Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Haittakasvit kuriin talkoilla Jyväskylässä – tule mukaan!

Haittakasvit kuriin talkoilla Jyväskylässä – tule mukaan!

Jyväskylän kaupungin haittakasvitalkoot jatkuvat tänäkin kesänä järjestettävällä kampanjalla. Kampanjan aikana hävitetään talkoovoimin jättipalsamia, lupiinia ja pujoa. Kaupunki tarjoaa talkoolaisille suojahanskat. Tehtävänä on kesä-heinäkuun aikana nyhtää haittakasveja pois Jyväskylän kaupungin omistamilta maa-alueilta, kuten teiden varsilta ja lähimetsistä. Aikaisemmista vuosista poiketen tänä kesänä kitkentäjätettä ei kerätä alueelta pois, vaan se jätetään kasvupaikalleen maatumaan.

Paras tapa torjua haittakasveja on nyhtää ne juurineen maasta ennen siementen kehittymistä.
– Juurineen ylös saaduista kasveista kannattaa murskata varren tyvi vaikkapa tallaamalla sen päälle. Tämä estää kasvin uudelleen juurtumista ja siementen kypsymistä nyhdetyissä varsissa, opastaa ylläpitohortonomi Tarja Ylitalo.

Jyväskylän kaupunki on taistellut haittakasveja vastaan jo vuosia. Kasvit lisääntyvät kuitenkin sellaisella vauhdilla, että kaupungin omat resurssit eivät riitä niiden hävittämiseen. Monet kaupunkilaiset ovatkin viime vuosina osallistuneet lupiinin, jättipalsamin ja pujon hävittämiseen järjestämällä tai osallistumalla kitkentätalkoisiin, joihin on saanut kaupungilta välineitä. Esimerkiksi viime kesänä haittakasveja kitkettiin eri puolilta kaupunkia noin 100 talkooporukan ja arviolta noin 400 talkoolaisen voimin.


Asukkaat ja maanomistajat avainasemassa

Talkoisiin voi osallistua kokoamalla oman talkooporukan ja ilmoittautumalla sähköisellä lomakkeella osoitteessa www.japary.fi/haittakasvit tai puhelimitse numeroon JAPA ry:n toimistoon p. 045 320 6540.

Talkooporukat organisoivat muutoin itsenäisesti omat tapahtumansa, mutta ilmoittautumisen yhteydessä kysytään arvio osallistujamäärästä sekä siitä, mistä ja milloin haittakasveja kitketään. Hanskat voi ilmoittautumisen jälkeen noutaa Rakentajantalon Palvelupiste Hannikaisesta (Hannikaisenkatu 17) arkisin ma–pe klo 8.00–15.00.

– Nyt on hyvä aika järjestää kitkentätalkoot. Ihmiset eivät ole vielä lähteneet kesälomille ja itse kitkentätyökin on joutuisampaa kuin kesällä. Maa on vielä kosteaa, kasvit pieniä ja helposti luonnonkasveista erotettavia. Haittakasvin leviämisen kannalta kitkentäajalla ei muutoin ole merkitystä, kunhan se tapahtuu ennen siementen kypsymistä. Kaupungilta saa suojahanskoja heinäkuun loppuun asti, vinkkaa Ylitalo.


Lupiini ja jättipalsami ovat vieraslajeja, pujo aiheuttaa allergiaa

Lupiini ja jättipalsami luokitellaan vieraslajeiksi. Ihminen on levittänyt niitä Suomen luontoon esimerkiksi viemällä puutarhajätettä metsään, josta kasvit ovat levittäytyneet laajemmalle. Pahimmillaan vieraslajit syrjäyttävät tieltään paikallisia alkuperäislajeja ja aiheuttavat haittoja paitsi luonnolle sekä sen virkistyskäytölle, myös terveydelle ja maisemalle. Usein vieraslajit lisääntyvät tehokkaasti ja niitä on vaikea torjua.

Moni vieraslaji on myös kaunis, kuten lupiini tai muulla tavalla erityinen, kuten kosketuksesta siemeniä hauskasti ampuva jättipalsami. Nämä ovat ominaisuuksia, joiden takia nykyiset vieraslajit ovat olleet haluttuja puutarhakasveja aikaisemmin.
– Kukkapenkki on vieraslajisille kasveille ainoa oikea kasvupaikka ja kitkentäjätteille turvallisin on oman pihan umpinainen kompostori, näkee Ylitalo.

Pujo ei ole Suomen luonnossa vieraslaji, mutta sen siitepöly aiheuttaa useille ikäviä allergiaoireita. Siksi runsaslukuista kasvia halutaan hävittää yleisiltä alueilta, kuten leikkipuistojen ympäristöstä ja teiden varsilta.


Ilmoita jättiputkien kasvupaikka

Myös jättiputken hävittämistä kaupungin maa-alueilta jatketaan tänä kesänä. Erityisen haitalliseksi vieraslajiksi luokiteltavan jättiputken kasvineste aiheuttaa voimakkaita iho-oireita sekä ihmisille että kotieläimille. Jättiputki ehti levitä Jyväskylän seudulla voimakkaasti ennen torjuntakampanjan aloittamista reilut 10 vuotta sitten. Kampanjan aikana on hävitetty satoja esiintymiä ja saatu jättiputket vähenemään merkittävästi.

– Onneksi asukkaat ilmoittavat meille jättiputkista, sillä muutoin suurin osa niistä jäisi löytymättä. Viime kesänä ilmoitetut kasvupaikat käydään kaikki paikan päällä tarkastamassa ilman eri ilmoitusta, mutta uusista esiintymistä toivomme edelleen tietoja, sanoo Tarja Ylitalo.

Jättiputkiesiintymien määrä on saatu putoamaan, mutta työtä riittää vielä. Tavoitteena on jättiputketon Jyväskylä. Pelkästään kaupungin ponnisteluin tähän ei päästä: sitkeitä jättiputkikasvustoja löytyy edelleen yksityisiltä mailta sekä esimerkiksi Keski-Suomen ELY-keskuksen ylläpitämien teiden varsilta, jonne kaupungin torjuntavalta ei riitä. Siksi kaupunki haastaa nyt kaikki Jyväskylän maanomistajat mukaan jättiputken torjuntaan!

Jättiputkiesiintymiä voi ilmoittaa JAPA ry:n toimistoon 31.8. saakka joko puhelimitse numeroon 045 320 6540 tai sähköisellä lomakkeella osoitteesta www.japary.fi/jattiputki. Kaupungin torjuntapartio kiertää hävittämässä kasvia koko kesän ajan.
Kampanjaan kuuluvaa torjuntaa tehdään ainoastaan Jyväskylän kaupungin omistamilla maa-alueilla. JAPA ry:ltä saa kuitenkin neuvontaa sekä ohjeita jättiputken torjumiseen ja hävittämiseen myös omalta tontilta.

Lisätiedot:
www.japary.fi/haittakasvit
– ylläpitohortonomi Tarja Ylitalo, Jyväskylän kaupunki, p. 014 266 5151, tarja.ylitalo[at]jkl.fi
– projektityöntekijä Juha Vuorikko, JAPA ry, p. 0400 361 365, toimisto[at]japary.fi

6.6.2016Kristiina Pentikäinen

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje