Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Tommi Toijan veistokset toivat tunteet taidemuseoon – esillä sunnuntaihin 3.4. saakka

Tommi Toijan Mutatis Mutandis toi tunteet taidemuseoon esillä sunnuntaihin 3.4. saakka

Tommi Toijan keramiikkaveistokset ovat nostaneet tunteet pintaan. Näyttelysaleissa on syntynyt tavallista enemmän spontaania keskustelua ihmisenä olemisesta, meistä ja muista. Miltä tuntuu? Suosikkinäyttely on kiinnostanut yleisöä enemmän kuin taidemuseon näyttelyt keskimäärin. Tuttuun tapaan pääsymaksuttomat perjantait

ja Jyväskylän Päivien ilmaispäivät (19.–20. ja 22.3.) ovat saaneet väen liikkeelle. Myös ryhmiä, niin koululaisia kuin eri alan opiskelijoita, on tutustunut sankoin joukoin näyttelyyn.

Näyttelyyn on mahdollista tutustua vielä tällä viikolla sunnuntaihin 3.4. saakka. Museo on avoinna ti–su klo 11–18.

3.4. saakka
Tommi Toija
Mutatis Mutandis
Jyväskylän taidemuseo
Kauppakatu 23
ti–su klo 11–18
pääsymaksut 0 / 3 / 6 €
perjantaisin vapaa pääsy
http://www.jyvaskyla.fi/taidemuseo

Veistokset toivat tunteet ja puheen taidemuseoon

Poikkeuksellisesti suoraan lattialle ilman jalustoja installoidun, 131 keramiikkaveistoksesta muodostuvan Muukalaiset-teoksen äärellä joku on kokenut, että kyseessä ontulevaisuuden visio, jossa tulevaisuuden uhkakuvat ovat tehneet tehtävänsä. Joku tuntee surua, sillä hänelle muistuvat mieleen 1960-luvun talidomi-lapset. Joku näkee ukkeleissa tuttujensa piirteitä ja miettii kuka minä noista olisin. Eräs nainen kiersi veistoksen luota toiselle ja puhui jokaiselle kuin pientä lasta lohduttaen kunnes pysähtyi yhden kohdalle ja sanoi näkevänsä tämän tulleen pahanteosta. Monet kokevat ukkelit kuitenkin pääasiassa hellyyttävinä. Joku nauraa ääneen, lähes kaikki hymyilevät, mutta joku poistuu ärtyneenä.

Näyttelystä kirjoitettua:

Toijan teosten kautta välittyi voimakas tunne erillisyyden ja sosiaalisuuden vuorovaikutuksesta. Ilman vuorovaikutusta toisiimme jäämme itsekin syntymättä, niin fyysisesti kuin psyykkisesti. Olemme erillisyytemme vankeja joka tapauksessa, muukalaisia, suhteessa toisiimme ja itseemme. Sosiaalisuuden myötä tulemme nähdyiksi ja näkyviksi.
- Tapani Kurttila, Keskisuomalainen, Mielipidekirjoitus 16.2.

Nyt ymmärsin miksi Toijasta on kohkattu niin ahkerasti. Näyttelyssä tuli olo, että löysin pelottavista ja oudoista veistoshahmoista palasia itsestäni kaikesta huolimatta. Tämän vuoksi ajattelin, että hahmot ovatkin ilmentymiä ihmisen sisäisestä puolesta, kuin iho olisi käännetty ympäri, jolloin mieli, sielu ja tunteet on tuotu näkyville. Jokaisessa meissä on säröjä, venymiä, reikiä, arpia, möykkyjä tai mustumia. Usein ne jäävät kohtaamisissa piiloon, kun kuvitellaan, että niiden paljastaminen kenties pelottaisi tai ahdistaisi vastapuolta. Suojellaan samalla itseä ja muita. Kuitenkin juuri nuo asiat tekevät meistä inhimillisiä. Ne erottavat meidät muovinukeista.
- Hurmioitunut-blogi 17.2.

Tommi Toija jättää ihmiseen liittyviä asioita liittämättä kuviinsa – kuvat on riisuttu määritteistä, kuten sukupuolesta ja kulttuurisesta sidonnaisuudesta. Kun nämä ihmistä määrittelevät tunnukset on riisuttu, pääsemme hyvin perustunteisiin: häpeä, avuttomuus, rehellisyyden tunne, nöyryytys, avoimuus. Tunteiden tunnistaminen ihastuttaa katsojia ehkä eniten, mutta myös vihastuttaa tai ärsyttää. Meillä jokaisella on oikeus omaan tunnereaktioon teoksen äärellä.
- Mikko Oranen, Kun on tunteet! -luento Jyväskylän taidemuseossa 9.3.

Veistosnäyttely herätti todella paljon tunteita ja inspiroi ajattelemaan sosiaalisia tilanteita.
- Asiakastyytyväisyyskysely 23.2.

Muukalaiset on suuri joukko ”ukkeleita”. Ne hämmentävät, pelottavat, hellyttävät ja ovat niin tosia samaan aikaan. Ne hymyilyttävät ja hyydyttävät hymyn. Viime kuukausina esiintyneistä mediakuvista järkyttävimmät siirtävät muukalaisten ryhmälle yhden tarinan. Taiteilija ei sen sijaan halua selittää teoksiaan, ”kun ei itsekään tiedä, mistä on kyse”.
- Hannu Castrén, Keskisuomalainen, Arvio 24.3.

- En ollut ennen käynyt tämän tapaisessa näyttelyssä. Hahmot olivat todella mielenkiintoisen näköisiä.
- Asiakastyytyväisyyskysely 18.3.

Tommi Toijan näyttely on yksi upeimmista näkemistäni.
- Asiakastyytyväisyyskysely 18.3.

Tulin hyvälle tuulelle. Löysin hahmoista ”sielunveljeni”.
- Asiakastyytyväisyyskysely 19.3.

Ensi reaktioni oli pelko. Ihan järjetöntä, tiedän, mutta tunsin pelkoa, vaikka veistokset ovat upeita. Näinhän se menee tosielämässäkin. Ensi reaktio vieraaseen ja muukalaiseen on aina pelko.
- Asiakastyytyväisyyskysely 19.3.

Lisätietoja:
Leena Lokka, puh. 050 542 0527, leena.lokka(at)jkl.fi

29.3.2016Leena Lokka

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje