Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Varhaiskasvatuksen toimintakausi käyntiin uusissa tuulissa

Varhaiskasvatuksen toimintakausi käyntiin uusissa tuulissa

Jyväskylän varhaiskasvatuksen uusi toimintakausi tuo muutoksia lasten hoitojärjestelyihin ja –maksuihin, uudistuneen esiopetuksen opetussuunnitelman sekä uusia liikunta- ja luontopainotteisia kerhoja ja -eskareita laajemman lapsijoukon iloksi eri puolille kaupunkia. Kunnallisessa varhaiskasvatuksessa lapsia on 4500, yksityisten varhaiskasvatuspalvelujen piirissä 1000 lasta, esiopetuksessa 1500 eskaria ja kerhotoimintaan osallistuu 1000 lasta. Jyväskylässä varhaiskasvatukseen osallistuu tällä hetkellä saman verran lapsia kuin edellisenä syksynä.

Lasten varhaiskasvatusoikeutta linjaava laki voimaan 1.8.

Elokuun alussa voimaan astuneen varhaiskasvatuslain mukaan lapsi on oikeutettu kokoaikaiseen varhaiskasvatuksen, jos vanhemmat työskentelevät kokoaikaisesti, opiskelevat tai toimivat yrittäjänä. Muussa tapauksessa lapsella on oikeus varhaiskasvatukseen 4 tuntia päivässä tai 84 tuntia kuukaudessa.

Jyväskylässä on tehty oma linjaus, jonka mukaan lapsen tarve varhaiskasvatukseen arvioidaan yksilöllisesti ja lapset, joilla ei ole uuden lain myötä oikeutta kokopäiväiseen varhaiskasvatukseen, saavat varhaiskasvatusta vähintään 4-6 tuntia päivässä tai 84 – 126 tuntia kuukaudessa. Hoitoajasta sovitaan tapauskohtaisesti huoltajien kanssa neuvotellen ja lapsen tarvitsema tuki ja tukitoimenpiteiden laajuus huomioiden.

Käytännössä suurimmalla osalla säilyy nykyinen varhaiskasvatuspaikka. Arvion mukaan muutos vaikuttaa Jyväskylässä noin 200 lapsen hoitoaikoihin.

Esiopetukseen uusi opetussuunnitelma

Valtakunnallinen opetussuunnitelmauudistus koskee perusopetuksen lisäksi myös esiopetusta. Uudistukset näkyvät lasten arjessa tietojen, taitojen ja asenteiden laaja-alaisessa oppimisessa ja monipuolisissa työtavoissa. Varhaiskasvatuksessa eri-ikäiset lapset harjoittelevat ja opettelevat kykyä käyttää tietoja ja taitoja tilanteen edellyttämällä tavalla. Oppimisympäristöt laajenevat päiväkotien ulkopuolelle, pienryhmätoimintaa järjestetään pitkin päivää ja kaikissa eskariryhmissä olevilla tablet-laitteilla opitaan hyödyntämään tieto- ja viestintätekniikkaa monipuolisesti.

Liikunta lisääntyy ohjattuna ja lasten vapaassa leikkitoiminnassa. Korpilahden, Liinalammin, Palokan sekä Kuohu-Vesanka-Tikkalan suunnalta löytyy perinteisten eskareiden lisäksi 10 uutta liikunta- ja luontoesikoulua. Liikunta- ja luontoeskarissa esiopetuksen tavoitteita toteutetaan luonnossa oppien ja tutkien sekä lasten fyysistä aktiivisuutta lisäten. Liikunta- ja luontoeskareiden lisäksi varhaiskasvatuksessa käynnistyi kuusi uutta liikunta- ja luontokerhoa eri puolilla Jyväskylää.

Uusi viisiportainen hoito- ja maksujärjestelmä tuo lisää vaihtoehtoja perheille

Varhaiskasvatuksen uuden viisiportainen hoitoaika- ja maksujärjestelmän ansiosta vanhemmat voivat suunnitella hoitoaikoja entistä yksilöllisemmin, perheen todellisen hoidon tarpeen mukaan. Maksu perustuu perheen kanssa määriteltyjen lapsen hoitotuntien määrään, perheen kokoon ja –bruttotuloihin. Esiopetus on maksutonta.

Lisätietoja:
palvelujohtaja Hannamaija Väkiparta, varhaiskasvatus, p. 014 266 3109

4.8.2016Minna Hakkarainen

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje