Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Katsasta nyt upeat alppiruusut Mäyrämäessä!

Katsasta nyt upeat alppiruusut Mäyrämäessä!

Alppiruusujen kukinta Mäyrämäen alppiruusupuistossa on nyt parhaimmillaan. Männikön alla kasvavat, värikkäät pensaat näkyvät tarkkaavaiselle jo Keuruuntieltä Mäyrämäentielle käännyttäessä. Puisto on kaksiosainen ja sitä halkoo Mäyrämäentie.

Kuva: Eeva Nyberg

Puiston perustaminen

Alppiruusupuisto perustettiin Jyväskylään vuonna 1986 osana Helsingin yliopiston kasvinjalostustieteen laitoksen vuonna 1972 aloittamaa alppiruusujen jalostusohjelmaa. Ohjelman tarkoituksena oli jalostaa Suomeen paremmin soveltuvia, uusia alppiruusulajikkeita. Lajikekokeen emokasveista suurin osa oli valko- ja vaaleanpunakukkaisia ja niiden risteytyksistä syntyneet siementaimet noudattelevat samaa väriskaalaa. Monet alppiruusut näyttävät kukinnoiltaan samanlaisilta, mutta kasvutapa, koko, talvenkestävyys ja muut ominaisuudet saattavat poiketa toisistaan.

Nykyään puutarhamyymälöistä on saatavilla jalostusohjelman tuloksena syntyneitä, kestäviä ja kauniita kotimaisia lajikkeita. Niistä tunnetuin lienee vaaleanpunakukkainen Haaga. Puistoon on istutettu lisää kasveja kahteen otteeseen, vuonna 1994 ja 2011. Puistoon on rakennettu vuosina 2014–15 käytäviä ja pitkospuita, jotta siellä on helpompi kulkea. Puistossa vierailevien toivotaan kulkevan rakennettuja reittejä pitkin, etteivät paikoin melko huomaamattomatkin istutukset kärsi.

Alppiruusupuistoon on istutettu alppiruusujen lisäksi muitakin happaman maan puita ja pensaita. Siten puisto on vehreä ja kokemisen arvoinen keidas myös alppiruusujen kukinta-ajan jälkeen. Istutetut kasvit on varustettu nimikyltein. Alkuperäisen lajikekokeen alppiruusuilla ei ole nimeä, ainoastaan koodit.

Jotta puisto säilyisi kaikille kivana käydä...

Jotta puistokäynti olisi mukava kokemus kaikille, muistathan viedä sinne kuljettamasi roskat mennessäsi, sillä alppiruusupuisto on roskatonta ja roska-astiatonta aluetta. Varo vahingoittamasta alueen kasveja ja nauti näkymistä paikan päällä, sillä kukkia ei ole lupa poimia kotiin viemisiksi. Värikkään kukkaloiston voi kuitenkin tallentaa mukaan muistoksi esimerkiksi valokuvaamalla.

Katso alppiruusupuiston sijainti kartalta: http://kartta.jkl.fi/Web/Default.aspx?layers=Opaskartta&cp=6903057,482868&z=1&title=Alppiruusupuisto&language=fin


Lisätietoja: ylläpitohortonomi Tarja Ylitalo, puh. (014) 266 5151, tarja.ylitalo[at]jkl.fi

9.6.2016Kristiina Pentikäinen

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje