Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Kauppakadun pihakadun muutostyöt käynnistyvät 25.4. alkavalla viikolla

Kauppakadun pihakadun muutostyöt käynnistyvät 25.4. alkavalla viikolla

Pihakadun kehittämiseen liittyvät työt alkavat Jyväskylän keskustan Kauppakadulla viikon 17 aikana viher- ja oleskelulavojen sekä istutusruukkujen asentamisella. Pihakatua tehdään viihtyisämmäksi muun muassa Corten-teräksisten istutus- ja nurmikkolavojen, ruukkuistutusten sekä keskitettyjä kokonaisuuksia muodostavien oleskeluryhmien avulla. Viher- ja oleskelualueet on suunniteltu muunneltaviksi ja niiden sijoittelua voidaan säätää kesän kuluessa.

Corten-teräksestä valmistetut ruukut tuodaan suoraan suunnitelluille paikoilleen ja täytetään siellä. Istutusruukut täytetään Gummeruksenkadun ja Cygnaeuksenkadun välisellä katualueella, josta valmiit istutuselementit siirretään suunnitelluille paikoilleen. Kasvit istutetaan, kun lavat ja ruukut on täytetty ja siirretty paikoilleen. Katualueella tehtävistä istutustöistä saattaa aiheutua katuosuuden käyttöön haittaa, joka on luonteeltaan tilapäistä.

Tavoitteena on saada alue valmiiksi 21.5. käynnistyvään Yläkaupungin Yö -tapahtumaan mennessä. Ainoastaan kesäkukkien istuttaminen jää kesäkuun alkuun, jolloin yöpakkasten vaaraa ei todennäköisesti enää ole. Alueen viheristutuksiin on luvassa lähes kolmekymmentä eri kasvilajiketta. Viherasioista kiinnostuneiden iloksi kasvi-istutukset varustetaan kasvien nimikylteillä.

Katutilaa järjestyy pihakadulta tarvittaessa myös yritysten käyttöön. Kevään aikana on muun muassa alueen kivijalkayrittäjiä kannustettu ulottamaan toimintaa liikkeidensä julkisivuedustoille.


Uusia katukalusteita ja taidetta

Myös pihakatualueen pyörätasku- ja ajoratamerkinnät maalataan uusiksi huomioarvon parantamiseksi. Pysäköintipaikkoja on lisätty viime kesästä, samoin alueelle on luvassa lisää pyörätelineitä ja roskakoreja. Katualueen rakenteiden sijoittelussa otetaan huomioon suunnitellut pelastusreitit.

Hupia ja hyötyä on luvassa taiteilija Jukka Silokunnaksen katutaiteesta. Maalaukset tuovat iloa ja huumoria harmaaseen kadunpintaan, mutta selkeän infograafisina helpottavat myös kulkemisen ohjautumista katualueella. Taidemuseon edustalle sijoitetaan taiteilija Jussi Heikkilän teos Matkalla, joka on osa Selkälokille-teoskokonaisuutta.

Elokuussa 2016 tehdään palautekysely, jossa kaupunkilaisilta ja alueen yrittäjiltä kerätään mielipiteitä ja kokemuksia järjestelyiden toimivuudesta. Alueen lopullinen toteutusmalli hioutuu jatkosuunnittelun aikana ja järjestelyistä tulevaisuudessa saatavien kokemusten perusteella.

Kauppakadun pihakadulla tehtävät toimenpiteet perustuvat 22.3.2016 vahvistettuun yläkaupungin pihakadun käyttösuunnitelmaan. Suunnitelmaan voi tutustua kokonaisuudessaan osoitteessa http://www.jyvaskyla.fi/kadut/nahtavilla/pihakadunkayttosuunnitelma.


Fiksusti liikkeellä pihakadulla

Pihakatua ei ole pyhitetty erikseen millekään liikennemuodolle, vaan se on jalankulku- ja ajoneuvoliikenteelle yhteiseksi tarkoitettu katu. Jalankulkija saa kulkea pihakadun kaikilla osilla, mutta ei kuitenkaan saa tarpeettomasti estää ajoneuvoliikennettä.

Pihakadulla ajoneuvon kuljettajan, niin autoilijan kuin pyöräilijänkin, on annettava jalankulkijalle esteetön kulku. Ajonopeus on sovitettava jalankulun mukaiseksi eikä se saa ylittää 20 kilometriä tunnissa. Kuljettajan on aina väistettävä muuta liikennettä, jos hän on tulossa pihakadulta tavalliselle katualueelle.

Pysäköinti pihakadulla on sallittu merkityllä pysäköintipaikalla. Polkupyörän, mopon ja vammaisen pysäköintiluvalla varustetun ajoneuvon saa kuitenkin pysäköidä merkityn pysäköintipaikan ulkopuolelle, jos se ei kohtuuttomasti haittaa pihakadulla liikkumista.


Lisätiedot:
– viherrakennuttaja Timo Mattila, p. 014 266 8160, timo.mattila[at]jkl.fi
http://www.jyvaskyla.fi/kaupunkikeskusta/projektit

25.4.2016Kristiina Pentikäinen

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje