Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Kultaseppämestari ja kulttuuriluotsi Esko Timonen luennoi ystävänsä Eila Minkkisen tuotannosta Jyväskylän taidemuseossa pe 8.4.

Kultaseppämestari ja kulttuuriluotsi Esko Timonen luennoi ystävänsä Eila Minkkisen tuotannosta Jyväskylän taidemuseossa pe 8.4.

Esko Timonen arvostaa hopeaseppä-kuvanveistäjä Eila Minkkisen taitoa käsitellä kuparia. Hän muistuttaa, että Minkkinen kuuluu harvojen ja valittujen suomalaisten myös kuvanveistäjinä toimiven korutaiteiloijoiden joukkoon. Esko Timonen muutti Jyväskylään nelisen vuotta sitten. Tutustuakseen paremmin kaupungin kulttuurielämään hän lähti mukaan kulttuuriluotsikoulutukseen.

Luento perjantaina 8.4.2016 klo 16.30–18
Kultaseppämestari ja kulttuuriluotsi Esko Timonen luennoi ystävänsä Eila Minkkisen tuotannosta
Vapaa pääsy

Jyväskylän taidemuseo
Kauppakatu 23, Jyväskylä
Avoinna ti–su 11–18
Puh. 014 266 4391
http://www.jyvaskyla.fi/taidemuseo

Tiedote 30.3.2016

Esko Timonen luennoi ystävänsä hopeaseppä ja kuvanveistäjä Eila Minkkisen tuotannosta Jyväskylän taidemuseossa perjantaina 8.4.

Eila Minkkinen on pitkän linjan tekijä – käsityöläinen ja kuvanveistäjä. Hän opiskeli Taideteollisen oppilaitoksen metallitaiteen iltalinjalla 1961–1965 ja jatkoi opintojaan Taideteollisuusopiston päiväopiskelijana 1965–1969. Eila Minkkinen oli kuuluisan hopeaseppämestarin Johannes Niemen viimeisiä oppilaita. Hänen opiskeluaikanaan käsityövaltainen metallitaiteen osasto sulautui tuotesuunnittelun opintosuuntaan. Vuonna 1971 opinahjo muuttui Taideteolliseksi korkeakouluksi (nykyisin Aalto-yliopisto).

Hopeasepän tekniset valmiudet omaksuttuaan Minkkinen kiinnostui 1970-luvun lopulla kuvanveistosta. Isojen metalliteosten ohella hän teki 1985 koruja paperista ja myöhemmin muista uusista korumateriaaleista, kuten tietokone- ja elektroniikkalaitteiden osista. Vähitellen hän laajensi taiteellista tuotantoaan kuvanveiston alueelle. Esko Timonen näkee Minkkisen ainutlaatuisuuden juuri monipuolisuudessa ja laaja-alaisessa työskentelytavassa – Eila Minkkinen hallitsee käsityöläisen tapaan metallien käsittelytekniikat, mutta myös taiteellisen työskentelyn suurikokoisissa ja vaativissa töissä.

Kultaseppämestari Esko Timonen on erikoistunut gemmologiaan, kultasepän erikoistekniikoihin ja kultasepänalan historiaan. Kultaseppäkoulusta valmistuttuaan Timonen toimi mallikultaseppänä Kultakeskus Oy:ssä vuosina 1974–1978. Varsinaisen elämäntyönsä Timonen on tehnyt kultasepänalan opettajana Kuopion Muotoiluakatemiassa ja Lahden Muotoiluinstituutissa. Jäätyään eläkkeelle Timonen on työskennellyt omassa työpajassaan sekä toiminut tuntiopettajana. Pohjois-Karjalassa sijaitseva Kesälahti toimii kiinnekohtana galleriatoiminnan ja kesäpaikan vuoksi.

Esko Timonen muutti Jyväskylään nelisen vuotta sitten. Tutustuakseen paremmin kaupungin kulttuurielämään hän lähti mukaan kulttuuriluotsikoulutukseen. Luotsaustoiminta on sujuvaa ja mieleistä opetustyöhön tottuneelle.


Konginkankaalla 1945 syntyneen ja tällä hetkellä Raumalla asuvan Eila Minkkisen veistoksia on esillä Jyväskylän taidemuseon Holvin alagalleriassa 10.4. saakka ja koruja Suomen käsityön museon Ikkunagalleriassa 15.5. saakka. Näyttelyissä esitellään Minkkisen töitä koko uran ajalta.

Esko Timonen esittelee taidemuseon luentonsa yhteydessä myös Eila Minkkisen näyttelyn. Luennolle ja näyttelyihin on vapaa pääsy, kuten aina perjantaisin. Minkkisen korumuotoiluun voi tutustua maksutta myös Suomen käsityön museon Ikkunagalleriassa (Kauppakatu 25) ti–su klo 11–18.

Eila Minkkinen
Osaatteko valssata, neiti Minkkinen?

Jyväskylän taidemuseon Holvin alagalleria 4.3.–10.4.2016
Kauppakatu 23, Jyväskylä

Suomen käsityön museon Ikkunagalleria 4.3.–15.5.2016
Kauppakatu 25, Jyväskylä

Avoinna ti–su 11–18
Vapaa pääsy.

Lisätietoja:

Leena Lokka, Jyväskylän taidemuseo, leena.lokka@jkl.fi, puh. 050 542 0527

31.3.2016Leena Lokka

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje