Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Jyväskylän kaupunginteatterin Teatteritiistai Nummibodarien hengessä

Kaupunginteatterin Teatteritiistai Nummibodarien hengessä

Jyväskylän kaupunginteatterin kevään viimeinen Teatteritiistai järjestetään 26.4. klo 19 alkaen totuttuun tapaan teatterin ylälämpiössä. Tuolloin keskustellaan huhtikuun alkupuolella ensi-iltaan tulleen Nummibodarit-esityksen pohjalta. Näytelmä on saanut innoituksensa Aleksis Kiven klassikkonäytelmästä ja seuraa Eskon kosiomatkaa kuten esikuvansakin, mutta käsikirjoittaja-ohjaaja Sakari Hokkanen on tuonut siihen uusia ja ajankohtaisia höysteitä. Lisäksi tekstiä on osin muokattu nykysuomen muotoon.

Näytelmän löyhä viitekehys on 1990-luku. Tässä versiossa Esko seurannut isänsä jälkiä ja ryhtynyt bodariksi ja aikakauden mukaisesti salihousut on perushousut ja musiikkina kuullaan kuumia discohittejä. Silti Suomi on sama Impivaara kuin Aleksis Kiven aikoihin, vaan perusasiat ovat säilyneet samoina: pienet ihmiset uskovat itsestään suuria, haaveilevat suuresta rakkaudesta ja suuresta rikkaudesta.

Raikkaasti tuuletettu esitys tarjoaa oivan mahdollisuuden tarkastella sen teemoja useammasta näkökulmasta. Odotettavissa on todella mielenkiintoinen keskustelu: illan asiantuntijoina kuullaan monipuolisesti tunne- ja vuorovaikutustutkimusta tehnyttä psykologian tohtori Marja Kokkosta ja akatemiatutkija Juha Hulmia Jyväskylän yliopistosta. Esityksessä kehonrakennukseen hurahtanut Esko näyttäytyy hyväntahtoisena hölmönä, joka kosioreissulle lähtiessään pullistelee voimiensa tunnossa. Mutta onko kyse vain ulkonäkökeskeisestä mahtailusta? – Toki fitness- ja punttimaailmaan liittyy mukavia asioita, mutta aika paljon myös lieveilmiöitä. Sen imagokuva on näinä aikoina aika ryvettynyt eikä näyttäydy psykologian näkökulmasta niin ihailtavana kuin lehtien ja Facebookin sivuilla, Marja Kokkonen kuvaa. Toisaalta Hulmi tekee ”kansansaarnaajatyötä” pitämällä lihaskuntoharjoitteluun keskittyvää Lihastohtori-blogia ja häneltä ilmestyi marraskuussa 2015 suuren suosion saanut samanniminen kirja. – Kohtuullisen hyvin pystyn perustelemaan, miksi voimailu ei ole enää hölmöläisen hommaa. Nykyään itsestään huolta pitäminen mm. treenin muodossa on hyvinkin pop, Juha Hulmi toteaa. Lisäksi illan keskusteluun osallistuvat näyttelijät Hannu Lintukoski ja Jouni Salo.

Tilaisuus alkaa teatterin ylälämpiössä klo 19. Tilaisuus on kaikille avoin ja sinne on vapaa pääsy.


Lisätietoja
teatterikuraattori Antti Niskanen, (014) 266 1925, 050 413 8027

21.4.2016Sirkka Helke

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje