yhteistyössä palvelukokonaisuutta.
Hankkeessa kehitettävien alkukartoitusten avulla vahvistetaan maahanmuuttajan työllistymisen, yrittäjyyden ja koulutukseen osallistumisen edellytyksiä. Alkukartoituksia suunnitellaan muun muassa Jyväskylän ammattikorkeakoulun kansainvälisten koulutusohjelmien opiskelijoiden kanssa kehittäen samalla kotoutumiseen, kielenoppimiseen ja työssä suoriutumiseen liittyviä kotoutumistoimenpiteitä. Ulkomaalaisten opiskelijoiden lisäksi kohderyhmänä ovat Jyväskylään työhön tulevat maahanmuuttajat ja kotivanhemmat. Kehittämistyön avulla mahdollistetaan heille eri tavoin räätälöityjä alkuvaiheen oppimispolkuja vahva työllistymisen ja koulutuksen näkökulma huomioiden.

Juuri kuntaan tulleille, kuntapaikan saaneille maahanmuuttajille suunnattu yhteiskuntatietoutta ja suomen kieltä sisältävä Tervetuloa Jyväskylään -kurssi käynnistyy maanantaina 8. elokuuta. Kurssi toteutetaan viranomaisyhteistyönä Keski-Suomen työ- ja elinkeinotoimiston ja Jyväskylän kotoutumispalveluiden kanssa. Työelämään suuntaava ja työhön aktivoiva Mahdollisuudet Todeksi -kurssi jatkaa kesätauon jälkeen viikolla 32. Kurssi toteutetaan yhteistyössä Wari ry:n kanssa. Avoimet infotilaisuudet toteutetaan Monikulttuurikeskus Gloriassa tiistaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin klo 12.15–14.15 alkaen tiistaina 9. elokuuta. Info-sarja toteutetaan yhteistyössä Info-Gloria - maahanmuuttajaneuvonnan kehittämishankkeen (ESR) ja kotoutumispalveluiden kanssa.

Hanketta hallinnoi Jyväskylän kaupunki ja osatoteuttajana toimii Jyväskylän Ammattikorkeakoulu. Hanketta toteutetaan laaja-alaisessa verkostoyhteistyössä ja matalan kynnyksen toimintamallin mukaisesti. Yhteistyökumppaneina Ammattikorkeakoulun lisäksi koulutukseen sijoittumisen edistämiseksi toteutettavassa Poluttamo-verkostossa toimii Jyväskylän Ammattiopisto, Jyväskylän Kansalaisopisto, Jyväskylän Kotitalousoppilaitos, Jyväskylän Kristillinen opisto ja Jyväskylän Yliopiston hallinnoima UniPID – SIMHE -hanke.

Työllisyyden ja kotoutumisen yhteistyöverkostossa toimii Keski-Suomen työ- ja elinkeinotoimisto, Jyväskylän kotoutumis- ja työllisyyspalvelut sekä alueen yrittäjät. Alkuvaiheen suomen kielen oppimisen mahdollisuuksia ja kotivanhempien sekä työttömien maahanmuuttajien kotoutumista edistetään yhteistyössä Info-Glorian, Monikulttuurikeskus Glorian, sen vapaaehtoistoimijoiden ja Keski-Suomen Monikulttuuristen yhdistysten liiton Wari ry:n kanssa.

Euroopan Sosiaalirahasto (ESR) ja Uudenmaan ELY-keskus rahoittavat valtakunnallista Kotona Suomessa -hanketta. Valtakunnallisen hankkeen sisällä, osana Hyvä Alku -kokonaisuutta, toimii Hämeen ELY-keskuksen rahoittamana seitsemän pilottihanketta, joiden tarkoituksena on mallintaa hankkeiden tulosten pohjalta valtakunnallinen kotoutumisen alkuvaiheen palvelumalli.

Kotona Jyväskylässä -hankkeen toimintaan voi tutustua Jyväskylän kaupungin verkkosivuilla www.jyvaskyla.fi/hankkeet/kotona_jyvaskylassa, hankkeen FB - sivuilla www.facebook.com/kotona.jyvaskylassa?fref=ts tai tulemalla paikan päälle. Hankkeen toimitilat sijaitsevat Kansalaistoiminnankeskus Mataran yhteydessä, Matarankatu 2 A 2, 2. kerros. Työvalmentajan ohjauspäivystys on avoinna tiistaista torstaihin ilman ajanvarausta 10–12 välisenä aikana.

Lisätietoja: hankepäällikkö Jaana Tapalinen, Kotona Jyväskylässä –hanke, p. 050 441 1980, jaana.tapalinen(at)jkl.fi

Tervetuloa Jyväskylään Infot:

työvalmentaja Paul Abbey, p. 050 911 6851, paul.o.abbey(at)jkl.fi

projektipäällikkö Tiina Miettinen, Info Gloria, p. 050 382 2373, tiina.miettinen(at)kyt.fi

5.8.2016Tuija Tiitinen

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje