Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Jyväskylän seudun joukkoliikennejaoston päätöksiä 28.4.2016

Jyväskylän seudun joukkoliikennejaoston päätöksiä 28.4.2016

Jyväskylän, Laukaan ja Muuramen kuntien yhteinen joukkoliikennejaosto kokoontui torstaina 28.4. Käsiteltävinä olivat muun muassa seuraavat asiat:


Jyväskylän joukkoliikenneviranomaisen yhdistelmäraportti vuodelta 2015

Joukkoliikennejaosto päätti Jyväskylän joukkoliikenteen viranomaisaluetta koskevan yhdistelmäraportin hyväksymisestä sekä julkaisemisesta Jyväskylän seudun joukkoliikenteen verkkosivuilla osoitteessa http://linkki.jyvaskyla.fi/info/toimijat. Yhdistelmäraportti on asiakirja, joka joukkoliikenteen toimivaltaisen viranomaisen on EU:n palvelusopimusasetuksen nojalla julkaistava kerran vuodessa sekä linja-auto- että raideliikenteestä.

Yhdistelmäraporttiin listataan toimivaltaisen viranomaisen vastuulla olevat julkisen palvelun velvoitteet ja valitut julkisen liikenteen harjoittajat. Lisäksi raporttiin kirjataan julkisen liikenteen harjoittajille maksetut korvaukset sekä yksinoikeudet, joita liikenteen harjoittajille on myönnetty korvauksena julkisen palvelun velvoitteiden täyttämisestä. Raportti mahdollistaa julkisen liikenneverkon suorituskyvyn, laadun ja rahoituksen valvonnan ja arvioinnin

Jyväskylän kaupunki sekä Laukaan ja Muuramen kunnat ovat solmineet yhteistyösopimuksen ja muodostaneet joukkoliikenteen seudullisen viranomaisalueen 1.1.2012. Joukkoliikennepalvelut käynnistyivät alueella viranomaisen järjestäminä 1.7.2014. Viranomaisen järjestämässä joukkoliikenteessä liikenteenharjoittajille maksetaan liikennöintikorvausta julkisen liikenteen palveluvelvoitteen täyttämisestä. Lipputulot tulevat kokonaisuudessaan viranomaiselle, joka määrittelee lippujen asiakashinnat. Päätettyjen asiakashintojen perusteella lipputukia on maksettu vain muiden kuin Jyväskylän seudullisen viranomaisen hallinnoimille lipuille (Oy Matkahuolto Ab:n seutuliput).


Waltti-päivälipun hinnoittelu

Joukkoliikennejaosto päätti uuden Waltti-päivälipun käyttöönotosta 1.6.2016 alkaen. Päivälippu soveltuu hyvin mm. matkailijoiden käyttöön. Aiemman lippujärjestelmän matkailijalipusta se poikkeaa hinnoittelunsa ja käyttäjäryhmäjaottelunsa puolesta.

Päivälipun voi ostaa joko yhden vyöhykkeen lippuna tai matkustamisen kaikilla Jyväskylän seudun joukkoliikenteen neljällä maksuvyöhykkeellä mahdollistavana lippuna. Päivälippu on haltijakohtainen ja hinnoittelu riippuu paitsi kelpoisuusvyöhykkeistä, myös siitä kuuluuko käyttäjä aikuisten, lasten vai nuorten käyttäjäryhmään. Lipulle on määritelty vuorokausihinta, ja jos lipuntarve on sitä useammalle vuorokaudelle, vuorokausihinta kerrotaan haluttujen voimassaolopäivien määrällä. Pisimmillään päivälipun voi ostaa 60 vuorokaudeksi. Päivälipun vuorokausihinnat ovat seuraavat:

Yhden vyöhykkeen päivälippu (kelpaa vyöhykkeellä A, B, C, tai D):

  • aikuinen (yli 25 vuotta) 8,00 euroa
  • nuori (17–24 vuotta) 6,00 euroa
  • lapsi (0–16 vuotta*) 4,00 euroa

Neljän vyöhykkeen päivälippu (kelpaa vyöhykkeillä A–D)

  • aikuinen (yli 25 vuotta) 14,00 euroa
  • nuori (17–24 vuotta) 10,00 euroa
  • lapsi (0–16 vuotta*) 7,00 euroa

* Alle 7-vuotias lapsi kulkee maksutta, jos hän matkustaa maksavan asiakkaan kanssa. Yhtä maksavaa asiakasta kohden voi mukana maksutta matkustavia 0–6-vuotiaita olla enintään kaksi.

Päivälipulla voi 1.6.2016 alkaen matkustaa kaikilla Jyväskylän seudun joukkoliikenteen linjoilla 1–39 ja 42 (ei 13M). Lisäksi lippu kelpaa Jyväskylä-Laukaa –alueella liikennöivän seutuliikenteen linja 41:n Jyväskylän Liikenne Oy:n ajamilla vuoroilla sekä Keski-Suomen ELY-keskuksen Hankasalmelle liikennöivillä vuoroilla Jyväskylä–Lievestuore -välillä.

Alkuvaiheessa päivälippua myydään vain paikallisliikenteen Linkki-palvelupisteessä Jyväskylän seudun joukkoliikenteen toteuttamalle lippupohjalle, ja voimassaoloaika kirjataan lippuun ostotapahtuman yhteydessä. Myöhemmin tulee käyttöön Waltti-lippujärjestelmän oma pahvikorttimuotoinen päivälippu (Waltti-lippu), jonka jälkeen päivälipun myyntiä voidaan laajentaa myös muihin lipunmyyntipisteisiin. Waltti-lipun voimassaoloaika käynnistyy, kun lippu luetaan ensimmäisen kerran Linkin kortinlukijassa.


Kokouksen kaikista asioista tehtiin päätökset esitysten mukaisina. Kokouksen esityslistaan voi tutustua osoitteessa http://julkinen.jkl.fi:8082/ktwebbin/dbisa.dll/ktwebscr/epj_asil_tweb.htm?+bid=2053.


Lisätietoja:
– Joukkoliikennejaoston puheenjohtaja Tom Nevanpää, p. 050 586 0368, tom.nevanpaa[at]jkl.fi
– Palvelupäällikkö Kari Ström, p. (014) 266 5139, kari.strom[at]jkl.fi

28.4.2016Kristiina Pentikäinen

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje