Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Oman terveyskeskuksen päihdehoitaja auttaa Jyväskylässä, jos päihteidenkäyttö mietityttää

Oman terveyskeskuksen päihdehoitaja auttaa Jyväskylässä, jos päihteidenkäyttö mietityttää

Päihteiden käyttö lisääntyy usein kesälomilla. Jos kierre on mennyt liian pahaksi ja tuntuu, ettei sitä saa ilman apua poikki, kannattaa mennä oman terveyskeskuksen päihdehoitajan luokse.

– Halusimme kehittää Jyväskylässä ja JYTEn muissa kunnissa Uuraisilla, Hankasalmella ja Muuramessa mahdollisimman matalan kynnyksen ja varhaisen puuttumisen päihdepalveluita. Siksi oman terveyskeskuksen päihdehoitajalle voi mennä ilman ajanvarausta aamuisin. Päihdehoitajan huoneen ovessa ei lue päihdehoitaja eikä asiakkaan tietoja välttämättä oteta ylös. Hoitaja ei myöskään syyllistä päihteiden käytöstä, sanoo päihdepalvelukoordinaattori Tarja Lappi.

Päihdehoitajalle voi mennä maanantaista torstaihin kello 8-10 ilman ajanvarausta Palokan, Keskustan, Vaajakosken, Kyllön ja Kuokkalan terveysasemilla. Muilla terveysasemilla vastaanottoja on harvemmin. Vastaanottoaikoja kannattaa kysyä omalta terveysasemalta.

Päihdehoitaja selvittää asiakkaan tilanteen ja ohjaa tarvittaessa eteenpäin hoitoon. Hän voi myös ohjata esimerkiksi psykologin tai depressiohoitajan vastaanotolle. Päihdehoitajalta ei saa lääkkeitä, mutta hän voi ohjata lääkäriin. Kaikki päihdehoitajat ovat hoitotyön ammattilaisia, joten he osaavat tunnistaa erilaisia oireita ja ohjata asiakasta oikeaan hoitoon.

– Aina päihdeongelmaan ei tarvita välttämättä laitoshoitoa, osastokatkoa tai lääkkeellistä hoitoa, vaan asian puheeksi ottaminen ja keskusteluapu voivat auttaa. Päihdehoitajan vastaanotolla saa tukea päihdeongelmansa käsittelyyn ja uuden elämäntavan opetteluun, sanoo Lappi.

Sekakäyttö yleistyy

Nykyään yhä harvempi päihderiippuvainen käyttää pelkästään alkoholia. Nuorilla kannabis on yleistynyt viime vuosina. Aikuiset käyttävät alkoholin lisäksi vahvoja kipulääkkeitä sekä rauhoittavia lääkkeitä. Aina ei tiedetä, että niistä voi tulla riippuvaiseksi.

– Jos epäilee, että on tullut riippuvaiseksi lääkkeistä, voi kaikki reseptit näyttää lääkärille, joka osaa arvioida lääkkeiden käyttöä. Keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä on nykyään helppo saada ja niitä määrätään turhan suuria annoksia, sekä suuria pakkauskokoja. Siksi niiden väärinkäyttö on helppoa.

Myös omaiset ja muut läheiset voivat ottaa päihdehoitajaan yhteyttä, jos ovat huolissaan jonkun päihteiden käytöstä. Päihdehoitajat neuvovat, miten läheisen kanssa kannattaisi toimia.

Jos itsellä tai läheisellä on esimerkiksi seuraavia merkkejä, päihteistä on todennäköisesti tullut riippuvaiseksi:

  • Juo jatkuvasti, että olotila helpottuisi
  • Juo salaa
  • Vaikeuksia työ- ja raha-asioissa
  • Ruokailun laiminlyöminen
  • Humaltuu yhä pienemmästä alkoholimäärästä

Tässä vaiheessa päihteistä on vaikea enää päästä eroon ilman apua. Uusimpien käypä hoito -suositusten mukaan kohtalaisen riskin raja on naisilla 7 annosta viikossa ja miehillä 14 annosta.

– Päihdeongelman kanssa on vaikea kamppailla yksin ja mitä pidemmälle riippuvuus kehittyy, sitä vaikeampaa se on. Siksi kannattaisi hakea apua ennen kuin tilanne menee liian pitkälle, kannustaa Tarja Lappi.

Kaikki eivät kuitenkaan hae apua ongelmaansa. Lisäksi päihdeongelma on hankala sairaus, sillä siitä ei usein parannu kerralla. Retkahdukset kuuluvat Lapin mukaan sairauden luonteeseen.

– Meillä ammattilaisilla on tapana sanoa, että koskaan ei tiedä, koska on se kerta, kun hoito tehoaa, sanoo Tarja Lappi.

Lisätietoja: Päihdepalvelukoordinaattori Tarja Lappi, Psykiatrian poliklinikka, p. 014 269 2240

3.8.2016Tuija Tiitinen

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje