Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » J-Nappi auttaa nuoria uuden elämän alkuun palkitsemalla

J-Nappi auttaa nuoria uuden elämän alkuun palkitsemalla

Jyväskylän Nuorten aikuisten palvelukeskuksessa J-Napissa on alkanut Porkkana-hanke, jossa yritetään saada monesta yhteiskunnallisesta toiminnosta pudonneita nuoria uuden elämän alkuun palkitsemalla. Ideana on, että kun nuori tulee sovittuihin käynteihin säännöllisesti, hän saa palkinnoksi esimerkiksi pääsylipun elokuviin, jääkiekkopeliin tai uimahalliin.

Noin 40 prosenttia varatuista tapaamisajoista jää J-Napissa käyttämättä. Jokainen poisjäänti pidentää asiakassuhdetta, vaikeuttaa luottamussuhteen syntymistä ja pahimmillaan estää ongelmien ratkeamisen.

Projektin kohderyhmänä ovat kaikki J-Napin asiakkaat, noin 250 nuorta. J-Napissa käy 18-29-vuotiaita nuoria, joilla on monenlaisia tarpeita: ei ole työtä eikä opiskelupaikkaa ja omien asioiden hoitaminen on vaikeaa. Monilla on myös päihde- ja mielenterveysongelmia.

Meidän nuorilla on niin paljon pettymyksiä elämässään, ettei rankaiseminen auta heitä. Siksi päätimme kokeilla palkitsemista. Hanke on ainutlaatuinen Suomessa ja ehkä jopa koko maailmassa, sanoo J-Napin psykiatrinen sairaanhoitaja Kimmo Jouhki.

Porkkana-hankkeessa halutaan osallistaa nuoria ja tarjota heille kokemuksia yhteisöllisyydestä. He voivat osallistua erilaisiin ryhmiin, kuten kokki- tai keilausryhmään tai tapahtumiin, kuten huvipuistopäivään Särkänniemessä. Kun sitoutuu ryhmiin tai yksilöajoille, saa palkinnon.

J-Napin asiakkaat ovat pitkäaikaisia toimeentulotuen saajia, joilla on pienet tulot. Tämä vaikeuttaa heidän mahdollisuuksiaan osallistua kulttuuri-, liikunta- ja muuhun vapaa-ajantoimintaan, mikä lisää eriarvoisuutta ja ulkopuolisuuden kokemusta muiden nuorten joukossa.

Porkkana-hanke on Sitran rahoittama ja se kestää tämän vuoden loppuun. Jyväskylän kaupunki tarjoaa projektiin työntekijöiden työtunnit sekä osan matka- ja tilakustannuksista. Sitran hankeraha käytetään kokonaisuudessaan asiakkaiden palkkioihin, kuten lippuihin, lahjakortteihin sekä ryhmien järjestämiseen. Palkkio määritellään nuorelle tehdyssä asiakassuunnitelmassa.

Porkkana-hanke on psykososiaalisen palkkiohoitojärjestelmän pilottihanke eikä vastaavaa ole järjestetty aikaisemmin sosiaalipalveluissa. Tavoitteena on selvittää onko asiakasprosessiin sidotuilla palkkioilla vaikutusta peruuttamattomien poisjääntien määrään. Myös Sitra saa tietoa psykososiaalisesta palkkiohoitojärjestelmästä. Lisäksi projektin tutkimustuloksien tuottamiseen on suunniteltu Jyväskylän yliopiston ja ammatti-korkeakoulun opiskelijoita erilaisin opinnäytetöin.

Projektin toiminta toteutetaan tämän vuoden aikana ja siitä tuotettava loppuraportti kirjoitetaan keväällä 2017. Mahdolliset opinnäyte- tai muut lopputyöt ajoittuvat opiskelijoiden aikataulujen mukaan.

Lisätietoja: psykiatrinen sairaanhoitaja, Kimmo Jouhki, Nuorten aikuisten palvelukeskus, p. 014 266 3547, 050 592 5061

29.3.2016Tuija Tiitinen

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje