Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Halssilalaisia puutarhoja kootaan avoimeksi tarinaksi. Tervetuloa tarinoiden taikapiiriin.

Halssilalaisia puutarhoja kootaan avoimeksi tarinaksi

Kesäpäivän viettoa Halssilan Louhelassa, parturi Ollilaisen huvilalla Jyväsjärven rannalla vuonna 1921. Kuva: Keski-Suomen museo

Tervetuloa tarinoiden taikapiiriin!

Keski-Suomen museossa käynnistetään tänä vuonna kaksivuotinen projekti, jossa kerätään talteen tavallisten ihmisten puutarhatarinoita. Puutarhatarinoita __________ -hankkeessa kootaan tietoa halssilalaisista puutarhoista monipuolisesti alueen asukkaita osallistamalla. Hankkeessa tuotetaan museon verkkosivuille kolme avointa tarinaa, joiden näkökulmat kytkevät museoammatillisen toiminnan, Halssilan alueen historiallisuuden ja yleisöä osallistamalla tuotetut aineistot. Tarinallisuuden näkökulma ei rajoitu menneeseen, vaan suuntautuu myös tulevaan, kuvitteelliseen puutarhaan.

Hanke käynnistetään kutsumalla halssilalaiset puutarhojen omistajat tarinoiden taikapiiriin keskiviikkona 25.5. klo 17.30-19.30 Kivistön työväentalolle, Vaajakoskentie 29. Halssilalaiset pääsevät tarinatyöpajassa pohtimaan omia puutarhamuistojaan ja puutarhojensa tapahtumien seuraamiseen liittyviä tunteitaan. Entäpä millainen olisi oma unelmien puutarha? Illassa tarinoiden äärelle johdattelijana toimii Tarinakoneesta tarinallistaja Anne Kalliomäki.

Kesäksi suunnitellaan Halssilaan myös puutarhakävelyjä. Lisäksi järjestetään muun muassa yleisötapahtumia ja kävelykierroksia. Hankkeen idea syntyi Keski-Suomen museon Murut-museoraatitoiminnan kautta. Yhteistyötä tehdään Jyväskylän Puutarhaseuran ja Halssilan asukasyhdistyksen kanssa.

Avoin tarina

Pihat ja puutarhat ovat tärkeä osa Halssilan asuinalueen ilmettä. Ne ovat osa kaavoituksen, rakentamisen ja eri aikakausien rakennusten muodostamaa kokonaisuutta. Nykyajan puutarhat kasvivalintoineen, rakenteineen ja trendeineen ovat osa ihmisten identiteettiä. Puutarha-aiheiset blogikirjoitukset, muut some-päivitykset, lehtiartikkelit ja tv-ohjelmat muokkaavat ihmisten käsitystä puutarhoista.

Hankkeessa kokeillaan avoimen tarinan menetelmää, jossa tietoa kerätään käyttäjälähtöisesti. Avoin tarina on hankkeen verkkosivuille toteutettava kokonaisuus, jossa eri tavoin – vapaasti, pohdiskelevasti ja ideoivasti – tuotetut tekstit, videot ja muut aineistokokonaisuudet muodostavat yhteisen, suuren puutarhatarinan.

Hankkeessa tuotetaan kolme tarinakokonaisuutta

Menneisyyden puutarha: Avoimeen tarinaan kootaan aineistoa Keski-Suomen museon kuva- ja tutkimusarkistosta ja puutarhojen pilotti-inventoinnin kautta. Vanhat valokuvat ja tiedot puutarhojen historiallisuudesta toimivat muistelemisen virikkeenä ja tukena. Tarinaa täydennetään asukkaiden muistoilla ja muistikuvilla jo kadonneista puutarhoista.

Puutarhatarinani: Tämä avoin tarina johdattaa pohtimaan sitä, millaisen kokemuksen puutarha on tarjonnut. Näkökulmana on puutarhan omistajan tai kävijän oma kertomus, joka johdattaa kuvailemaan ja muistelemaan puutarhaa, sen rakennetta ja yksityiskohtia sekä siihen liittyviä kokemuksia. Tarinoissa painottuvat kokemuksellisuus, elämykset ja tunteet.

Unelmieni puutarha: Kolmannessa avoimessa tarinassa pohditaan, millainen voisi olla unelmien puutarha tulevaisuudessa. Mitä kasveja puutarhassa olisi? Mitä siellä voisi tehdä? Missä puutarha sijaitsisi? Tarina tuo esiin eri-ikäisten ja eri sukupolvien ajatuksia puutarhasta mahdollisuuksien paikkana ja tilana.

Kutsu halssilalaisille puutarhojen omistajille

Tervetuloa puutarhatarinoiden taikapiiriin!

Millaisia puutarhamuistoja sinulla on? Ota mukaasi valokuvia näistä muistoista ja pysähdytään yhdessä hetkeksi pohtimaan puutarhan merkitystä meidän elämässä.

Millaista iloa puutarha luo? Millaisia tunteita liittyy puutarhan tapahtumien seuraamiseen? Miten puutarha elää eri vuodenaikojen mukaan ja rytmittää elämämme tapahtumia? Millainen olisi unelmien puutarha? Mitä näkisit, haistaisit, kuulisit ja kokisit tuon puutarhan poluilla?

Illassa tarinoiden äärelle johdattelijana toimii Tarinakoneesta tarinallistaja Anne Kalliomäki.

Kenelle: Halssilalaiset pihan/puutarhan omistajat
Aika: 25.5. klo 17.30-19.30
Paikka: Kivistön työväentalo, Vaajakoskentie 29. Jyväskylä.

Ilmoittautumiset: 20.5. mennessä ksmuseo.info(at)jkl.fi tai 014 2664346

Lisätietoja:

Virpi Mäkinen
intendentti
p. 014 2664358
sp. virpi.makinen(at)jkl.fi

16.5.2016Johanna Puhakka

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje