Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Vieraslajeille sakinhivutusta – Jyväskylässä käydään talkoovoimin haittakasvien kimppuun

Vieraslajeille sakinhivutusta – Jyväskylässä käydään talkoovoimin haittakasvien kimppuun

Jyväskylän kaupunki järjestää asukkaille 31.7. saakka kestävän haittakasvien torjumiseen keskittyvän kampanjan. Sen aikana hävitetään talkoovoimin jättipalsamia, lupiinia ja pujoa.

Talkooinnostusta on ollut mukavasti: Kesäkuun loppuun mennessä talkoisiin on jo ilmoittautunut useita porukoita, mutta mukaan mahtuu vielä – ilmoittautua voi vielä heinäkuussakin! Myös asukas- ja kyläyhdistykset ovat hienosti lähteneet mukaan ja organisoivat talkoita omilla alueillaan. Esimerkiksi Alakaupungin asukasyhdistys helpottaa allergikkojen eloa nyhtämällä pujoa.

Talkoolaisten tehtävänä on nyhtää haittakasveja pois Jyväskylän kaupungin omistamilta maa-alueilta heinäkuun loppuun mennessä. Kaupunki tarjoaa talkoolaisille suojahanskat. Tänä vuonna kerättyjä kasveja ei säkitetä ja noudeta pois, vaan ne jätetään maatumaan nyhtämisen jälkeen paikoilleen. Kasvien tyvet kannattaa murskata esimerkiksi jalalla polkien, jolloin uudelleen juurtuminen vähenee.


Vielä ehtii ilmoittautua!

Haittakasvitalkoisiin voi kuka tahansa jyväskyläläinen osallistua yksin tai kokoamalla oman talkooporukan. Talkoolaiseksi ilmoittautuminen onnistuu käden käänteessä sähköisellä lomakkeella osoitteessa www.japary.fi/haittakasvit tai puhelimitse JAPA ry:n toimistoon p. 045 320 6540.

Talkooporukat organisoivat muutoin itsenäisesti omat tapahtumansa, mutta ilmoittautumisen yhteydessä tarvitaan tieto siitä, mistä ja milloin haittakasveja kitketään sekä arvio talkoolaisten määrästä. Hanskat voi ilmoittautumisen jälkeen noutaa Rakentajantalon Palvelupiste Hannikaisesta (Hannikaisenkatu 17) arkisin ma–pe klo 8.00–15.00.


Kitkentä tuloksellisinta ennen siementen kehittymistä

Paras tapa torjua haittakasveja on nyhtää ne juurineen maasta ennen siementen kehittymistä ja murskata kasvien tyvet. Maatumaan jätetyistä haittakasveista ravinteet palaavat sitten luontaiseen kiertoon, muiden kasvien käytettäviksi.

Haittakasveista lupiini ja jättipalsami luokitellaan vieraslajeiksi, joita ihminen on levittänyt Suomen luontoon esimerkiksi puutarhakarkulaisina. Pahimmillaan ne syrjäyttävät tieltään paikallisia alkuperäislajeja, aiheuttaen haittoja paitsi luonnolle ja sen virkistyskäytölle, myös terveydelle ja maisemalle. Usein vieraslajiset kasvit ovat myös erittäin sitkeitä ja vaikeasti torjuttavia.

Pujo ei ole Suomen luonnossa vieraslaji, mutta sen siitepöly aiheuttaa useille ikäviä allergiaoireita. Siksi runsaslukuista kasvia halutaan hävittää yleisiltä alueilta, kuten leikkipuistojen ympäristöstä ja teiden varsilta.


Haitallinen jättiputki

Jättiputkihavaintoja kaupungin omistamilta maa-alueilta otetaan vastaan elokuun loppuun saakka. Niitä voi ilmoittaa JAPA:lle tai käydä osoitteessa: http://www.japary.fi/jattiputki/, jossa on linkki palautepalveluun.

Jos jättiputki kasvaa omalla tontilla tai maa-alueella, sen hävittämiseen voi myös kysyä neuvoja JAPA:lta.


Lisätiedot:
– kaupunginpuutarhuri Vesa Lehtinen, p. 014 266 5146, vesa.lehtinen[at]jkl.fi
– ylläpitohortonomi Tarja Ylitalo, Jyväskylän kaupunki, p. 014 266 5151, tarja.ylitalo[at]jkl.fi (tavoitettavissa 25.7. alkaen)
– projektityöntekijä Juha Vuorikko, JAPA ry, p. 0400 361 365, toimisto[at]japary.fi

Talkooporukoiden ilmoittautuminen:
www.japary.fi/haittakasvit
– p. 045 320 6540, toimisto[at]japary.fi

1.7.2016Kristiina Pentikäinen

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje