Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Innostavaa ja rentouttavaa tunnelmointia Keski-Suomen museon erillismuseoissa

Innostavaa ja rentouttavaa tunnelmointia Keski-Suomen museon erillismuseoissa

Keski-Suomen museon erilliskohteista läpi vuoden ovat avoinna Heiskan taiteilijakoti (pe) ja Käsityöläismuseot Toivolan Vanhalla Pihalla (ma-la). Parina seuraavana torstaina 25.8. asti pääsee tutustumaan Niitynpään työläiskotimuseoon Vaajakoskelle sekä 28.8. asti (ke-su) Pienmäen talomuseoon Hankasalmen Niemisjärvelle.

Heiskan taitelijakoti

Heiskan taiteilijakoti. Kuva: Pekka Helin, Keski-Suomen museo

Yleisöopastus
Aika: Perjantaisin klo 13 ja 14
Paikka: Lähtö Keski-Suomen museolta, Alvar Aallon katu 7, Jyväskylä
Pääsymaksu: 6 €, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi
Sisäänpääsy myös museokortilla.

Heiskan taitelijakodin aidossa ja tunnelmallisessa kotiympäristössä kuullaan opastetulla kierroksella tarinoita taiteilijaperheen Jonas, Maikki ja Vappu Heiskan elämästä ja taiteilijuudesta kahden sukupolven ajalta. Kierroksella selviää muun muassa mikä lienee vaikuttanut viime vuosisadan alkupuolella taiteilija Jonas Heiskan päätökseen rakentaa talo, jossa on korkea ateljeetila avotakkoineen ja parvineen? Ja mihin ihmeeseen hän tarvitsi ponttonisuksia? Entäpä millaista taidetta oli perheen tyttären Vappu Heiskan ”sekamateriaalisommitelmat” ja mistä materiaalista ne on tehty?

Käsityöläismuseot Toivolan Vanhalla Pihalla

Keski-Suomen museon käsityöläismuseot sijaitsevat Toivolan Vanhalla Pihalla. Kuva: Johanna Puhakka, Keski-Suomen museo

Kuparisepän talo ja Puusepän talo
Aika: avoinna ma-pe 11-16, la 10-15
Paikka: Toivolan Vanha Piha, Cygnaeuksenkatu 2, Jyväskylä
Vapaa pääsy. Opas paikalla.
Kerralla käsityöläismuseoihin sisään mahtuu max 15 h.

Ilmaiset vierailut päiväkoti- , koululais- ja opiskelijaryhmille tulee varata ennakkoon käsityöläismuseoiden oppailta:
p. (014) 266 0955 / 050 563 8823, ksmuseo.kasityolaismuseot(a)jkl.fi
Muiden ryhmien opastukset, myös eri kielillä / Guided tours in foreign language: Ahonpolku
Ryhmien opastus suomeksi 65 € (Ahonpolku)

Keski-Suomen museon käsityöläismuseoissa Kuparisepän talossa ja Puusepän talossa voi oppaan kertomana tutustua 1800-luvun lopun jyväskyläläisten käsityöläisten elämään. Käsityöläismuseot ovat harvinaisia esimerkkejä vuonna 1837 perustetun Jyväskylän vanhasta rakennustavasta.

Miten ihmeessä Kuparisepän taloon mahtui kuparisepän monilapsisen perheen lisäksi kisälli, oppipoika, hyyryläinen ja talossa vierailleet asiakkaat? Sopu antoi sijaa!

Kuparisepän taloon on sisustettu keittiö, kamari ja sali, lukkarinlesken ja suutarin kamarit sekä peltisepän ja suutarin verstaat. Pienempään Puusepän taloon on sisustettu puusepän verstas ja kisällin huone.

Pienmäen talomuseo

Pienmäen talomuseo Hankasalmen Niemisjärvellä. Kuva: Jarno Seppänen, Keski-Suomen museo

Aika: avoinna ke-su 17.6.-28.8. klo 11-18
Paikka: Museotie 40, Niemisjärvi, Hankasalmi
Pääsymaksut: 6 €, opiskelijat opiskelijakortilla 3 €, ryhmät yli 10 henkilöä 4 €, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi. Sisäänpääsy myös museokortilla.

Pienmäen talo on rakennettu keskisuomalaiseen tapaan mäelle. Taloon kuuluu noin 20 talonpoikaista hirsirakennusta pääasiassa 1800-luvulta, asuinrakennuksen lisäksi karjasuojia, talli, aittoja, sauna, riihi, paja, keittokota ja kaksi kaivoa. Pihapiirin vanhimmat rakennukset ovat 1700-luvulta. Valtakunnallisesti merkittäväksi kulttuuriympäristöksi valitun pihapiirin säilymiseen ovat vaikuttaneet Pienmäen talon erikoiset vaiheet viiden sisaruksen kotina. Kesällä 2016 Pienmäen talomuseon teemana ovat perinteiset aidat ja portit, josta kerrotaan tarkemmin Navetan Aidat ja portit -näyttelyssä.

Niitynpään työläiskotimuseo

Niitynpään työläiskotimuseo Vaajakoskella. Kuva: Pirjo Sojakka, Keski-Suomen museo

Aika: avoinna 30.6.-25.8. torstaisin klo 12.30-15.
Paikka: Museopolku 1, Vaajakoski
Vapaa pääsy

Tervetuloa tutustumaan työläisperheen elämään ja kuuntelemaan pienen hirsirakennuksen sisälleen kätkemiä tarinoita. Alun perin Haapaniemen ja myöhemmin Haapalahden talon torppana toiminut Niitynpään työläiskotimuseo on pieni punamullattu hirsirakennus, jossa on keittiö, kamari, eteinen eli porstua ja pieni varastotila. SOK osti 1800-luvun lopussa rakennetun mökin vuonna 1916 ja asutti sen omilla työntekijöillään. Tästä syystä päärakennus on kunnostettu ulkoapäin 1920-luvun asuun ja sisustettu 1930-luvun työläiskodin vaatimatonta elämää kuvaavaksi. Pihapiirissä on päärakennuksen lisäksi hirsinen ulkorakennus, jossa on käymälä, puuvaja ja varastotilaa.

Keski-Suomen museon erillismuseot ovat liikkumisesteelliset.

Lisätietoja museoiden saavutettavuudesta löytyy täältä: www.avoinmuseo.fi/saavkesk.php

Lisätietoja ja ajo-ohjeet:
www.jyvaskyla.fi/keskisuomenmuseo

Keski-Suomen museo
p. (014) 266 4346
sp. ksmuseo.info@jkl.fi

2.6.2016Tuula Vuolio-Vallenius

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje