Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Kauppakatu jatkaa pihakaduksi muuntautumistaan

Kauppakatu jatkaa pihakaduksi muuntautumistaan

Kauppakadun muuttaminen kävelypainotteiseksi käynnistyi vuonna 2015 Kilpisenkadun sekä Vaasankadun väliseltä osuudelta. Kehittämistyö jatkuu vireänä kesällä 2016 ja pihakatualuetta elävöitetään monin eri tavoin. Viime kesän kokeilujen ja kokemusten perusteella muun muassa katujärjestelyihin toivottiin parannusta. Samoin kadulle kaivattiin lisää vihreyttä ja oleskelupaikkoja.

Pihakadulle on nyt sijoitettu uusia kalusteita, Corten-teräksisiä istutusaltaita sekä kasviruukkuja ja istutukset ja kesäkukat on aseteltu paikoilleen. Kasveista kiinnostuneita varten istuksiin on laitettu nimikyltit, joista ilmenee kasvien suomen- ja latinankieliset nimet. Taiteilija Jukka Silokunnaksen työn tuloksena pihakadulle antavat ilmettä keskeisille alueille sijoittuvat katumaalaukset. Maalaukset ovat selkeän infografisia ja ne toimivat visuaalisuutensa avulla myös kulkua ohjaavina elementteinä.

Uutta pihakadulla on myös Topi, pihakadun isäntä, joka kesäkuukausien ajan opastaa ja ohjaa, välittää palautetta sekä osallistuu pihakadun yleisestä siisteydestä huolehtimiseen. Topin kuulumisia voit lukea myös Facebookista, josta hänet löytää nimellä Pihakadun Topi Jyväskylä. Toinen näkyvä henkilö kesäkadulla on myös Täti MOOONIKA, joka muun muassa tekee kadulla ”etsivää mummotyötä” ja hakee halukasta juttuseuraa ulkoilevista senioreista kutsuen heitä istuskelemaan kadulle viritetyn pöytäryhmän ympärille Kauppakadun yläpäässä.

Pihakadun ideana on antaa tilaa jalan liikkuville ja rauhoittaa aluetta ajoneuvoliikenteeltä. Autolla liikkuville pihakadun varrella ja läheisyydessä on kuitenkin 178 pysäköintipaikkaa. Myös keskustan pysäköintitaloista löytyy parkkitilaa, esimerkiksi Vapaudenkadun P-Cygnaeus -pysäköintitalosta on vain yhden korttelin matka pihakadulle.


Uutta ilmettä kivijalkayrityksille ja kolme Parkletia

Kevään aikana pihakadun kivijalkayrittäjät ovat hakeneet uusia ideoita liikkeidensä julkisivuihin ja muutoksia niihin on odotettavissa. Pihakatu lähtee uuteen kesään virkistyneenä ja myös vasta perustettu Yläkaupungin yrittäjäyhdistys lähtee kehittämään yhteistoimintaa Yhteinen yläkaupunki –teemalla.

Kaupunki on sijoittanut pihakadulle kolme uutta Parkletia eli myynti- ja markkinointipaikkaa. Näistä Parklet 1:tä (Kauppakatu 13) voi maksutta varata pihakadun kivijalkayritysten sekä alueen välittömässä läheisyydessä sijaitsevien yritysten käyttöön. Parkletit 2 ja 3 sijaitsevat Kilpisenkadun sekä Kirkkopuiston kioskin välissä. Niitä pyritään ensisijaisesti vuokraamaan pidempiaikaisiksi myyntipaikoiksi, mutta myös päivämyynti on mahdollista.

Lisätietoja pihakadun Parkleteista löytyy osoitteesta www.jyvaskyla.fi/kaupunkikeskusta/projektit.


Ilkivalta vei ponilta korvat ja muita ”urotekoja”

Keväällä pihakadun Gummeruksenkadun ja Cygnaeuksenkadun välistä pihakatualuetta ilahduttamaan tuotiin uudet keltaiset betoniponit. Kauaa ne eivät ehtineet yhtenä kappaleena seurailla katuelämää, ennen kuin päätyivät rusikoitaviksi. Nyt korvattomat, hännättömät ja maalipinnaltaan kolhuiset ponit on kiinnitetty tukevasti katuun, josta ne eivät enää ole heiluteltavissa. Myös pihakadun teräksiset istutusaltaat saivat ohikiitävän hetken palvella töhertäjän maalausalustoina, nyttemmin nekin on kertaalleen puhdistettu.

Katukalusteiden kolhiminen ja sotkeminen ei uhkaa kenenkään henkeä eikä suoranaisesti turvallisuuttakaan. Kalliiksi se tietysti tulee, mutta kustannusvaikutus tekijää harvoin huolettaa, koska se kohdistuu yhteiseen kaupungin kukkaroon. Julkiseen katutilaan töhriminen ja rikkominen kuitenkin lyö nuhjuisen ja välinpitämättömän leiman. Korvaton ja hännätön poni viestittää selkeästi hällä väliä –asennetta yhteistä ympäristöä ja omaisuutta kohtaan. On vaarallista, jos suhtaudumme ilkivaltaiseen toimintaan passiivisen toteavasti, tyyliin ”no nyt ne jo sotkee uusia penkkejä” tai jopa huumorilla ”siellä mitellään voimia lyhtypylvään kanssa”.

Annetaan pihakadulle mahdollisuus kehittyä ja pidetään siitä huolta! Huolenpito tarkoittaa esimerkiksi ilkivallantekojen estämistä. Se ei useinkaan vaadi paljoa, vaan hoituu esimerkiksi poliisille ilmoittamalla. Itseään ei tarvitse laittaa vaaralle alttiiksi, koska ilmoituksen voi tehdä vaikka kännykällä.


Lisätiedot: katupäällikkö Tuula Smolander, p. 014 266 5137, tuula.smolander[at]jkl.fi

14.6.2016Kristiina Pentikäinen

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje