Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Kulttuuriluotsitoiminta täyttää syksyllä kymmenen vuotta

Kulttuuriluotsitoiminta täyttää syksyllä kymmenen vuotta

Jyväskylässä vietetään kulttuuriluotsitoiminnan 10-vuotisjuhlia 10.–11.11. Juhlaohjelma sisältää muun muassa kulttuuriluotsien kokoaman näyttelyn, yleisölle avoimen juhlaluennon sekä kulttuuriluotsiverkoston kutsuseminaarin ja illanvieton. Jyväskylästä kymmenen vuotta sitten alkunsa saanutta kulttuuriluotsausta on pienin paikallisin vivahde-eroin jo 25 paikkakunnalla Hangosta Rovaniemelle ja Kokkolasta Imatralle.

Samalla viikolla kulttuuriluotsitoiminnan 10-vuotisjuhlien kanssa vietetään ensimmäistä valtakunnallista kulttuurisen vapaaehtoistoiminnan teemaviikkoa. Vapaaehtoistoimintaa esitellään suurelle yleisölle kulttuurivierailujen ja tapahtumien merkeissä eri puolilla Suomea.

Jyväskylässä tehty pitkäjänteistä työtä luotsauksen eteen

Jyväskyläläisen museolehtorin Sirpa Turpeisen kymmenen vuotta sitten saadusta ideasta lähteneen toiminnan ydin on mahdollistaa kenelle tahansa osallistuminen ehkä etäisiksi jääneisiin kulttuuripalveluihin. Idean juju on saada ihmiset liikkeelle kulttuurin pariin ja luotsit madaltavat kynnystä lähteä kulttuurikohteisiin.

Vuonna 2008 Suomen ensimmäinen kulttuuriluotsikoordinaattori Hanne Laitinen aloitti työnsä. Hän oli vakuuttunut toiminnan tarpeellisuudesta ja hyvää tekevistä vaikutuksista, koska kulttuuriluotsaus ennaltaehkäisee muun muassa syrjäytymistä ja toimintakyvyn heikkenemistä niin vapaaehtoisella kuin luotsattavallakin.

– Yhdessä ihmettely taiteen ja kulttuurin äärellä kokemuksia jakaen on parasta, silloin ollaan tasa-arvoisia. Vaivat ja kulttuurierot unohtuvat, Hanne Laitinen kuvaa kohtaamisia.

Toiminta on lähtenyt innokkaasti laajenemaan ja tarve valtakunnalliselle koordinoinnille on huomattu myös ministeriötasolla. Syksyllä on alkamassa opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama valtakunnallinen kulttuuriluotsitoiminnan esiselvitystyö.

Kymmenessä vuodessa Jyväskylässä on koulutettu jo 242 luotsia. Luotsattavia on vuosittain noin 6000. Valtakunnallisesti luvut ovat moninkertaiset. Osa luotseista on erikoistunut mieltymystensä mukaan esimerkiksi kirjastoihin, museoihin, teatteriin, tanssiin ja elokuvaan. Jyväskylässä on myös vahvat ympäristöluotsien ja liikuntaluotsien ryhmät. Erityisryhmistä luotseja on koulutettu muun muassa näkövammaisille, muistisairaille ja aistiyliherkille ihmisille.

Luotsitoiminta avaa ovia uuteen Jyväskylän Kesässä 16.7.

Kulttuuriluotsit ovat mukana myös Jyväskylän Kesässä Allsång på Teltta -konsertissa lauantaina 16.7. Luotsit järjestävät iäkkäille mahdollisuuden lähteä Johanna Förstin ja Sami Saaren johtamaan yhteislauluiltaan lähtemällä kavereiksi sellaisille ikäihmisille, jotka eivät muuten rohkenisi tai pääsisi konserttiin.

– Jyväskylän Kesän kanssa tehtävä yhteistyö on kuvaava esimerkki luotsitoiminnasta. Sykäys toimintaan lähtee usein liikkeelle luotsattavien toiveesta ja joskus luotsit etsivät myös itse luotsattavia. Lopputuloksena luotsattava pääsee haluamaansa kulttuuririentoon kaverin kanssa ja luotsi saa kulttuurielämyksen lisäksi myös hyvän mielen tarjoamastaan avusta. Kaikki tämä tapahtuu vapaaehtoisten voimin, Laitinen kertoo.

Tiistaista torstaihin 12.–14.7. klo 13.00–16.00 kulttuuriluotsit ovat tavattavissa Suomen käsityön museon edustalla kävelykadulla ja luotsaavat ihmisiä Omin käsin -näyttelyyn, jota ovat ideoineet museon väen kanssa. Tapahtuma on osa Jyväskylän Kesän Mitä noi tekee? -ohjelmistoa.

Lisätietoja:
Hanne Laitinen, kulttuuriluotsikoordinaattori, Jyväskylän kaupungin kulttuuripalvelut, p. 014 266 7218, hannemari.laitinen@jkl.fi
Sirpa Turpeinen, museolehtori, Jyväskylän taidemuseo, p. 014 266 4397

Kulttuuriluotsien Facebook-sivu:
https://www.facebook.com/Kulttuuriluotsit-Jyv%C3%A4skyl%C3%A4-288159027933991/

Jyväskylän Kesän Mitä noi tekee? -ohjelma http://jyvaskylankesa.fi/category/ohjelma/mitanoitekee/

12.7.2016Paula Ukkonen

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje