Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Hannu Castrénin kävelyluento ja Tiitus Petäjäniemen värikokeilutyöpaja syventävät kokemusta Anne Alhon ja Juhani Petäjäniemen näyttelystä

Hannu Castrénin kävelyluento ja Tiitus Petäjäniemen värikokeilutyöpaja syventävät kokemusta Anne Alhon ja Juhani Petäjäniemen näyttelystä

Värit ja teräs kohtaavat kahden taiteilijaiältään nuorena menehtyneen mestarin näyttelyssä Jyväskylän taidemuseon Holvissa 15.4.–22.5. Kuvanveistäjä Anne Alho (1955–2010) ja kuvataiteilija Juhani Petäjäniemi (1956–2015) jättivät jälkensä Jyväskylään niin teoksina kuin opettajinakin. Esillä on Anne Alhon veistoksia sekä Juhani Petäjäniemen maalauksia Jyväskylän kaupungin taidekokoelmista.

Aloite näyttelystä tuli Anne Alhon elämänkumppanilta Harald Karstenilta sekä Juhani Petäjäniemen pojalta Tiitus Petäjäniemeltä.

Tapahtumia ja työpajoja

Kävelyluento Anne Alhon ja Juhani Petäjäniemen näyttelyssä torstaina 21.4. klo 16.30–17.30
Kuvataiteilija, taidekriitikko ja taiteilijoiden ystävä Hannu Castrén esittelee teoksia, kertoo kuvataiteen virtauksista ja jakaa muistikuvia kuulijoiden kanssa taiteilijoiden toiminta-ajalta 1970–luvulta alkaen. Vapaa pääsy.

Avoin paja perjantaina 22.4. klo 14–17
Perjantaisin toukokuun loppuun saakka taikatila on avoinna välineineen omaa työskentelyä varten, vertaisohjaaja paikalla. Museon 2.krs, vapaa pääsy.

Perjantaiporinat perjantaina 22.4. klo 14–16
Kulttuuriluotsit kutsuvat jakamaan taidekokemuksia ja kupin kahvia!

Värikokeiluja-työpaja lauantaina 23.4. klo 12–16
Kokeidemme aiheena ovat värin rinnastuminen, suhteellisuus ja väri kokemuksena.
Työvälineinä ovat guassi, paperi ja tunteet.
Ohjaajana taiteilija Tiitus Petäjäniemi.
Kesto: 4 h
Ryhmäkoko: 10–12
Hinta: 25 €
Ilmoittautuminen museolehtori Sirpa Turpeiselle, sirpa.turpeinen(at)kl.fi

"Iholla ja ihon alla” – intuitiivinen maalauspaja lauantaina 14.5. klo 12–16
Työpajassa voi heittäytyä värien vietäväksi ja peilata itseä kokemuksellisten maalaustehtävien ja kehollisen itsetutkiskelun kautta.
Ohjaajana taideohjaaja Anne Sarja-Kolu.
Kesto: 4 h
Ryhmäkoko: 8–10
Hinta: 25 €
Lisätiedot ja ilmoittautuminen: anneskolus(at)gmail.com

Lisätietoja: museolehtori Sirpa Turpeinen, puh. 050 542 0591, sirpa.turpeinen(at)jkl.fi


Näyttelytiedote

15.4.–22.5.2016
Anne Alho ja Juhani Petäjäniemi
Jyväskylän taidemuseon Holvi
Kauppakatu 23
avoinna klo 11–18
3 / 6 €, perjantaisin vapaa pääsy

Värit ja teräs kohtaavat kahden taiteilijaiältään nuorena menehtyneen mestarin näyttelyssä Jyväskylän taidemuseon Holvissa, Kauppakatu 23, 15.4.–22.5.2016. Kuvanveistäjä Anne Alho (1955–2010) ja kuvataiteilija Juhani Petäjäniemi (1956–2015) jättivät jälkensä Jyväskylään niin teoksina kuin opettajinakin. Esillä on Anne Alhon veistoksia sekä Juhani Petäjäniemen maalauksia Jyväskylän kaupungin taidekokoelmista. Aloite näyttelystä tuli Anne Alhon elämänkumppanilta Harald Karstenilta sekä Juhani Petäjäniemen pojalta Tiitus Petäjäniemeltä.

”Käsiensä puolesta Anne Alholle sopisivat ristipistotyöt, mutta pikkuruinen nainen tarttuikin Migiin ja alkoi hitsata terässaumoja.”

– Sari Toivakka, 2002

Anne Alholle erityisen tärkeää oli taiteessaan etsiä sekä välittää kauneutta ja totuutta. Hän halusi uskoa hyvään, rehellisyyteen ja rakkauteen. Veistoksissa Alholle kauneus oli totuuden synonyymi ja hän löysi ideat ja inspiraation teoksiinsa omasta ympäristöstään. Maalituubi saattoi Alholle edustaa ihmistä ja teräksen hän sai huutamaan. Anne Alhon tuotantoon kuuluukin paljon aineetonta tapahtumaa kuvaavia veistoksia, kuten Huuto (1986) ja Lohtu (on toivo) (2004), jotka ovat esillä näyttelyssä.

”Ei ole olemassa suuria asioita. On olemassa vain semmoisia pieniä asioita, jotka ovat ihan yhtä tärkeitä.”
– Juhani Petäjäniemi, 1995

Juhani Petäjäniemen omistautuminen väreille näkyy hänen tuotannossaan. Petäjäniemelle kaukaa etsityt aiheet tuntuivat vierailta – hän kuvasikin teoksissaan omaa ympäristöään. Maalaaminen oli Petäjäniemelle päämäärä sinänsä, ei niinkään keino vaikuttaa. Hänen mukaansa taidetta ei ole tarkoitus ymmärtää, vaan tärkeämpää on taiteen antama kokemus ja tunne. Petäjäniemen maalauksista esillä ovat muun muassa Tomaatti (2003), Vesi (1985) ja Sininen talo (1982). Näyttelyssä nähdään Petäjäniemen tuotantoa kattavasti 1970-luvulta 2010-luvulle.

20.4.2016Leena Lokka

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje