Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » RÄPPÄNÄ – Jussi Heikkilän käsitetaidetta ja Simo Heikkilän muotoilua Alvar Aalto-museon ja Jyväskylän taidemuseon juhlanäyttelyssä

RÄPPÄNÄ – Jussi Heikkilän käsitetaidetta ja Simo Heikkilän muotoilua Alvar Aalto-museon ja Jyväskylän taidemuseon juhlanäyttelyssä

Jyväskyläläiset Simo ja Jussi Heikkilä edustavat molemmat alansa suomalaista kärkeä, toinen muotoilijana ja toinen kuvataiteilijana. Tekijöitä yhdistää paitsi veljeys, myös kiinnostus metaforiin ja tekemiseen jatkuvasti kehittyvänä prosessina. Molemmat korostavat ekologiaa ja käsityön tarpeellisuutta.


Kollaasi: Periferiadesign. 1. Jussi Heikkilä: Pieni lintukirjasto, 1999, metalli ja kirjat. Jyväskylän taidemuseo. Kuva: Tirje Mykkänen, skannaus Panu Kivi. 2. Simo Heikkilä: Kasa-hylly, vaneri ja käytetyt ulkomainostaulut, 2006. Kuva: Periferiadesign.

R Ä P P Ä N Ä
Jussi Heikkilä ja Simo Heikkilä
3.6.–18.9.2016

Alvar Aalto -museo, Alvar Aallon katu 7
Jyväskylän taidemuseo, Kauppakatu 23

Alvar Aalto -museon ja Jyväskylän taidemuseon yhteistyössä toteuttamassa juhlanäyttelyssä yhdistyvät kuvataide ja muotoilu. Näyttely juhlistaa museoiden 50 vuoden taakse ulottuvaa yhteistä historiaa. Vuonna 1966 perustetun Alvar Aalto -museon kuvataideosasto itsenäistyi Jyväskylän taidemuseoksi 1998.

Jussi Heikkilä (s.1952) on suomalaisen käsitetaiteen uudistajia. Hän käsittelee teoksissaan maailmantilaa ja ekotasapainoa, jossa meren tila ja linnut toimivat indikaattoreina. Heikkilän lähestymiskulma on tieteellinen sekä tietoisen eettinen ja esteettinen. Maisema, havainto ja havainnon kautta avautuvat kohteet hän esittää materiaalein, joiden kirjo on laaja piirrosjäljestä löytötavaroihin ja timantteihin. Heikkilän taide on oivalluksia herättävää ja riemukasta.

Simo Heikkilällä (s.1943) on pitkiä apurahoja saaneena ollut mahdollisuus tehdä poikkeuksellinen ura muotoilijana. Hän on saanut keskittyä uniikkeihin kokeiluihin, joiden tarkoitus on ollut tutkia rakenteiden kestävyyttä ja erilaisten materiaalien mahdollisuuksia. Heikkilä on puun puolestapuhuja, jota kiinnostaa sekä massiivipuun estetiikka että ultrakevyitä konstruktioita mahdollistavat muotopuristeet.

Jussi Heikkilä ja Simo Heikkilä ovat työstäneet näyttelyyn yhdessä myös molemmille läheisiä teemoja. Yksi teemoista on sauna, jonka he kokevat olevan silta suomalaisen sielun ja suomalaisen maiseman välillä. Kahteen museoon levittäytyvä näyttely koostuu huonekaluista, valaisimista, valokuvista, taideteoksista, installaatioista, videoista ja haastatteluista. Kummaltakin veljekseltä on esillä sekä retrospektiivistä aineistoa että uusia teoksia.

Näyttelytyöryhmä: Kuvataiteilija Jussi Heikkilä ja sisustusarkkitehti Simo Heikkilä, näyttelyn kuraattori taidehistorioitsija Teija Isohauta, museonjohtajat Tommi Lindh ja Päivi-Marjut Raippalinna, intendentti Katariina Pakoma, amanuenssit Leena Lokka ja Mari Murtoniemi.


Alvar Aalto -museo
Alvar Aallon katu 7, Jyväskylä
Avoinna ti–su klo 11–1, heinä- ja elokuussa ti–pe klo 10–18, la–su 11–18
Pääsymaksu 6 €
Opiskelijat, eläkeläiset, työttömät, ryhmälippu (yli 40 hlöä) 4 €
Vapaa sisäänpääsy: koululaiset (alle 18-vuotiaat), perjantaisin 1.9.–31.5.

Jyväskylän taidemuseo
Kauppakatu 23, Jyväskylä
Avoinna ti–su klo 11–18
Pääsymaksu 6 €
Opiskelijat, ryhmälippu (väh. 10 hlöä) 3 €
Vapaa sisäänpääsy: alle 18-vuotiaat, perjantaisin

Lisätietoja:
Mari Murtoniemi, Alvar Aalto -museo, puh. 040 355 9162, mari.murtoniemi(at)alvaraalto.fi
Leena Lokka, Jyväskylän taidemuseo, puh. 050 54205 27, leena.lokka(at)jkl.fi

16.5.2016Leena Lokka

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje