Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Kouluterveyskyselyn mukaan Jyväskylän Korpilahden yläkoululaiset voivat entistä paremmin

Kouluterveyskyselyn mukaan Jyväskylän Korpilahden yläkoululaiset voivat entistä paremmin

Jyväskylän Korpilahden yhtenäiskoulun kouluterveyskyselyn tulokset kertovat hyviä uutisia yläkoulun 8.- ja 9.-luokkalaisista. Tulokset parantuivat kautta linjan verrattuna edelliseen tutkimukseen, joka tehtiin vuonna 2013, ja ovat valtakunnallisesti verrattunakin hyviä.

Oppilaat viihtyvät koulussa ja kokevat, että he saavat ilmaista itseään. Esimerkiksi 78 prosenttia kyselyyn osallistuneista kokee, että luokan ilmapiiri tukee mielipiteen ilmaisua ja 65 prosenttia pitää koulunkäynnistä.

Olen tyytyväinen ja mielissäni, että tulokset ovat hyviä. Olemme tehneet töitä koko opettajaporukalla, että viihtyvyys koulussa lisääntyy. Olemme KiVa-koulu ja meillä tehdään kiusaamiskyselyitä. Lisäksi meillä on aktiivinen oppilashuoltoryhmä. Jos oppilas hairahtuu, asia pyritään käsittelemään välittömästi, ja jälki-istunnot ovat tällä tavalla vähentyneet, sanoo rehtori Markku Lahti.

Tämä näkyy myös tuloksissa, sillä 75 prosenttia oppilaista oli sitä mieltä, että opettajat kohte-levat oppilaita oikeudenmukaisesti.

Kuitenkin kolmasosa oppilaista on sitä mieltä, että rauhattomuus haittaa työskentelyä luokassa. Rehtori onkin huolissaan kasvavista opetusryhmistä, jotka lisäävät rauhattomuutta.

Jos opetusryhmät vielä kovin suurenevat, meillä on liian suuria luokkia. Mitä enemmän oppilaita on sitä vähemmän voidaan antaa erityis- ja tukiopetusta, sanoo Lahti.

Tupakointi vähentynyt

Nuorten tupakointi on vähentynyt Korpilahdella melko selvästi verrattuna vuoden 2013 kyselyyn. Lähes 90 prosenttia ilmoitti, ettei tupakoi, kun viimeksi vastaava luku oli 75 prosenttia.

On hienoa, että nuoret tupakoivat yhä vähemmän, tosin tilalle ovat osin tulleet nuuska ja sähkötupakka. Nuoret saattavat pitää niitä vaarattomampina kuin tupakkaa, mikä ei ole totta, sanoo terveydenhoitaja Leena Heilä.

Yli puolet ilmoitti olevansa raittiita. Raittiiden osuus on myös kasvanut viime tutkimuksesta. Toisaalta 17 prosenttia ilmoitti olevansa tosi humalassa vähintään kerran kuussa. Tytöillä humalajuominen oli yleisempää kuin pojilla. Laittomia huumeita ilmoitti kokeilleensa 11 prosenttia.

Humalajuomisesta ja huumekokeiluista olen huolissani ja toivon vanhemmille voimia jaksaa seurata, missä ja miten nuori vapaa-aikaansa viettää. Apuakin kannattaa pyytää ajoissa, sanoo Heilä.

Kyselyn mukaan lähes neljännes ei syö koululounasta päivittäin, yli puolet ei syö kaikkia aterianosia kouluruokailussa ja lähes puolet ei syö aamiaista joka arkiaamu. Yllättävää oli Heilän mukaan kasvisten syönnin vähäisyys. Ainoastaan 12 prosenttia ilmoitti syövänsä niitä lähes päivittäin. Toisaalta karkkia ja energiajuomia käyttää päivittäin vain viisi prosenttia, mikä on melko vähän. Yli puolet ei syö yhteistä ateriaa yhdessä perheen kanssa iltaisin.

Syöminen on myös sosiaalinen tapahtuma. Yhteisellä aterialla on aikaa vaihtaa päivän kuulumiset ja kuunnella nuorta. Syömättömyys näkyy väsymyksenä tunneilla. Kun ei saa energiaa, ei jaksa opiskellakaan, sanoo Heilä.

Väsymys ja keskittymisen puute voivat johtua myös liian lyhyistä yöunista. Viidesosa nukkuu arkisin alle kahdeksan tuntia, mikä on Heilän mukaan liian vähän yläkouluikäiselle.

16 prosenttia oppilaista ilmoitti netissä vietetyn ajan aiheuttavan ongelmia vuorokausirytmis-sä.

Hyvänä asiana Heilä pitää sitä, että seksuaalisen häirinnän kokeminen on vähentynyt merkittävästi verrattuna viime kyselyyn. Nyt 9 prosenttia sanoi kokeneensa seksuaalista häirintää puhelimessa tai netissä, kun viime kyselyssä sitä oli kokenut 20 prosenttia.

Tekniset ongelmat haittasivat tutkimusta

Parin vuoden välein tehtävä valtakunnallinen kouluterveyskysely tehtiin keväällä 2015. Kysely tehtiin ensimmäistä kertaa näin laajasti sähköisesti. Tiedonkeruussa oli teknisiä ongelmia, jonka vuoksi kaikki oppilaat eivät voineet vastata kyselyyn. Jyväskylässä tulokset saatiin vain Normaalikoulun yläkoulusta ja lukiosta, Lyseon Tikkakosken toimipisteestä ja Korpilahden yhtenäiskoulusta. Korpilahdella kyselyyn vastasi 76 oppilasta. Kyselyn toteutti Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

Kouluterveyskyselyssä kysytään laajasti asioita muun muassa nuorten työoloista koulussa, kiusaamisesta, sosiaalisista suhteista, ruokailusta, päihteistä sekä terveystottumuksista.

Korpilahden kouluterveydenhuollossa tehtiin lisäksi kysely 7.- luokkalaisille osana yläkoulun laajaa terveystarkastusta. Seiskaluokkalaiset antoivat luokan ilmapiirille kouluarvosanaksi 9 ja työrauhalle 8. Syyslukukaudella tehdyssä kyselyssä kukaan ei ilmoittanut käyttävänsä tupakkaa tai alkoholia.

Tämä oli hieno tulos ja toivon, että upea suunta jatkuu, sanoo Leena Heilä.

Lisätietoja:

terveydenhoitaja Leena Heilä, Korpilahden kouluterveydenhuolto, p. 014 266 2708

rehtori Markku Lahti, Korpilahden yhtenäiskoulu, p. 0400 649 268

10.5.2016Tuija Tiitinen

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje