Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Jyväskylän liikunnan ja hyvinvoinnin Hippos2020-hankkeeseen yksityistä rahoitusta

Jyväskylän liikunnan ja hyvinvoinnin Hippos2020-hankkeeseen yksityistä rahoitusta

Hippoksen sisäänkäynti. Havainnekuva, PES Arkkitehdit OyLiikunnan, urheilun ja huippu-urheilun taustavaikuttajina tunnetut Kullervo Harvia, Heimo Viinanen, Esa Polas ja Jukka Seppänen rahoittavat Jyväskylän Hippoksen kehitysvaihetta.

Jyväskylän kaupunki ja Jyväskylän Hippoksen Ystävät Oy ovat allekirjoittaneet tänään Jyväskylän Hippoksen Kehitys Oy:n perustamissopimuksen ja tehneet osakassopimuksen. Hippoksen kehittämisyhtiön perustaminen tarkoittaa merkittävää askelta eteenpäin Suomen kiinnostavimman liikunnan ja hyvinvoinnin keskittymän, Jyväskylän Hippoksen, kehittämisessä.

Jyväskylän Hippoksen Kehitys Oy:n tehtävänä on toteuttaa Hippos2020-hankkeen 2-vuotinen kehitysvaihe, jonka jälkeen Hippos siirtyy rakentamisvaiheeseen. Kehitysvaiheen jälkeen hankkeelle haetaan lopullista rahoittajaa avoimella kilpailulla. Kehitysyhtiön perustaminen yhdessä yksityisten rahoittajatahojen kanssa on uudenlainen kehitys- ja rahoitusmalli Jyväskylässä. Yksityiset rahoittajat tuovat 1,5 miljoonan euron kehitysrahoituksen lisäksi omaa osaamistaan hankkeeseen. Kehitysyhtiön perustaminen tarkoittaa konkreettisen askeleen ottamista kohti 300 miljoonan euron kokonaishankkeen toteuttamista.

Hippos2020 on yksi Jyväskylän kaupungin tärkeimmistä kaupunkikehitysalustoista. Kyseessä on useita eri liikunnan ja hyvinvoinnin toimintoja käsittävä kehityshanke, jonka tavoitteena on rakentaa Hippokselle monipuolinen ja kansainvälisesti vetovoimainen liikunnan ja hyvinvoinnin keskittymä liikunnan, urheilun, tutkimuksen, opetuksen ja hyvinvoinnin palveluille. Liikuntapainotteinen matkailu ja tapahtumat sekä asuminen ovat myös hankkeen keskeisiä elementtejä.

Hippos2020-hankkeella on merkittävä vaikutus alueelle. Rakentamisajan työllisyysvaikutus tulisi olemaan 2 000 henkilötyövuotta, minkä lisäksi investointi toisi 300 uutta pysyvää työpaikkaa. Kävijämääriksi on arvioitu 3-5 miljoonaa kävijää vuodessa.

”Olen iloinen siitä, että Hippoksen projekti on edennyt rivakasti ja aikataulussa. Hippoksessa yhdistyvät loistavien liikunta- ja hyvinvointimahdollisuuksien tarjoaminen kaupunkilaisille sekä vaikuttava elinkeinopolitiikka. Uudenlaisella rahoitusmallilla meillä on mahdollisuus luoda houkutteleva ja vetovoimainen, jopa kansainvälisesti tunnettu liikunnan ja hyvinvoinnin keskittymä, jonne tullaan viettämään sporttista viikonloppua esimerkiksi yhdessä perheen tai ystävien kanssa. Hippoksen keskeisenä vetovoimatekijänä on sijainti aivan Jyväskylän ytimessä, mikä mahdollistaa laajat keskustan palvelut perinteisen liikuntaloman lisäksi”, kommentoi Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto.

Jyväskylän Hippoksen Ystävät Oy:n omistajina ovat yksityiset tahot. Omistajuutta on sekä yksityishenkilöinä että investointiyhtiöinä. Kaikkia omistajia yhdistää liikunnan, urheilun ja huippu-urheilun taustavaikuttaminen ja osalla on myös oma kansainvälinen ura huippu-urheilijana. Kehitysyhtiövaiheen yksityiset rahoittajat ovat Kullervo Harvia, Heimo Viinanen, Esa Polas ja Jukka Seppänen. Kukin heistä on tehnyt merkittäviä onnistumisia yrittäjinä ja nyt he haluavat osaltaan olla mahdollistamassa Hippos2020-hankkeen toteutumista kotikaupunkiinsa Jyväskylään. Vastaavanlaista kiinteistöhanketta Helsingissä edistävä Timo Everi on lisäksi asiantuntijana mukana hankkeessa, ja hänen kokemuksensa hybridikonseptin kehittämisestä on arvokasta pääomaa Hippos2020-hankkeelle.

”Jyväskylän talousalue on aikanaan antanut hyvän lähtökohdan Harvia-yhtiöiden menestykselle. Kansainvälistyminen, kaupungin panos ja etenkin hyvinvoinnin ja liikunnan sekä huippu-urheilun keskittäminen Jyväskylään sai minut tarttumaan tähän hienoon mahdollisuuteen olla toteuttamassa Jyväskylään merkittävää keskittymää”, kertoo Kullervo Harvia Jyväskylän Hippoksen Ystävät Oy:stä.

Liikunta ja hyvinvointi kaupungin strategisia kärkiä

Liikunta ja hyvinvointi ovat keskeisiä Jyväskylän kaupungin strategisia painopisteitä. Kaupunki panostaa kaikenikäisten asukkaiden liikunnallisen aktiivisuuden ja hyvinvoinnin lisäämiseen muun muassa mahdollistamalla hyvät olosuhteet liikkumiselle.

Kaupungissa on laajaa ja kansainvälisestikin tunnustettua liikuntatutkimuksen ja mittaamisen osaamista. Jyväskylässä sijaitsee Suomen ainoa liikuntatieteellinen tiedekunta, minkä lisäksi KIHU (Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus) ja Likes (Liikunnan ja kansanterveyden edistämissäätiö) toimivat Jyväskylässä. Tavoitteena on, että tulevaisuuden Hippoksella tämä laaja tutkimus- ja mittausosaaminen tuodaan ammattiurheilijoiden lisäksi myös arkiliikkujien ja harrastajien saataville.

Jyväskylän liikuntaklusterilla on laaja osaaminen, tietämys ja hyvät verkostot. Liikuntaklusteri nähdään erinomaisena lisäarvona muun muassa yritysten ja investorien houkuttelemiseksi alueelle. Kansainvälisesti tavoitteena on rakentaa liikunnan, urheilun ja ammattilaisurheilun johtava kehitys- ja tutkimuskeskittymä Pohjois-Euroopassa.

Timo Koivisto ja Kullervo Harvia allekirjoittaneet, Kari Halinen allekirjoittamassa

Avoin yleisötilaisuus 9.5. ja verkkokysely 2.5. alkaen

Hippos2020-hankkeesta järjestetään keskustelutilaisuus yleisölle 9.5. kello 17.30 alkaen Hippoksen auditoriossa. Tilaisuus on myös Hippoksen asemakaavan yleisötilaisuus. Kaupungin verkkosivuille avautuu kaikille avoin kysely Hippoksesta 2.5. Kyselyyn voi vastata 14.5. mennessä.

Hippoksen uudet havainnekuvat ja logo ovat ladattavissa täältä: http://jyvaskyla.fi/hippos

Hippos2020 on kansainvälisesti ainutlaatuinen liikunnan ja hyvinvoinnin keskittymä Jyväskylän ytimessä. Siellä on liikuntatutkimuksen ja -koulutuksen sekä kilpaurheilun huippuosaamista sekä erinomaiset puitteet harrastajille ja huippu-urheilijoille – Kaikille urheilusta, liikuntapainoitteisista hyvinvointipalveluista, elämyksistä ja tapahtumista kiinnostuneille.

Lisätiedot:
Timo Koivisto, Jyväskylän kaupunginjohtaja, p. 014 266 1501, timo.koivisto[at]jkl.fi
Kari Halinen, projektipäällikkö, Jyväskylän kaupunki, Hippos2020, p. 014 266 7285, kari.halinen[at]jkl.fi
Ilkka Kilpimaa, hankekehitysjohtaja, hallituksen pj, GSP Group, p. 040 743 5223, ilkka.kilpimaa[at]gsp.fi
Kullervo Harvia, Jyväskylän Hippoksen Ystävät Oy, p. 0500 344 297

26.4.2016Mikael Ratschinskij

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje