Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Suomen käsityön museon Omin käsin -näyttelyn olohuoneessa voivat kävijät kokeilla käsityötaitojaan

Suomen käsityön museon Omin käsin -näyttelyn olohuoneessa kävijät voivat kokeilla käsityötaitojaan

Omin käsin -näyttelyyn liittyy Tavataan olohuoneessa -tapahtumia, joissa on luotsauksia perinteisiin käsitöihin: esitelmiä, työpajoja ja yhdessä oloa kahvikupposen äärellä.
Perjantaina 15.4. klo 14-18 tulevat pirtanauhat tutuiksi, myös vapaa pääsy museoon ja työpajaan. Kansallispukukonsultti Taina Kangas pitää klo 14–14.15 alustuksen pirtanauhoista ja niiden käytöstä etenkin kansallispuvuissa.
Alustuksen jälkeen työpajassa kokeillaan pirtanauhojen kutomista.

Seuraavat Tavataan olohuoneessa -tapahtumat ovat 13.5., 10.6. ja 26.8. klo 14–18 ja niihin on vapaa pääsy. Toukokuun tapahtumassa aiheena ovat nuket ja polkupyörän keväthuolto.
Nukentekijä Pirkko Järvinen pitää alustuksen neulotuista Naantalin nukeista ja työpajassa valmistetaan tilkuista ja rautalangasta nukke. Museon edustalla opetellaan pyöränhuoltoa Jyväskylän Pyöräilyseuran ammattilaisten ohjauksessa.

Omin käsin - näyttely Suomen käsityön museossa 28.8.2016 saakka

Omin käsin -näyttely kertoo suomalaisen käsityön, käsiteollisuuden ja muotoilun kehityksestä 1940–70-luvuilla. Näyttelyn nimi, Omin käsin, viittaa samannimiseen lehteen, joka käsityöohjeineen ja vinkkeineen eli mukana Suomen sotienjälkeisissä vaiheissa. Lehti viitoitti tietä onnelliseen ja käytännölliseen arkielämään suurten yhteiskunnallisten muutosten aikana. Aikakauden käsityöaarteet sekä Omin käsin -lehti käsityö- ja elämänohjeineen luovat ainutlaatuisen näyttelykokonaisuuden, jossa ihmeteltävää ja omin käsin tekemistä riittää kaikenikäisille. Omin käsin -näyttelyssä käsityöt kertovat menneestä ajasta, mutta katsoja voi löytää yhtymäkohtia myös tähän päivään. Yhteiskunnallisia muutoksia ja taloudellisia haasteita, kierrätystä ja kiinnostusta käsillä tekemiseen – nousukautta vai nykypäivää?

Näyttelykävijät pääsevät moniaistiselle aikamatkalle menneeseen näyttelyn väri- ja esine-maailman avulla. Kävijä voi halutessaan istahtaa Omin käsin -olohuoneeseen, kokeilla kirjontaa ja lueskella lehtiä. Sodanjälkeisen ajan ja 1950–60-lukujen suomalaisen muotoilun nousun ja taloudellisen nousukauden voi aistia monin eri tavoin. Näyttely esittelee kaupungistuvaa elämäntapaa, jossa vielä maaseutuperinne vaikuttaa. Tavataan olohuoneessa -käsityötapahtumiin kannattaa osallistua, suosittelee amanuenssi Seija Hahl.

Näyttely perustuu ainutlaatuiseen, 4 500 esinettä käsittävään Virkki-kokoelmaan

Näyttelyn syntytarina alkoi vuodesta 2011, jolloin helsinkiläinen Virkki käsityömuseo lahjoitti kokoelmansa Suomen käsityön museoon Jyväskylään. Kuluneiden vuosien aikana kokoel-man esineistön tietoja tarkennettiin ja esineiden historiaa taustoitettiin. Tässä yhteydessä kokoelmasta valittiin noin 300 esinettä, jotka museon konservaattorit huolsivat ja konservoi-vat näyttelyä varten. Esineistöä tutkittaessa löytyi hienoja, tuon ajan nuorten tekstiilitaiteilijoi-den ja muotoilijoiden töitä kuten Margaret Ahlstedt-Willandin, Uhra Simbergin, Mirja Tissarin ja Kaj Franckin suunnitelmia ja teoksia. Moniin esineisiin löysimme hienoja luonnoksia, mikä korostaa kokoelmaesineiden merkitystä ja arvoa, kertoo museon kokoelmista vastaava amanuenssi Marjo Ahonen.

"Kotiemme käsitöiden puolesta" – Tyyne-Kerttu Virkki

Kokoelman kerääjä ja Virkki käsityömuseon perustaja, käsityöneuvos Tyyne-Kerttu Virkki (1907–2000), oli käsityöalan opettaja, Omin käsin -lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja aktii-vinen kotiteollisuuden arvostuksen puolestapuhuja. Hän painotti suomalaisen käsityön juuria, karjalaisuutta ja kansainvälisyyttä. Virkki tuki nuoria suunnittelijoita esittelemällä heidän tuo-tantoaan Omin käsin -lehdessä ja perustamansa Koti- ja taideteollisuusliike Vokki Oy:n näyt-telyissä. Opettajataustainen Virkki antoi käsitöiden ohella hyvään makuun ja tapoihin liittyviä neuvoja, kuten ”Kauniita käsintehtyjä nenäliinoja ei koskaan tunne omistavansa liikaa”. Käsi-työtaidon ja käsitöiden säilyttäminen oli Virkin tärkeä päämäärä, mikä myös toteutui.

Näyttely-yhteistyössä mukana: Tyyne-Kerttu Virkki -säätiö, Otavamedia Oy ja Omin käsin -kulttuuriluotsit.
Näyttelytiedotteeseen pääset tästä

Suomen käsityön museo
Kauppakatu 25, Jyväskylä
puh. (014) 266 4370
www.craftmuseum.fi
avoinna ti-su 11-18
1.6.-30.8.2016 ti-pe 11-18, su 11-18, la 11-16
Pääsymaksut 6/3 €, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi, perjantaisin vapaa pääsy.

14.4.2016Laura Korhonen

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje