Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Kesätyöntekijät aloittivat Jyväskylässä

Kesätyöntekijät aloittivat Jyväskylässä

Jyväskylän kaupungin tarjoaman kesätyöpaikan sai tänä kesänä yhteensä 250 hakijaa ja työt ovat alkaneet tällä viikolla. Paikoista noin 140 meni eri alojen opiskelijoille ja noin 100 vuosina 1999-2000 syntynyttä nuorta sai kahden viikon pestin arvonnan kautta. Lisäksi liikunnallisiin Kesä-Jälkkäreihin valittiin 15 peruskoulun päättänyttä nuorta hakemuksen ja haastattelun perusteella.

Nuorille kesätyöntekijöille maksetaan palkkaa kahden viikon pestistä työmarkkinajärjestöjen yhteisen Tutustu työelämään ja tienaa – suosituksen mukaisesti 335 euroa. Palkan lisäksi karttuu työkokemusta ja oppia erilaisista tehtävistä ja työpaikoista. Kesätyöntekijät sijoittuivat muun muassa viher- tai maastomittaustöihin, liikunta-alueiden valvojiksi, avustajiksi lasten ja vanhusten hoitoon. Työpestit päättyvät heinäkuun lopussa.

–Määräaikaan mennessä saimme 4055 hakemusta. Hakijoista noin 1000 oli peruskoulun päättäneitä hakijoita, muut keskiasteelta ja korkeakouluista, kertoo rekrytointipäällikkö Sari Ropponen.

Viime kesänä kokeiltiin ensimmäisen kerran, että osa peruskoulun päättävistä nuorista valittiin hakemusten perusteella. Hyväksi koettu menettely sai jatkoa tänä vuonna ja koetaan hyväksi niin nuorten kuin työnantajankin näkökulmasta.

–Nuoremmat ikäryhmät saivat näin kokemusta haastattelusta ja hakemuksen laatimisesta. Hyvän hakemuksen merkitystä ei voi koskaan liikaa korostaa, Sari Ropponen toteaa.

Hyvä perehdytys on tärkeää ensimmäisessä kesätyöpaikassa aloittavalle nuorelle

Nuorisopalvelujen koordinoimana kesätyöpaikan sai 116 nuorta, joista noin 100 valittiin kahden viikon pesteihin arvalla. Suurimmalle osalle nuorista tuleva kesätyö on ensimmäinen kosketus työelämään. Ennen töiden aloittamista nuorille järjestettiin kesätyö-infoja, joissa käytiin läpi tulevaa kesätyötä, työelämän ja kesätyön yleisiä käytänteitä.

–Kävimme infoissa läpi perusteellisesti työelämän pelisääntöjä sekä millainen on hyvä työntekijä ja millainen esimies olisi nuorille hyvä, kertoo kesätyönohjaaja Iida Seppänen.

Tulevat kesätyöntekijät pääsivät myös itse osallistumaan tulevaa työtään koskevien ohjeiden laatimiseen.

–Kokosimme nuorten kanssa tarpeellisia tietoja heidän tuleville esimiehille. Ohjeeseen tuli 10 kohtaa ja niistä tärkein on ehdottomasti nuorten kokemattomuuden huomiointi, sillä nuorethan vasta opettelevat työelämän käytänteisiin, toteaa Iida Seppänen.

Tukea kesätyönohjaajalta saa myös työpestin aikana.

–Vierailen mahdollisimman monen nuoren työpaikalla ja kuulostelen, miten työt sujuvat ja mihin kaivataan lisää tukea, Iida Seppänen kertoo.

Kesä-Jälkkäri oli liikkuvalle nuorelle mieleinen kesätyöpaikka

Eri puolilla Jyväskylää toimivat Kesä-Jälkkärit ovat yksi nuorten kesätyöpaikoista. Kesä-Jälkkärissä työnkuvaan kuuluu monenlaista loma-ajan mukavaa tekemistä koululaisten kanssa. Ohjelmassa on muun muassa ulkoilua ja liikuntaa eri muodoissa.

Puistokadun päiväkotikoululta kesätyön saanut Leila Luhtanen aloitti työt maanantaina 6.6.

– Tosi mukavaa, opettavaa ja hauskaa on ollut. Monipuolisesta liikuntataustasta on ollut hyötyä, sitä voi soveltaa täällä lapsien kanssa. Ohjasin tänään aamujumpan ja sitten vähän leikittiin, kuvailee Leila ensimmäisiä työpäiviään.

Ota osaa #ParastaKesätyössä –kilpailuun

Kaikkia kesätyöpaikan saaneita nuoria haastetaan ottamaan valokuva tai lyhyt video oman kesätyöpaikan parhaiksi kokemistaan asioista ja osallistumaan ”ParastaKesätyössä – kilpailuun osoitteessa www.ttl.fi/fi/tutkimus/hankkeet/combo/Sivut/instagramkilpailu.aspx. Palkintoina arvotaan leffalippuja. Työterveyslaitoksen koordinoiman kilpailun takana on nuorten hyvinvoinnin, osallisuuden ja työelämävalmiuksien edistämisen Combo-hanke.

Lisätietoja:
kesätyönohjaaja Iida Seppänen, nuorisopalvelut, p. 014 266 8678
rekrytointipäällikkö Sari Ropponen, henkilöstöpalvelut, p. 014 266 5013
koordinaattori Tella Vuolle-Oranen, perusopetuspalvelut, p. 014 266 4036
#ParastaKesätyössä – kilpailu: www.ttl.fi/combo

10.6.2016Minna Hakkarainen

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje