Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Ennakkotiedote: VÄRIKKÄÄMPI, ILOISEMPI, HIENOSTUNEEMPI - 1960-luvun suomalaista arkkitehtuuria

VÄRIKKÄÄMPI, ILOISEMPI, HIENOSTUNEEMPI - 1960-luvun suomalaista arkkitehtuuria
Keski-Suomen museossa
11.6.– 2.10.2016

Pojat lennättämässä lennokkia Viitaniemessä 1970-luvulla. Taustalla oikealla näkyy Jorma Järven suunnittelema v.1961 valmistunut kolmikerroksinen lamellitalo.  Kuva: Seppo Turpeinen, Keski-Suomen museo.

Muistatko ne värit? Entä muistatko pelkistetyn mustavalkoisen arkkitehtuurin?

Arkkitehtuurimuseon tuottama ”epookkinäyttely” esittelee Suomen 1960-luvun arkkitehtuurin suuntauksia aikansa kiihkeän tulevaisuudenuskon hengessä. Näyttely nähdään Keski-Suomen museon jälkeen Arkkitehtuurimuseossa Helsingissä.

1960-lukua leimasivat suuret yhteiskunnalliset ja kulttuuriset muutokset. Suomessa elettiin kaupungistumisen aikaa, ja maata rakennettiin vauhdilla. Teollinen massatuotanto uudisti modernistista arkkitehtuuria. Hallintokeskukset, kulttuurirakennukset, betonikirkot, koulut, yliopistot ja muut julkiset rakennukset antoivat konkreettisen muodon uudelle hyvinvointivaltiolle. Autoistuminen ja mittava lähiörakentaminen ostoskeskuksineen olivat ajan uusia ilmiöitä.

Visuaalisesti avautui uudenlainen maailma. Muovin voittokulku näytti loputtomalta, ja värivalokuvaus yleistyi. 1960-luku onkin nähty värin vuosikymmenenä. Kuvataiteet, sisustus ja muoti vahvistivat ajan värikylläistä ihannetta.

Samaan aikaan arkkitehtuurissa elettiin mustavalkoisen asketismin aikaa. Käsittelemättömästä betonista tuli rakentamisen tunnuspiirre. Uusi utopia oli virtaviivainen ja sarjallinen. Mustavalkoisiin arkkitehtuurivalokuviin tallentui ajan pelkistetty rakennusihanne.

Ristiriitojen ja radikalismin vuosikymmen kiehtoo, vaikka 2000-luvun näkökulmasta 1960-luvun ihanneyhteiskunta näyttäytyy monelle vieraana. Tuntuu oikeutetulta vihata ”laatikkoarkkitehtuuria”, joka repi tieltään vanhat, kauniit rakennukset. Peruskorjausikään tullut 60-luvun arkkitehtuuri on nyt itse uhanalaista. Ajan vähäeleisen arkkitehtuurin teho on harkituissa suhteissa ja hienostuneissa yksityiskohdissa. Materiaalin ilmaisuvoimaa korostanut arkkitehtuuri on rajuudestaan huolimatta haavoittuvaa. Näyttämällä esimerkkejä aikojen saatossa tapahtuneista muutoksista, näyttely muistuttaa mahdollisuuksista palauttaa arkkitehtuurille sen alkuperäinen eleganssi.

Näyttely avaa 1960-luvun arkkitehtuurin teemoja, visuaalisia erityispiirteitä ja estetiikkaa yleistajuisesti. Samalla se kutsuu tarkastelemaan aikakauden yhteiskunnallisia näkökulmia ja esittelee arkkitehtuurin keskeisiä tekijöitä. Näyttelyarkkitehtuurissa on haettu innoitusta 1960-luvun elämäntyylistä, lisääntyneestä vapaa-ajasta, olohuoneista ja kesämökeistä – niin kutsutusta lattiaelämästä. Näyttelyn tilalliset ratkaisut luovat yhteyden nykyhetken ja unelmia, uskoa ja toivoa tulvineen vuosikymmenen välille. 60-luku oli aikakausi, jolloin kaikki näytti mahdolliselta. Maailma avautui, eikä raja-aitoja taiteiden välillä ollut. "Rakentamisen hulluina vuosina" luotiin arkkitehtuuria, joka ei jätä ketään kylmäksi. Myös näyttely kutsuu kävijänsä viihtymään ja vapautumaan.

Näyttelyn on tuottanut Arkkitehtuurimuseo. Sen ovat kuratoineet Arkkitehtuurimuseon tutkimuspäällikkö Juhana Lahti ja tutkija Eija Rauske. Näyttelysuunnittelusta on vastannut Collaboratorio.

Lisätiedot
Ilona Hilden, tiedottaja

Arkkitehtuurimuseo

puh. 04577310468
llona.hilden@mfa.fi

Aikataulu

Keski-Suomen museo, Jyväskylä 11.6.– 2.10.2016

Arkkitehtuurimuseo, Helsinki 12.10.2016–22.1.2017 


12.5.2016Anna Möttönen

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje