Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Värikkäämpi, iloisempi, hienostuneempi. 1960-luvun suomalaista arkkitehtuuria Keski-Suomen museossa 11.6.-2.10.2016

VÄRIKKÄÄMPI, ILOISEMPI, HIENOSTUNEEMPI
1960-luvun suomalaista arkkitehtuuria
Keski-Suomen museossa
11.6.– 2.10.2016

Pojat lennättämässä lennokkia Viitaniemessä 1970-luvulla. Taustalla oikealla näkyy Jorma Järven suunnittelema v.1961 valmistunut kolmikerroksinen lamellitalo. Kuva: Seppo Turpeinen, Keski-Suomen museo

Muistatko ne värit? Entä muistatko pelkistetyn mustavalkoisen arkkitehtuurin?

Arkkitehtuurimuseon tuottama ”epookkinäyttely” Keski-Suomen museossa esittelee Suomen 1960-luvun arkkitehtuurin suuntauksia aikansa kiihkeän tulevaisuudenuskon hengessä. Näyttely nähdään Keski-Suomen museon jälkeen Arkkitehtuurimuseossa Helsingissä.

1960-lukua leimasivat suuret yhteiskunnalliset ja kulttuuriset muutokset. Suomessa elettiin kaupungistumisen aikaa, ja maata rakennettiin vauhdilla. Teollinen massatuotanto uudisti modernistista arkkitehtuuria. Hallintokeskukset, kulttuurirakennukset, betonikirkot, koulut, yliopistot ja muut julkiset rakennukset antoivat konkreettisen muodon uudelle hyvinvointivaltiolle. Autoistuminen ja mittava lähiörakentaminen ostoskeskuksineen olivat ajan uusia ilmiöitä.

Visuaalisesti avautui uudenlainen maailma. Muovin voittokulku näytti loputtomalta, ja värivalokuvaus yleistyi. 1960-luku onkin nähty värin vuosikymmenenä. Kuvataiteet, sisustus ja muoti vahvistivat ajan värikylläistä ihannetta.

Samaan aikaan arkkitehtuurissa elettiin mustavalkoisen asketismin aikaa. Käsittelemättömästä betonista tuli rakentamisen tunnuspiirre. Uusi utopia oli virtaviivainen ja sarjallinen. Mustavalkoisiin arkkitehtuurivalokuviin tallentui ajan pelkistetty rakennusihanne.

Ristiriitojen ja radikalismin vuosikymmen kiehtoo, vaikka 2000-luvun näkökulmasta 1960-luvun ihanneyhteiskunta näyttäytyy monelle vieraana. Tuntuu oikeutetulta vihata ”laatikkoarkkitehtuuria”, joka repi tieltään vanhat, kauniit rakennukset. Peruskorjausikään tullut 60-luvun arkkitehtuuri on nyt itse uhanalaista. Ajan vähäeleisen arkkitehtuurin teho on harkituissa suhteissa ja hienostuneissa yksityiskohdissa. Materiaalin ilmaisuvoimaa korostanut arkkitehtuuri on rajuudestaan huolimatta haavoittuvaa. Näyttämällä esimerkkejä aikojen saatossa tapahtuneista muutoksista, näyttely muistuttaa mahdollisuuksista palauttaa arkkitehtuurille sen alkuperäinen eleganssi.

Näyttely avaa 1960-luvun arkkitehtuurin teemoja, visuaalisia erityispiirteitä ja estetiikkaa yleistajuisesti. Samalla se kutsuu tarkastelemaan aikakauden yhteiskunnallisia näkökulmia ja esittelee arkkitehtuurin keskeisiä tekijöitä. Näyttelyarkkitehtuurissa on haettu innoitusta 1960-luvun elämäntyylistä, lisääntyneestä vapaa-ajasta, olohuoneista ja kesämökeistä – niin kutsutusta lattiaelämästä. Näyttelyn tilalliset ratkaisut luovat yhteyden nykyhetken ja unelmia, uskoa ja toivoa tulvineen vuosikymmenen välille. 60-luku oli aikakausi, jolloin kaikki näytti mahdolliselta. Maailma avautui, eikä raja-aitoja taiteiden välillä ollut. "Rakentamisen hulluina vuosina" luotiin arkkitehtuuria, joka ei jätä ketään kylmäksi. Myös näyttely kutsuu kävijänsä viihtymään ja vapautumaan.

Keski-Suomen museo kesällä 1961. Kuva: Juhani Eriksson, Keski-Suomen museo

Keski-Suomen museossa näyttelyyn on lisätty osuus, joka kertoo arkkitehti Alvar Aallon suunnittelemasta Ruusupuistoon vuonna 1961 valmistuneesta Keski-Suomen museon museorakennuksesta. Keski-Suomen museo sai tuolloin ensimmäistä kertaa historiansa aikana käyttöönsä asianmukaiset säilytys-, näyttely- ja työtilat. Ensimmäinen olennainen muutos tapahtui vuonna 1990 museorakennuksen laajennus- ja peruskorjaushankkeen myötä. 1960-luvun rakennusperintö on kuitenkin edelleen läsnä ja elää vahvana myös museorakennuksen tulevaisuudessa.

Näyttelyn ovat kuratoineet Arkkitehtuurimuseon tutkimuspäällikkö Juhana Lahti ja tutkija Eija Rauske. Näyttelysuunnittelusta on vastannut Collaboratorio.

Lisätiedot:

Ilja Koivisto, intendentti
Keski-Suomen museo
p. 014 2664354
sp. ilja.koivisto(at)jkl.fi

Ilona Hilden, tiedottaja
Arkkitehtuurimuseo
p. 045 773 10468
sp. llona.hilden(at)mfa.fi

Aikataulu

Keski-Suomen museo, Jyväskylä 11.6.– 2.10.2016
Arkkitehtuurimuseo, Helsinki 12.10.2016–22.1.2017

3.6.2016Johanna Puhakka

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje