Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Katso kaivoosi!

Katso kaivoosi!

Etenkin haja-asutusalueilla monet käyttävät talousvetenään oman rengas- tai porakaivon vettä joko vakituisissa asunnoissaan tai kesämökeillään. Näiden kaivojen veden laadun valvonta on niiden omistajien vastuulla. Näin kevään tultua onkin syytä käyttää hetki oman kaivoveden laadun varmistamiseksi.

Kaivovesi on suositeltavaa tutkituttaa säännöllisesti, viimeistään kolmen vuoden välein, vaikka mitään erityistä aistein havaittavaa ongelmaa ei veden laadussa olisikaan. Esimerkiksi mikrobit ja useat terveydelle haitalliset aineet eivät ole havaittavissa veden hajun, maun tai ulkonäön perusteella. Lisäksi vettä tulee tutkia, mikäli sen väri, haju tai maku muuttuu tai siitä epäillään aiheutuvan käyttäjilleen oireilua.

Uuden kaivon veden laatu kannattaa tutkituttaa aina ennen kaivon käyttöönottoa. Samoin vesi kannattaa tutkituttaa, kun ollaan tekemässä kiinteistön kauppaa. Neuvoja veden tutkimiseen voi pyytää kunnalliselta terveydensuojeluviranomaiselta eli Jyväskylässä kaupungin ympäristöterveydenhuollosta tai alan yrittäjiltä, esimerkiksi vesitutkimuksia tekeviltä laboratorioilta.

Pohjaveden ja siten kaivoveden laadussa voi olla paikallisesti suurtakin vaihtelua. Pohjaveden laatuun vaikuttavat maaperän ominaisuuksien lisäksi muun muassa pohjavesien virtaussuunnat, ihmisen toiminta ja vuodenajat.

Kaivoveden laatua kannattaa pitää yllä ennakoivasti. Tarkastamalla kaivon rakenteet säännöllisesti, puhdistamalla ja huoltamalla kaivoa ja huolehtimalla sen ympäristön siisteydestä voi vaikuttaa veden laadun säilymiseen hyvällä tasolla.


Kaivonomistajan muistilista

Kaivon rakenteiden ja ympäristön tarkkailu:
- Rengaskaivon saumojen ja kansirakenteiden tulee olla tiiviit
- Kaivon ilmanvaihtoputken tulee olla verkotettu pieneläinten pääsyn estämiseksi
- Kaivon ympäristöstä tulee poistaa aluskasvillisuus
- Kaivon ympäristön maanpinnan tulee viettää kaivolta poispäin

Kaivon huoltaminen ja puhdistaminen:
- Rengaskaivon pesu vedellä tai kemikaalilla
- Mahdollisen kalkkirouheen tai suodatinhiekan vaihto
- Pumpun huolto
- Porakaivon huolto ja pesu kannattaa jättää ammattilaisen tehtäväksi


Lisätietoja:
- johtava ympäristöterveystarkastaja Kirsti Leppänen, p. 014 266 2378, kirsti.leppanen[at]jkl.fi
- ympäristöterveystarkastaja Piia Kepanen, p.014 266 2380, piia.kepanen[at]jkl.fi

27.4.2016Jari Salomaa

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje